Frack
Vid kyrkbröllop är frack nog fortfarande den vanligaste klädseln för brudgummen vid medelstora eller stora bröllop. En komplett frack med tillbehör har, förutom själva fracken, svarta byxor med sidenrevärer, en styvstärkt vit hårdbröstad frackskjorta med snibbig hög krage och särskilda lösa knappar, vit rosett och väst samt en vit näsduk. Manschetterna har även de stärkt tyg och hål för manschettknappar. Undvik svarta manschettknappar då det markerar sorg! Du kan även om du vill bära vita handskar. Till fracken bärs svarta strumpor och svarta tunna lackskor.
Det finns även andra färger på frack, till exempel grå, vinröd och mörkgrön men dessa är mindre vanliga och vid bröllop är svart den traditionella färgen. De andra kulörerna är enligt tradition enbart avsedda att användas som scenkläder för konferencierer, varietéartister och liknande.
Vill du ha en huvudbonad till din frack är en svart cylinderhatt lämplig (denna ska dock inte bäras inomhus). Det traditionella är att man till frack bär fickur och detta blir även mest elegant, även om armbandsur numera är accepterat.
Något att tänka på är att du till frack inte ska bära bälte i byxorna. Är byxorna lite stora ska du bära hängslen.
Jaquette
Ett alternativ till frack är jaquette. En jaquette har en svart jacka, liknande fracken, men som är inte tvådelad baktill. Skärningen fram är helskuren från framsidan till baksidan. Byxorna går i grå färgskala med svarta ränder. En vit mjuk skjorta med snibbig hög krage hör till, eventuellt kan den vara diskret mönstrad med smala mörka linjer. Västen är oftast glansig med invänt mönster och finns i många färger och variationer.
Till jaquette bär du ingen rosett utan en tunn scarf som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Vill du kan du bära vit näsduk.
Svarta eller grå strumpor och blanka svarta skor av tunnare modell passar bra till jaquette. Du kan även ha en svart eller grå hög hatt (cylinderhatt) och eventuellt vita handskar.
Frockcoat/bonjour
Bonjour, eller som det med ett modernare namn benämns, frockcoat är egentligen ett samlingsnamn på långa kavajer. Bonjour var mycken vanligt förr och kallas ibland för Strindbergskappa eftersom August Strindberg ofta bar just en bonjour.
En bonjour är en längre kavaj som ofta går ner till knäna. Namnet kommer från franskans bon jour (god dag) och antyder därmed att det var ett plagg som det högre samhällsskiktet använde när de gick på visit dagtid. Tyget är ofta av ylle med vävda ränder. Det finns även en något kortare långkavaj som är lite modernare och som är vävd i ett lättare tyg. Slagen på kavajen ser ut som på en vanlig kavaj. De långa kavajerna finns i många material, sammet och brokad (vävmönster) är två varianter. Färgerna varierar men mörkblå och mörkgrön är vanligt.
Till den längre kavajen bärs alltid svarta byxor. Västen finns i många färger och variationer men det är vanligt att den är glansig och brokadmönstrad. Skjortan är vit och har vanligtvis krage. Till den längre kavajen bär du ingen rosett utan en tunn scarf som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Vill du bära näsduk behöver denna inte vara vit, utan vanligt är att den matchar kravatten/plastrongen. Till en långkavaj bär du helst svarta strumpor och svarta blanka skor.
Nehrurock
Nehrurock påminner och frockcoat men skillnaden är att kavajen är kortare med kineskrage. Material och färger skiftar, till exempel mörkblå eller mörkgrön sammet eller guldfärgad med vävmönster. Till en nehrurock bärs mörka, oftast svarta, byxor och en väst. Västen finns i många färger och variationer men vanligt är att den är glansig med invävt mönster.
Till nehrurocken bär du, liksom till jaquette eller frockcoat, en tunn halsduk som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Skjortan ska vara vit med en snibbig, hög krage. Vill du bära näsduk behöver denna inte vara vit, utan vanligt är att den matchar kravatten/plastrongen. Till en långkavaj bär du helst svarta strumpor och svarta blanka skor.

Smoking
Länge ansågs smoking vara något inte ens gästerna på ett bröllop kunde bära, men idag accepterar även de strängaste bevakarna av god etikett en brudgum iklädd smoking. Namnet smoking skvallrar om att den har samband med rökning. Smoking utvecklades ur den “smoking jacket” som de frackklädda herrarna bar vid sina rökpauser för att damerna inte skulle besväras av röklukten därefter.
Vill du som brudgum inte vara fullt lika högtidlig är smoking ett bra alternativ. Kavajen till smokingen har längre och glansigare slag med en knäppning som sitter längre ned. Det finns både enkel- och dubbelknäppt smokingkavaj. Till den enkelknäppta smokingen med sjalslag bär man en smokingskjorta, väst, rosett samt matchande gördel. Till den dubbelknäppta räcker det med enbart fluga eftersom vare sig västen eller gördeln syns. Vill du bära näsduk är denna vanligtvis vit.
Till bröllop är svart, mörkblå och vit de vanligaste färgerna på en smoking. Till den vita jackan bär du svarta byxor. Byxorna har sidenrevärer och jackan sidenslag. Den vita smokingskjortan har oftast ståkrage, men finns även med liggande krage. Skjortbröstet är plisserat (små veck) och skjortan har dubbla manschetter. Knäppningen är oftast dold, men det förekommer även varianter med hål för bröstknappar och knapparna ska då vara svarta.
Västen är vanligtvis svart liksom rosetten. Bär du gördel ska den matcha rosetten. Till en smoking har du svarta strumpor och svarta tunna skor, gärna lackskor.
Kostym
Ett annat alternativ om ni inte vill göra bröllopet så högtidligt är kostym. Detta passar även för borgerligt bröllop eller om du gifter om dig. Färgen på en kostym kan variera men en generell regel är att ju högtidligare ni vill ha det, desto mörkare kostym. Väljer ni en lite högtidligare variant är ett alternativ att bära tredelad kostym, det vill säga kavaj, byxor och väst.
Till kostymen bär du en valfri skjorta och slips eller rosett. Högtidligast blir det med vit skjorta och sidenslips (alternativt rosett) i valfri färg. Vill du bära näsduk är det bästa att matcha färgen på denna med färgen på slipsen eller rosetten, eller om du har en mörk kostym välja en vit. Skor och strumpor bör vara svarta.
Uniform
Arbetar du inom det militära eller inom polisen är en alternativ högtidsdräkt för bröllop uniform. Det finns tre olika alternativa uniformer som brudgummen kan bära vid bröllop. Tänk på att tillbehör som handskar endast får bäras när mössa bäres, det vill säga utomhus.
Daglig dräkt
Den så kallade dagliga dräkten är den uniform som motsvarar kavaj eller kostym. Iklädd den dagliga dräkten anses du aldrig felklädd vilket gör denna uniform lite speciell. Utseendet skiftar beroende på var du arbetar. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.
Liten mässdräkt
Liten mässdräkt är en blå uniform och motsvarar smoking. Upptill bärs en jackett med en vit väst (är det en tillställning där endast herrar deltar är västen blå) och frackskjorta samt svart fluga. Byxorna är blå utan revärer. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.
Stor mässdräkt
Den stora mässdräkten är den uniform som motsvarar högtidsdräkt. Upptill bärs en jackett vilken är densamma som för liten mässdräkt, alltid en vit väst, frackskjorta och svart fluga. Byxorna har guldrevärer. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.
Folkdräkt
Hembygdsdräkt i festversion är en alternativ klädsel vid bröllop. Dräkten klassas som en typ av högtidsdräkt och bärs med tillhörande detaljer. Till folkdräkten bär du helst svarta slejf- eller snörskor.
Ytterplagg
Gifter ni er på vintern behöver ni förmodligen bära ytterplagg när ni transporterar er mellan platserna. En mörkare rock, till exempel i ull, som matchar färgen på din klädsel är ett bra alternativ.
