Brudnäbb

Brudnäbbar är yngre än tärnor och kan inte förväntas ha något ansvar. Bruden bestämmer hur många näbbar hon vill ha, men vanligast är två eller flera barn mellan 4 och 8 år gamla. Vanligt är att näbbarna är parets egna barn eller syskonbarn och de kan vara både pojkar och flickor. Är det en flicka kallas hon brudnäbb, är det en pojke kallas han näbb. Enligt gammal sed är näbbar en symbol för livets gång.

Näbben kan antingen bära en liten minibukett i handen, eller så håller de en korg med blomblad som de strör ut över altargången framför brudparet när de går in mot altaret. Har inte bruden någon tärna, kan en lite äldre näbb ta på sig uppgiften att hålla i brudbuketten under ringväxlingen.

Vanligast är att näbbarnas föräldrar står för eventuella utgifter i samband med uppgiften, men om brudparet har egna önskemål bör brudparet vara med och betala.

Festprogram

Det finns en mängd olika varianter på hur ett festprogram kan se ut. Ofta innehåller programmen flera sidor och dessa kan bindas ihop genom att exempelvis ringbinda, limma eller häfta.

I festprogrammet står vad som kommer att hända under bröllopsfesten. Programmet kan förslagsvis innehålla:

Meny – Skriv även med eventuell fördrink, dryck till maten och eventuell vickning.

Bordsplacering – En illustration kan förslagsvis göras på mittuppslaget där ni numrerar varje plats. På de närmaste sidorna före och efter skriver ni vem som sitter vart. Skriv gärna några rader om varje gäst och vilket förhållande denna har till brudparet.

Vett och etikett – Förhållningsregler och riktlinjer för kvällen brukar skrivas på ett underhållande sätt och placeras i den främre delen av festprogrammet.

Allsånger – Sånger som är tänkta att sjungas vid middagsbordet. Ta hellre med några för många än för få. Tänk på att undvika allt för långa sånger eller sådana som har svåra melodier.

Citat och ordspråk – Små kärlekscitat och visdomsord är bra utfyllnad.
Här finns förslag på citat och ordspråk ni kan använda till era festprogram.

Kärleksdikter – Även det bra utfyllnad i programmet.

Bilder – På brudparet tillsammans, eller varför inte på var och en när de var små tillexempel.

Brudgummen om bruden – Be brudgummen att, utan brudens vetskap, skriva ner en kort text om henne.

Bruden om brudgummen – Be bruden att, utan brudgummens vetskap, skriva ner en kort text om honom.

Pyssel – Lite småpyssel är alltid uppskattat. Exempel är att gissa förnamn, eller rita en blomma i programmet där ni fäster några solrosfrön. Skriv att det är en fikabiljett och att gästen, efter att ha planterat och skördat en solros, kan kvittera ut en brakfika hos brudparet när denne tar med sig solrosen.

Konversationsförslag – Lite roliga förslag på vad gästerna kan samtala om för att lära känna varandra.

Transportförslag hem – Förslag på hur gästerna kan ta sig hem, eller om transporten från festen är ordnad för gästerna.

Bröllopsdagar – Sätt in en bild på brudparet med alla bröllopsdagarna under. Skriv till exempel att – om 50 år firar brudparet guldbröllop, men att innan dess är gästerna välkommen att fira övriga bröllopsdagar tillsammans med brudparet.

Brudens accessoarer

Förutom själva klänningen har bruden oftast en del accessoarer. Innan du ger dig ut och letar så fundera över vad det är du behöver och vill ha. En idé är att även besöka secondhand-butiker och antikaffärer, där kan det ofta finnas originella och vackra accessoarer till bra pris.

Slöja och krona
Väljer du att bära slöja, se till att välja en som passar din klänning och din ansiktsform. Slöjans färg bör vara densamma som din klänning och är slöjan dekorerad, se till att detta passar till klänningen. Tänk på att en slöja påverkar frisyren och kanske är det inte så stor idé att göra en fantastisk frisyr om slöjan ändå döljer den.

Enligt gammal tradition är slöjan en symbol för brudens oskuld och bärs endast första gången man gifter sig.

Att bära slöjan för ansiktet och att brudgummen efter själva vigselakten viker bort den är en anglosaxisk tradition som vanligtvis inte tillämpas i Sverige.

Vill du bära brudkrona går det oftast att låna en sådan från församlingen ni ska vigas i. Du kan även köpa eller hyra en krona i ädel metall, fråga i välsorterade bröllopsbutiker så kan de oftast hjälpa dig.


Handskar

Förr hade bruden alltid handskar som, om inte klänningen var riktigt långärmad, täckte armarna. Händer och armar skulle vara täckta i kyrkan. När brudgummen skulle trä vigselringen på brudens finger sprättades ringfingersömmen upp på vänsterhandsken. Det anses icke-korrekt att ha ringar utanpå handskar, och ringen som är trohetssymbolen ska träs direkt på fingret.

Väljer du att använda handskar under vigselakten idag bör de sprättas upp på samma sätt eftersom det kan vara krångligt att stå framme vid altaret och börja trassla med att dra av sig handsken för att frigöra ringfingret. Enklast är därför att avstå från handskarna.

Vill du ända ha handskar är ett alternativ att ha dem innan och efter själva vigselakten. Tänk dock på att innan du sätter dig till bords på middagen ta av dig dem. Innan du reser dig från bordet tar du på dig dem igen. Eventuellt armband bär du utanpå handsken men ringen eller ringarna bärs inuti.

Smycken
Smycken är en stor del i brudklädseln. Tänk dock på att välja smycken utifrån klänningen så att dessa inte konkurrerar ut klänningen utan bara är ett komplement till denna. Har du silverdetaljer i din klänning passar det bäst med smycken i vitt guld eller silver. Har du guldfärgade detaljer passar det bäst med rött eller gult guld.

Se till att välja smycken som passar ihop med varandra. Många urringningar är snyggast utan att de störs av halsband, satsa istället kanske på örhängen och armband. Att bära både ett halsband och örhängen som är stora eller på annat sätt syns väl kan ofta ge en känsla av “för mycket”.

Väska
En väska där du kan förvara det nödvändigaste kan vara bra att ha. Utse dock någon, till exempel en tärna eller värdinnan, att ta hand om din väska under vigseln. De flesta väskaffärer har festväskor och även en del bröllopsbutiker. Tänk på att väskan bör matcha din klänning i form och utförande.

Brudbukett
En brudbukett kan idag se ut i stort sett hur som helst. Tänk dock på att välja formen på buketten så att den passar klänningens modell och din kroppsbyggnad. Är du liten och nätt bör du ha en mindre bukett, är du kraftig bör du ha en lite större och yppigare. Är du lång så passar en fin droppformad bukett eller en bukett med långskaftade stjälkar bra.

Val av blommor och färg på dessa bör stämma överens med det färgtema ni har tänkt i övrigt på bröllopet för att få en helhet. Enligt gammal sägen sägs en blå blomma i buketten ge lycka och vill du inte att den ska synas så kan den gömmas bland de andra blommorna.

Paraply
Ett paraply kan vara bra att ta med sig på bröllopsdagen utifall vädrets makter skulle spela er ett spratt. Köp gärna ett lite finare paraply i en färg som går i det färgtema ni tänkt på bröllopet. Tänk på att köpa ett tillräckligt stort så att ni båda får plats under det!

Och… deppa inte om det börjar regna, enligt gammal sägen betyder lite regn i brudens krona lycka!

Frack, kostym eller annat?

Frack
Vid kyrkbröllop är frack nog fortfarande den vanligaste klädseln för brudgummen vid medelstora eller stora bröllop. En komplett frack med tillbehör har, förutom själva fracken, svarta byxor med sidenrevärer, en styvstärkt vit hårdbröstad frackskjorta med snibbig hög krage och särskilda lösa knappar, vit rosett och väst samt en vit näsduk. Manschetterna har även de stärkt tyg och hål för manschettknappar. Undvik svarta manschettknappar då det markerar sorg! Du kan även om du vill bära vita handskar. Till fracken bärs svarta strumpor och svarta tunna lackskor.

Det finns även andra färger på frack, till exempel grå, vinröd och mörkgrön men dessa är mindre vanliga och vid bröllop är svart den traditionella färgen. De andra kulörerna är enligt tradition enbart avsedda att användas som scenkläder för konferencierer, varietéartister och liknande.

Vill du ha en huvudbonad till din frack är en svart cylinderhatt lämplig (denna ska dock inte bäras inomhus). Det traditionella är att man till frack bär fickur och detta blir även mest elegant, även om armbandsur numera är accepterat.

Något att tänka på är att du till frack inte ska bära bälte i byxorna. Är byxorna lite stora ska du bära hängslen.

Jaquette
Ett alternativ till frack är jaquette. En jaquette har en svart jacka, liknande fracken, men som är inte tvådelad baktill. Skärningen fram är helskuren från framsidan till baksidan. Byxorna går i grå färgskala med svarta ränder. En vit mjuk skjorta med snibbig hög krage hör till, eventuellt kan den vara diskret mönstrad med smala mörka linjer. Västen är oftast glansig med invänt mönster och finns i många färger och variationer.

Till jaquette bär du ingen rosett utan en tunn scarf som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Vill du kan du bära vit näsduk.

Svarta eller grå strumpor och blanka svarta skor av tunnare modell passar bra till jaquette. Du kan även ha en svart eller grå hög hatt (cylinderhatt) och eventuellt vita handskar.

Frockcoat/bonjour
Bonjour, eller som det med ett modernare namn benämns, frockcoat är egentligen ett samlingsnamn på långa kavajer. Bonjour var mycken vanligt förr och kallas ibland för Strindbergskappa eftersom August Strindberg ofta bar just en bonjour.

En bonjour är en längre kavaj som ofta går ner till knäna. Namnet kommer från franskans bon jour (god dag) och antyder därmed att det var ett plagg som det högre samhällsskiktet använde när de gick på visit dagtid. Tyget är ofta av ylle med vävda ränder. Det finns även en något kortare långkavaj som är lite modernare och som är vävd i ett lättare tyg. Slagen på kavajen ser ut som på en vanlig kavaj. De långa kavajerna finns i många material, sammet och brokad (vävmönster) är två varianter. Färgerna varierar men mörkblå och mörkgrön är vanligt.

Till den längre kavajen bärs alltid svarta byxor. Västen finns i många färger och variationer men det är vanligt att den är glansig och brokadmönstrad. Skjortan är vit och har vanligtvis krage. Till den längre kavajen bär du ingen rosett utan en tunn scarf som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Vill du bära näsduk behöver denna inte vara vit, utan vanligt är att den matchar kravatten/plastrongen. Till en långkavaj bär du helst svarta strumpor och svarta blanka skor.

Nehrurock
Nehrurock påminner och frockcoat men skillnaden är att kavajen är kortare med kineskrage. Material och färger skiftar, till exempel mörkblå eller mörkgrön sammet eller guldfärgad med vävmönster. Till en nehrurock bärs mörka, oftast svarta, byxor och en väst. Västen finns i många färger och variationer men vanligt är att den är glansig med invävt mönster.

Till nehrurocken bär du, liksom till jaquette eller frockcoat, en tunn halsduk som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Skjortan ska vara vit med en snibbig, hög krage. Vill du bära näsduk behöver denna inte vara vit, utan vanligt är att den matchar kravatten/plastrongen. Till en långkavaj bär du helst svarta strumpor och svarta blanka skor.

Smoking
Länge ansågs smoking vara något inte ens gästerna på ett bröllop kunde bära, men idag accepterar även de strängaste bevakarna av god etikett en brudgum iklädd smoking. Namnet smoking skvallrar om att den har samband med rökning. Smoking utvecklades ur den “smoking jacket” som de frackklädda herrarna bar vid sina rökpauser för att damerna inte skulle besväras av röklukten därefter.

Vill du som brudgum inte vara fullt lika högtidlig är smoking ett bra alternativ. Kavajen till smokingen har längre och glansigare slag med en knäppning som sitter längre ned. Det finns både enkel- och dubbelknäppt smokingkavaj. Till den enkelknäppta smokingen med sjalslag bär man en smokingskjorta, väst, rosett samt matchande gördel. Till den dubbelknäppta räcker det med enbart fluga eftersom vare sig västen eller gördeln syns. Vill du bära näsduk är denna vanligtvis vit.

Till bröllop är svart, mörkblå och vit de vanligaste färgerna på en smoking. Till den vita jackan bär du svarta byxor. Byxorna har sidenrevärer och jackan sidenslag. Den vita smokingskjortan har oftast ståkrage, men finns även med liggande krage. Skjortbröstet är plisserat (små veck) och skjortan har dubbla manschetter. Knäppningen är oftast dold, men det förekommer även varianter med hål för bröstknappar och knapparna ska då vara svarta.

Västen är vanligtvis svart liksom rosetten. Bär du gördel ska den matcha rosetten. Till en smoking har du svarta strumpor och svarta tunna skor, gärna lackskor.

Kostym
Ett annat alternativ om ni inte vill göra bröllopet så högtidligt är kostym. Detta passar även för borgerligt bröllop eller om du gifter om dig. Färgen på en kostym kan variera men en generell regel är att ju högtidligare ni vill ha det, desto mörkare kostym. Väljer ni en lite högtidligare variant är ett alternativ att bära tredelad kostym, det vill säga kavaj, byxor och väst.

Till kostymen bär du en valfri skjorta och slips eller rosett. Högtidligast blir det med vit skjorta och sidenslips (alternativt rosett) i valfri färg. Vill du bära näsduk är det bästa att matcha färgen på denna med färgen på slipsen eller rosetten, eller om du har en mörk kostym välja en vit. Skor och strumpor bör vara svarta.

Uniform
Arbetar du inom det militära eller inom polisen är en alternativ högtidsdräkt för bröllop uniform. Det finns tre olika alternativa uniformer som brudgummen kan bära vid bröllop. Tänk på att tillbehör som handskar endast får bäras när mössa bäres, det vill säga utomhus.

Daglig dräkt
Den så kallade dagliga dräkten är den uniform som motsvarar kavaj eller kostym. Iklädd den dagliga dräkten anses du aldrig felklädd vilket gör denna uniform lite speciell. Utseendet skiftar beroende på var du arbetar. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.

Liten mässdräkt
Liten mässdräkt är en blå uniform och motsvarar smoking. Upptill bärs en jackett med en vit väst (är det en tillställning där endast herrar deltar är västen blå) och frackskjorta samt svart fluga. Byxorna är blå utan revärer. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.

Stor mässdräkt
Den stora mässdräkten är den uniform som motsvarar högtidsdräkt. Upptill bärs en jackett vilken är densamma som för liten mässdräkt, alltid en vit väst, frackskjorta och svart fluga. Byxorna har guldrevärer. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.

Folkdräkt
Hembygdsdräkt i festversion är en alternativ klädsel vid bröllop. Dräkten klassas som en typ av högtidsdräkt och bärs med tillhörande detaljer. Till folkdräkten bär du helst svarta slejf- eller snörskor.

Ytterplagg
Gifter ni er på vintern behöver ni förmodligen bära ytterplagg när ni transporterar er mellan platserna. En mörkare rock, till exempel i ull, som matchar färgen på din klädsel är ett bra alternativ.

Bestman

Bestman är från början en anglosaxisk tradition som är bruklig där fadern, eller någon äldre nära släkting, “ger bort” bruden. Brudgummen står då och väntar på sin brud framme vid altaret och bestman står bredvid honom som sällskap. När bruden och brudens far närmar sig altaret tar brudgummen ett par steg framåt för att möta sin brud. Bestman ställer sig då en bit från brudgummen eller sätter sig på första bänkraden. Vanligen utser brudgummen sin bror eller bäste vän till rollen. En bestman kallas bara för bestman om brudparet vigs enligt anglosaxisk sed. Sker bröllopet enligt svensk tradition kallas denne för marskalk.

En bestman har som uppgift att finnas vid brudgummens sida före och under bröllopsdagen. Innan bröllopet är det ofta denne som planerar och förbereder den eventuella svensexan. Under vigseln i kyrkan är det dennes uppgift att hålla reda på ringen/ringarna. Vid ringväxlingen ger han dem till brudgummen Vid middagen förväntas en bestman att hålla tal.

För en bestman gäller enligt tradition att han bär samma kläder som brudgummen. Bär brudgummen frack är det alltså frack som gäller även för bestman.

Vanligvis står bestman själv för sina utgifter i samband med uppdraget eftersom det anses som en ära att bli utsedd till bestman. Om brudparet har speciella önskemål, eller om klädseln blir dyr, brukar dock brudparet erbjuda sig att dela på kostnaderna.

Enligt traditionen brukar bestman hämta tärnan innan vigseln och eskortera henne till kyrkan, numera är det vanligaste att man möts vid kyrkan innan vigseln. Skillnaden mellan en bestman och en marskalk är alltså inte så stor, men bestman är i grunden en anglosaxisk sed, medan marskalk är en svensk tradition som har ursprung i vår svenska vigselceremoni.

1 2 3 8