Accessoarer för mannen

Brudgummen har kanske inte lika många accessoarer till sin klädsel att tänka på som bruden. Men några detaljer är ändå värda att lägga lite tid på. Väljer du en lite mer otraditionell klädsel som till exempel frockcoat, öppnar det för fler alternativ. Du kan då sätta din prägel genom val av färg och mönster på till exempel kravatten eller plastrongen och andra accessoarer.

Corsage
Det är vanligt att brudgummen bär en så kallad corsage på det vänstra slaget. Vanligast är en ensam blomma med avklippt stjälk, arrangerad så att den går att nåla fast. Att tänka på här är att blomman matchar brudbuketten. Förr i tiden var traditionen att denna blomma skulle plockas ur brudbuketten för att symbolisera att brud och brudgum bands samman livet ut, men detta är inte lika vanligt idag.

Handskar
Vita handskar bärs främst till frack och jaquette. Tänk dock på att det anses som både fult och icke-korrekt att ha ringar utanpå handskar, och vigselringen som är trohetssymbolen ska träs direkt på fingret. Det kan vara krångligt att stå framme vid altaret och dra av sig handsken för att frigöra ringfingret när ringen ska på. Enklast kan därför vara att avstå från handskarna.

Vill du ändå ha handskar är ett alternativ att ha dem innan och efter själva vigselakten. Tänk dock på att ta av dem innan du sätter dig till bords på middagen. Innan du reser dig från bordet tar du på dig dem igen.
Om du arbetar inom det militära eller inom polisen och väljer att gifta dig i uniform tillhör vita glacehandskar uniformen. Dessa får dock endast bäras när mössa bäres, det vill säga utomhus.

Rosett (fluga)/slips/gördel
Till frack och smoking används rosett medan du till en kostym använder slips eller rosett. Till fracken ska rosetten vara vit.

Till smokingen är rosetten (liksom västen) vanligtvis svart. Till smoking kan du även bära gördel och denna ska matcha rosetten.

Till kostymen bär du valfri slips (högtidligast blir det med sidenslips) eller rosett.

Kravatt/plastrong
Till jaquette, frockcoat och nehrurock används kravatt eller plastrong istället för rosett eller slips. Kravatt och plastrong är båda en tunn scarf, som oftast är av glansigt material och som ska matcha västen.

Skillnaden mellan kravatt och plastrong är att den senare är färdigknuten. Ofta har en plastrong även en pärla längst fram som utsmyckning och ett band med spänne som gör den lätt att fästa. Plastrong kan vara ett enklare alternativ eftersom den redan är färdigknuten. Väljer du kravatt är ett alternativ till den traditionella knytningen, att knyta en liten smalare knut och låta den stå ut lite mer.

Om du arbetar inom det militära eller inom polisen och väljer att gifta dig i uniform tillhör vanligtvis en vit scarf uniformen.

Näsduk
Till fracken och jaquetten bärs vit näsduk. Till frockcoat och nehrurock kan du om du vill ha vit näsduk, vanligt är då att denna färg- och stilmässigt matchar kravatten/plastrongen.

Till smoking är vanligtvis näsduken vit om du väljer svart eller mörkblå färg på smokingen. Väljer du vit så kan du matcha näsduken med färgen på rosetten och eventuella gördeln.

Till kostymen kan du ha vit näsduk om färgen på kostymen är mörk, annars kan du matcha färgen på näsduken med färgen på slipsen eller rosetten.

Hatt
Till frack och jaquette kan du om du vill använda en hög hatt. Lämpligt är en så kallad cylinderhatt som är en hård hatt med yta av siden, sammet eller filt och med cylinderformad kulle. Till frack är hatten vanligen svart och till jaquette svart eller grå.

Tänk dock på att hatten endast bärs utomhus, kom därför ihåg att ta av den innan du går in i kyrkan eller till festlokalen.