Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande nattliv. Hemma i Sverige eller ut i världen… Det finns lika många varianter på bröllopsresa som det finns brudpar. Planera er bröllopsresa noga så ökar förutsättningarna att det blir den underbara och minnesvärda upplevelse just ni drömt om!

Bröllopsdagen är över, flera månader av planering är slut och ni är nu äkta makar. En bröllopsresa, eller som det även kallas smekmånad, kan vara ett underbart sätt att förlänga känslan från den stora dagen och inleda er framtid tillsammans som man och hustru.

De flesta åker på någon form av bröllopsresa även om det är få förunnat att kunna vara borta en hel månad. Enligt sägen så härrör ordet smekmånad från att paret förr i tiden ofta var borta en hel månad. Anledningen till att paret skulle vara borta minst en månad var för att försäkra sig att kvinnan skulle hinna bli gravid.

Väljer ni att åka direkt efter bröllopet så se till att boka resan i god tid, gärna mer än ett halvår innan, så att ni slipper tänka på det när allt annat kring bröllopet rullar igång. Kanske väljer ni att vänta med resan till ett senare tillfälle, men om ni väntar för länge finns det risk att känslan och stämningen efter vigseln har avtagit lite och att resan kommer att kännas mer som en vanlig semestertripp (vilket i sig naturligtvis inte behöver vara fel).

Flera reseföretag har specialiserat sig på just bröllopsresor och vissa skräddarsyr personliga resor. Tala om för researrangören och hotellet att ni är på bröllopsresa, då gör de förhoppningsvis sitt yttersta för att ni ska trivas och få en så minnesvärd vistelse som möjligt!

Var och hur?
Många av oss förknippar kanske den traditionella bröllopsresan med en vit strand, blågrönt hav och vajande palmer. Men detta passar inte alla, en del kanske får mer ut av en helg i New York eller av att vandra i fjällvärlden. Men vad än drömresemålet må vara, så är bröllopsresan ett ypperligt tillfälle att försöka göra den drömmen sann. Det kanske heller inte behöver vara ett specifikt resmål utan ett sätt att resa på som är det rätta för just er, till exempel på en kryssning eller med tåg. Tänk dock på att inte planera in alltför mycket nya platser, aktiviteter och sevärdheter under resan, risken är att det bara blir stressigt och ni inte får tillräckligt med egentid tillsammans.

Till vilket pris?
Generellt sett är det så att ju längre bort man reser och ju längre tid man är borta, desto dyrare blir det. Men i vissa länder, till exempel Thailand och Indien, är det så billigt att vistas att den dyra biljetten kan uppvägas av lägre omkostnader på plats.

Innan ni bestämmer er för ett specifikt resmål och en specifik researrangör kan det vara en bra idé att göra en grundlig marknadsundersökning eftersom priserna ofta varierar mycket. Glöm inte att tala om att det är en bröllopsresa ni ska på, kanske får ni då extra rabatter och lite bättre service. Kolla även upp vad som ingår i priset. Vid en första anblick kan ett pris framstå som billigt, men ofta tillkommer diverse kostnader som gör slutsumman avsevärt högre. Jämför även biljetter och boende på nätet, ibland kan det löna sig. Tänk dock på att ni själva har ansvaret för er resa om ni bokar den via nätet.

Nytt efternamn
Om någon av er byter efternamn i samband med vigseln, tänk på att boka resan i det namn som står i passet ni ska ha med er på resan. Vill ni ha det gemensamma efternamnet i bokningen på resan, vilket kan vara trevligt eftersom det ju är en bröllopsresa, tänk på att beställa ett nytt pass i tid hos polismyndigheten.

Några tips inför er bröllopsresa

– Boka resan i god tid, gärna minst ett halvår i förväg.
– Tala om för researrangören att det är er bröllopsresa, kanske får ni lite extra service eller rabatter.
– Tänk igenom vad som är viktigt för just er på resan. Hotellstandard, läge på hotellet, utsikt från rummet, sport och aktiviteter, shopping och så vidare.
– Vill ni ha lugn och ro på hotellet kanske ni ska undvika hotell som vänder sig till barnfamiljer eller hotell som många ungdomar väljer.
– Förbered er inför resan genom att ta reda på så mycket som möjligt om resmålet och vad som erbjuds där.
– Kolla upp att det är en dubbelsäng och inte två sängar intill varandra på dubbelrummet.
– Varför inte ge din nyblivna hälft en överraskning på hotellet? Kontakta resebyrån så hjälper de er att beställa det i förväg. En flaska kyld champagne och jordgubbar eller en bukett röda rosor vid ankomsten på rummet blir garanterat uppskattat. Eller varför inte överraska med en utflykt eller en middag med vin?

Viktigt att komma ihåg innan ni åker

– Giltigt pass. Kom ihåg att skaffa nya om någon av er byter efternamn.
– Uppge samma namn som i passet när ni bokar resan.
– Eventuellt visum.
– Biljetter.
– En kopia på vigselbeviset. Ibland kan ni om ni visar upp det få specialerbjudande på hotellet och restaurangerna på plats.
– Pengar.
– Packning.
– Kamera och/eller videokamera.
– Om ni ska ha foto i tidningen innan ni kommer hem så ska foto och uppgifter till bröllopsannonsen vara inskickade till tidningen.

Till sist, njut av er tid tillsammans på bröllopsresan och trevlig resa!