Datum: 21 Jan, 2020

Bröllopstårtan

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Bröllopstårtan

Bröllopstårta

Tårtan är en viktig punkt på festen och hör till ett traditionellt bröllop. Ett alternativ till den "vanliga" tårtan är en så kallad krokan, ett bakverk som består av var för sig hårt gräddade delar av marsipan, vilka fogas samman till en "byggnad", oftast ett torn i flera våningar, och som dekoreras med kristyr. Bröllopstårtan härstammar ända från romartiden och är en symbol för lycka och fertilitet.

Efter att middagen är över brukar brudvalsen följa och sedan serveras kaffe och tårta. Det finns ingen bestämd regel för hur en bröllopstårta ska se ut, men vanligt är att den är i flera våningar antingen rakt över varandra eller uppbyggd som en trappa. Ett litet dockbrudpar av porslin eller socker på toppen hör också till och många spar detta som minne. Är ni skrockfull så var noga med antalet våningar på tårtan, de motsvarar nämligen hur många barn äktenskapet ger.

Enligt tradition skär brudparet tillsammans den första biten av tårtan för att visa att de tu nu är ett. Bruden lägger sin högra hand på tårtspaden, sedan lägger brudgummen sin högra hand ovanpå hennes och till sist lägger bruden sin vänstra hand överst. Enligt traditionen ska också brudparet äta första tuggorna från den gemensamma tårtbiten. För att vara säkra på kommande lycka bör ni sedan se till att samtliga gäster får i sig åtminstone en liten smula av tårtan. Att tacka nej till tårtan anses nämligen dra olycka över både brudparet och en själv.

Förslag till aktiviteter

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för […]

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande […]

Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även […]

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från […]

ETIKETTMOLN

POPULÄRA