Datum: 21 Jan, 2020

Brudnäbb

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Brudnäbb

Brudnäbb

Brudnäbbar är yngre än tärnor och kan inte förväntas ha något ansvar. Bruden bestämmer hur många näbbar hon vill ha, men vanligast är två eller flera barn mellan 4 och 8 år gamla. Vanligt är att näbbarna är parets egna barn eller syskonbarn och de kan vara både pojkar och flickor. Är det en flicka kallas hon brudnäbb, är det en pojke kallas han näbb. Enligt gammal sed är näbbar en symbol för livets gång.

Näbben kan antingen bära en liten minibukett i handen, eller så håller de en korg med blomblad som de strör ut över altargången framför brudparet när de går in mot altaret. Har inte bruden någon tärna, kan en lite äldre näbb ta på sig uppgiften att hålla i brudbuketten under ringväxlingen.

Vanligast är att näbbarnas föräldrar står för eventuella utgifter i samband med uppgiften, men om brudparet har egna önskemål bör brudparet vara med och betala.

Brudtärna

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Brudtärna

Förr kallades brudtärnorna för brudpigor. De var oftast flera och hjälpte bruden med alla bestyr före och under bröllopsdagen. Det är bruden som bestämmer hur många tärnor hon vill ha, upp till tolv stycken, men idag är det vanligaste att hon väljer en person. Tärnan är ofta en yngre kvinna, oftast en syster eller nära väninna till bruden. Att utses som tärna anses som en ära.

Traditionellt sett brukar tärnor (och marskalkar) var ogifta eftersom de går bredvid varandra uppför altargången och det enligt gammal sed ej anses vara passande att en gift kvinna/man går uppför en altargång med någon annan än sin äkta make/maka vid sin sida. Är tärnan och marskalken ett par går det bra. Enligt gammal sed ska brudtärnan inte heller vara synligt gravid, eftersom hon ju inte ska vara gift. Idag är det inte lika noga med att följa dessa gamla traditioner.

Tärnans uppgift är att finnas till hands för bruden innan och under bröllopsdagen. Hon tar ofta hand om planering och genomförande av den eventuella möhippan. De bilder som tas i samband med möhippan kan tärnan sedan, kanske tillsammans med de andra deltagarna, sätta ihop till ett fotoalbum som överlämnas till bruden under bröllopsmiddagen. Under middagen förväntas även brudtärnan hålla tal.

Hon hjälper även bruden med påklädningen av brudklänningen och allt annat som hör till. Under vigseln är hennes uppgift bland annat att hålla brudbuketten och se till att eventuellt släp ligger rätt. Traditionellt sett går tärnan efter bruden och bredvid marskalken in i kyrkan. En internationell sed är att tärnan (eller om det är flera tärnor, en utsedd hederstärna) går in i kyrkan strax före föräldraparen och sitter på första bänk till vänster. Hon går sedan fram till bruden när det är dags att ta hand om brudbuketten eller rätta till släpet. Detta kallas internationellt för maid of honour. Ett ganska nytt svensk ord för maid of honou är hedersdam och eftersom denne ej går bredvid marskalken in i kyrkan innebär det att en gift kvinna, om man vill följa den gamla traditionen, kan agera tärna.

När det gäller klädsel brukar tärnorna, om de är flera, ha klänningar i samma färg som antingen är likadana eller liknar varandra. Klänningarna ska ej vara svarta eller vita. Tärnorna bär även varsin liten tärnbukett som ska matcha marskalkens knappnålsblomma. Tärnan ska inte vara finare än bruden och klänningen ska därför anpassas till brudens klänning för att inte överglänsa denna.

Brudtärnan betalar vanligtvis sina egna utgifter under sitt uppdrag, men har brudparet speciella önskemål som gör utgifterna extra kostsamma kan man komma överens med brudparet om att dela upp utgifterna.

Frisyr & Skönhet

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Frisyr & Skönhet

Frisyr & Skönhet

Beställ i god tid och återkom med konsultation när du vet hur klänningen kommer att se ut. En duktig frisör ger tips om frisyr, färgkombinationer, blommor och dylikt.

Tänk på påklädning och sminkning samtidigt!

Underkläder en bröllopsdag

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Underkläder en bröllopsdag

Underkläder

För att känna dig riktigt uppklädd och fin rakt igenom är underkläderna viktiga. Att tänka på är att de inte bara ska vara vackra utan bekväma eftersom du ska bära dem hela dagen och både gå, dansa och sitta i dem.

Traditionellt är brudens underkläder vita, men väljer ni en klänning av annan färg är det viktigt att de har en färg som inte syns genom klänningen. Även här är det viktigt att du känner dig bekväm i det du väljer, något raffigt rött eller sexigt svart kan vara lika rätt som de skira vita kreationerna.

Tänk på att välja underkläder som fungerar till modellen av klänning du valt. Har du en klänning med halterneck eller som är djupt urringad bak gäller det att se till att behån inte syns utanför klänningen. Se även till att välja trosa så att inte troskanten syns.

Strumpbyxor kan ofta vara obekväma och ge linjer och putningar på helt fel ställen och kanske är de heller inte så sexiga. Ett alternativ är stay-ups, men dessa kan ibland vara lite oberäkneliga och hasa ned. Strumpebandshållare med stockings är ett säkrare alternativ men nackdelen med dem är att de kan synas igenom ett tunnare tyg. En torsolette där strumpebanden är inbyggda är ett annat alternativ. Väljer du att vara utan strumpbyxor är ett tips, om du inte har sandaletter, att köpa korta nylonstrumpor som inte syns ovanför skokanten. Att gå barfota i ett par skor hela dagen kan lätt ge skavsår.

Om ni har bokat något särskilt för bröllopsnatten är ett tips att köpa ett vackert nattlinne med matchande trosor eller ett fint linne med matchande shorts och en elegant morgonrock. Efter att ha burit samma kläder en hel dag kan det vara skönt att få byta om till något lite lättare när ni väl är på tu man hand.

Brudens accessoarer

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Brudens accessoarer

Brudens accessoarer

Förutom själva klänningen har bruden oftast en del accessoarer. Innan du ger dig ut och letar så fundera över vad det är du behöver och vill ha. En idé är att även besöka secondhand-butiker och antikaffärer, där kan det ofta finnas originella och vackra accessoarer till bra pris.

Slöja och krona
Väljer du att bära slöja, se till att välja en som passar din klänning och din ansiktsform. Slöjans färg bör vara densamma som din klänning och är slöjan dekorerad, se till att detta passar till klänningen. Tänk på att en slöja påverkar frisyren och kanske är det inte så stor idé att göra en fantastisk frisyr om slöjan ändå döljer den.

Enligt gammal tradition är slöjan en symbol för brudens oskuld och bärs endast första gången man gifter sig.

Att bära slöjan för ansiktet och att brudgummen efter själva vigselakten viker bort den är en anglosaxisk tradition som vanligtvis inte tillämpas i Sverige.

Vill du bära brudkrona går det oftast att låna en sådan från församlingen ni ska vigas i. Du kan även köpa eller hyra en krona i ädel metall, fråga i välsorterade bröllopsbutiker så kan de oftast hjälpa dig. Förr i tiden var det ett absolut krav att bruden skulle vara oskuld om hon ville låna kyrkans brudkrona. Om så var fallet skulle kronan skina med en stark och klar glans, men om hon inte var det skulle kronan mörkna och förbli matt och utan lyster.

Handskar
Förr hade bruden alltid handskar som, om inte klänningen var riktigt långärmad, täckte armarna. Händer och armar skulle vara täckta i kyrkan. När brudgummen skulle trä vigselringen på brudens finger sprättades ringfingersömmen upp på vänsterhandsken. Det anses som både fult och icke-korrekt att ha ringar utanpå handskar, och ringen som är trohetssymbolen ska träs direkt på fingret.

Väljer du att använda handskar under vigselakten idag bör de sprättas upp på samma sätt eftersom det kan vara krångligt att stå framme vid altaret och börja trassla med att dra av sig handsken för att frigöra ringfingret. Enklast är därför att avstå från handskarna.

Vill du ända ha handskar är ett alternativ att ha dem innan och efter själva vigselakten. Tänk dock på att innan du sätter dig till bords på middagen ta av dig dem. Innan du reser dig från bordet tar du på dig dem igen. Eventuellt armband bär du utanpå handsken men ringen eller ringarna bärs inuti.

Smycken
Smycken är en stor del i brudklädseln. Tänk dock på att välja smycken utifrån klänningen så att dessa inte konkurrerar ut klänningen utan bara är ett komplement till denna. Har du silverdetaljer i din klänning passar det bäst med smycken i vitt guld eller silver. Har du guldfärgade detaljer passar det bäst med rött eller gult guld.

Se till att välja smycken som passar ihop med varandra. Många urringningar är snyggast utan att de störs av halsband, satsa istället kanske på örhängen och armband. Att bära både ett halsband och örhängen som är stora eller på annat sätt syns väl kan ofta ge en känsla av "för mycket".

Väska
En väska där du kan förvara det nödvändigaste kan vara bra att ha. Utse dock någon, till exempel en tärna eller värdinnan, att ta hand om din väska under vigseln. De flesta väskaffärer har festväskor och även en del bröllopsbutiker. Tänk på att väskan bör matcha din klänning i form och utförande.

Brudbukett
En brudbukett kan idag se ut i stort sett hur som helst. Tänk dock på att välja formen på buketten så att den passar klänningens modell och din kroppsbyggnad. Är du liten och nätt bör du ha en mindre bukett, är du kraftig bör du ha en lite större och yppigare. Är du lång så passar en fin droppformad bukett eller en bukett med långskaftade stjälkar bra.

Val av blommor och färg på dessa bör stämma överens med det färgtema ni har tänkt i övrigt på bröllopet för att få en helhet. Enligt gammal sägen sägs en blå blomma i buketten ge lycka och vill du inte att den ska synas så kan den gömmas bland de andra blommorna.

Paraply
Ett paraply kan vara bra att ta med sig på bröllopsdagen utifall vädrets makter skulle spela er ett spratt. Köp gärna ett lite finare paraply i en färg som går i det färgtema ni tänkt på bröllopet. Tänk på att köpa ett tillräckligt stort så att ni båda får plats under det!

Och… deppa inte om det börjar regna, enligt gammal sägen betyder lite regn i brudens krona lycka!

Brudens skor

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Brudens skor

Skor är en viktig detalj på bröllopsdagen

Valet av skor är en mycket viktig detalj. Tänk på att de måste vara bekväma att gå i då en mycket lång och speciell dag väntar dig. Det kan vara en bra idé att gå in dina skor innan själva bröllopsdagen för att undvika skoskav.

Färgen behöver inte vara vit, hittar du inte en färg som helt överensstämmer med klänningen är det kanske bättre att välja en annan färg då det är bättre med en helt avvikande färg än med fel vit nyans.

En del brudskor är i tyg. Dessa är mindre tåliga än skinnskor men kan i vissa fall kännas elegantare. Gifter du dig under en kallare årstid är ett alternativ till lågskor att välja en snygg stövlett eller ett par snygga stövlar.

Brudklänningen

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Brudklänningen

Brudklänningen

Brudklänningen är en stor del av bröllopet, men det behöver inte vara en självklarhet att det ska vara just en klänning. Det finns en uppsjö av olika alternativ och modeller, allt från en riktig gräddbakelse till en snyggt skuren kostym. Det första ni måste besluta er om är om ni ska hyra, köpa eller sy upp en klänning. Beroende på dina färger och din kroppsbyggnad är det dock inte allt som passar och det gäller därför att vara noggrann med sina val. Ett bra sätt är, att innan du ger dig ut på jakt efter klänningen med stort K, sätta dig ner i lugn och ro och bläddra i olika tidningar för att få en bild av vad som tilltalar just dig. Då har du något att utgå ifrån när du väl börjar leta.

Hyra klänning
Ska ni hyra en klänning så tänk på att vara ute i god tid, framförallt om ni gifter er under högsäsongen från april till augusti. Då kan det många gånger vara månader av väntetid på en speciell klänning. Det är svårt att hitta en klänning som sitter perfekt första gången du provar, men bröllopsbutiken kan i de flesta fall ändra en klänning så att den passar.

Köpa klänning
Ska ni köpa en klänning finns det klänningar i alla prisklasser. Tyget i klänningen är en av faktorerna som påverkar priset. Naturmaterial som till exempel siden är generellt dyrare än konstmaterial som viskos och nylon. Klänningens detaljer är också något som påverkar priset och ju mer detaljer, desto dyrare brukar klänningen bli. Det kan, liksom om man hyr en klänning, vara svårt att hitta en klänning som sitter exakt men i de flesta fall kan som sagt butiken göra smärre ändringar så att den passar.

Sy klänning
Väljer ni att sy upp en klänning och inte exakt vet vilket modell ni vill ha så ta tid på er och leta bland modeller för att hitta den som är rätt för just er. Att sy upp en klänning innebär att bruden kan få en klänning som är unik och skräddarsydd efter just sina mått. Viktigt att tänka på är, förutom själva modellen, även valet av tyg och vilka detaljer som ska ingå. Är du skrockfull ska du undvika att sy din egen brudklänning. Enligt gammal sägen anses det nämligen att lika många stygn som bruden själv syr på klänningen, lika många tårar kommer hon att fälla i sitt äktenskap.
Att sy en brudklänning är inget man gör på en lunchrast, det är tidskrävande och kräver massor med tålamod. För att inte äventyra din äktenskapliga lycka och dina sykunniga vänners fortsatta vänskap kan det kanske många gånger vara bättre att anlita en sömmerska om du har en mer avancerad drömkreation du vill förverkliga. Viktigt är då att vara noga i valet av sömmerska, hör efter med andra som har sytt upp klänningar om de har någon att rekommendera. Undersök även vad olika sömmerskor tar för att sy och vad som ingår i priset.

Klänningens form
Det finns några enkla regler du kan ta fasta på när det gäller vilken form på klänningen som passar just din kroppsbyggnad bäst. En generell regel är att det är enklare att framhäva än att trolla bort. Om du fastnar för en klänning som kräver en större byst kan du alltid ordna det med en bra behå. Faller du för en klänning som kräver mer nedtill finns det underkjolar och andra slags stöd som kan hjälpa till.

Större upptill än nedtill - För dig passar det bäst med en klänning som är slät och kroppsnära upptill men utställd och mer dekorerad nedtill. Undvik rynkade ärmar eller puffärmar. Välj istället en kort ärm som går ner en bit på armen om du har kraftiga överarmar.

Större nedtill än upptill - För dig passar det bra med en klänning som lyfter fram upptill genom att förstora byst och framhäva axelpartiet. Om du redan har generösa mått kring höfterna, undvik rynkat tyg just där. Detsamma gäller över baken.

Markerad midja - Har du en markerad midja så framhäv gärna den med en figursydd klänning eller ett figursytt liv.

Ej markerad midja - För dig passar en rakare klänning som sitter åt kring bysten och sedan blir vidare nedtill. En tvådelad klänning med en nedåtgående midjelinje framhäver midjan. Likaså gör en utställd kjol.

Kortväxt och lite rund - Raka linjer ger ett längre intryck och en nedåtgående midjelinje gör att du ser smalare ut.

Lång och smal - För dig passar en modell som är kroppsnära upptill men utställd nedtill. Vill du framhäva din kroppsbyggnad, välj en åtsittande slank klänning.

Detaljer
Klänningens detaljer såsom till exempel broderier, en annorlunda skärning eller urringning, är ofta det som gör den speciell. Detaljerna är också det som gör en klänning tidstypisk och ger den en viss stil. En klänning broderad med pärlor eller i blommönster med spets och en snäll skärning ger ett romantiskt intryck medan en klänning med generös urringning och slits ger ett sexigare intryck.

Är du skrockfull bör du dock tänka på valet av pärlor till tid klänning. Enligt gammal sägen sades det nämligen att ju fler pärlor det finns på brudklänningen, desto fler tårar kommer det att fällas i äktenskapet.

Val av färg och tyg
Olika tyger faller olika och passar därför olika bra för olika klänningsmodeller. Valet av tyg påverkas även av vilken tid på året ni ska gifta er. Att välja tjock sammet till en klänning om ni gifter er på sommaren kanske inte är det bästa. Likaså är risken att du som brud kommer att frysa om du väljer tunn chiffong i klänningen och gifter dig på vintern.

Den traditionella färgen på en bröllopsklänning i våra dagar är vit. Förr i tiden var dock den vanligaste färgen på bröllopsklänningen svart, eftersom det var den färg man hade vid högtidliga tillfällen.

Det blir allt vanligare att den helvita klänningen ersätts med en mer crémfärgad nyans. Pastellfärger som ljusrosa och ljusblått har också börjat bli populära. Ett annat alternativ är att den enfärgade klänningen har dekorationer, mönster och andra detaljer i pastellfärger eller kanske rött.

Smaken är som baken och som med allt annat är det du som bestämmer och ska känna vad som är rätt för er och ert bröllop. En knallröd, solgul eller klarblå klänning är precis lika rätt som en klassisk vit.

Folkdräkt
Hembygdsdräkt i festversion är en alternativ klädsel vid bröllop. Dräkten klassas som en typ av högtidsdräkt och bärs med tillhörande festliga och glittriga detaljer. Till folkdräkten bär du helst svarta slejf- eller snörskor.

Ytterplagg
Gifter ni er på vintern behöver ni förmodligen bära ytterplagg när ni transporterar er mellan platserna. En fuskpäls eller en ullkappa som matchar färgen på klänningen eller blommorna i brudbuketten är ett bra alternativ. Om du inte vill kosta på nya ytterkläder kanske det finns något plagg hemma du kan komplettera med en pälskrage, eller byta ut knapparna mot strassknappar för att få plagget att kännas lite festligare.

Även om ni gifter er på sommaren kan det ibland vara kyligt i Sverige och det kan därför vara skönt att ha något att svepa om dig om du blir frusen. En sjal eller liknande är ett bra alternativ som du lätt kan ta på dig.

Brudens kläder

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Brudens kläder

Brudens klädsel

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även att kvinnorna stod under påverkan av diverse magiska krafter och makter på bröllopsdagen, och att det därför gällde att skydda sig. Detta gjorde man bäst genom att inte bryta mot någon av alla de föreställningar om klädseln som var rådande.

Många var de vidskepelser som fanns beträffande bruden och hennes klädsel, vissa mer underliga än andra. Till exempel skulle bruden ha mat i knäet under det att hon blev påklädd, annars skulle hon bli snål och fattig som gift. Skulle bruden spegla sig, skulle hon göra det i ett kar med vatten. Allt annat orsakade framtida olycka av något slag. Länge trodde man också att en nyligen använd bröllopsklänning var så fylld av kraft och magi att det gick att bota sjukdomar med den.

Tar man del av böcker om gamla traditioner förundrar man sig som läsare att någon som trodde det minsta på skrock överhuvudtaget vågade gifta sig, för nästintill varenda liten detalj förebådade kommande olyckor. Dessutom fanns det nästan alltid något som kunde antyda att den blivande bruden skandalöst nog inte var oskuld. Ett exempel var att om hästarna gnäggade på vägen till kyrkan, var bruden inte mö. Ett endaste litet läte från hästarna och vips så var bruden förvandlad till en fallen kvinna.

Skrockfull eller ej, flera av föreställningarna om brudens klädsel lever fortfarande kvar. Få är nog de som helt vågar strunta i allt gammal skrock. Många stoppar nog fortfarande en kopparslant i skon för att vara på den säkra sidan. Och hur många av oss har inte hört den gamla ramsan att du som brud, för att få ett långt och lyckligt äktenskap, ska bära något gammalt, något nytt, något lånat och något blått? Det gamla står för det som varit, det nya för det som komma skall. Det lånade symboliserar bevarad vänskap och det blå hopp.

Enligt gammal tradition finns det två typer av bröllop, förmiddags- eller eftermiddagsbröllop. Förmiddagsbröllopet äger rum före klockan 15.00 på dagen. Den traditionella klädseln för bruden vid ett förmiddagsbröllop är lång eller kort elegant klänning om brudgummen bär jackett. Om brudgummen har mörk kostym har bruden en kort elegant klänning eller dräkt, gärna med hatt.

Eftermiddagsbröllopet äger rum efter klockan 15.00 på dagen. Vid ett eftermiddagsbröllop är det enligt tradition middag med dans som följer. Här är det traditionella att bruden bär lång vit klänning, helst ej baraxlad. Till kortärmad klänning kan hon ha långa vita handskar, till en långärmad klänning korta handskar. Ett alternativ är, om även brudgummen bär det, folkdräkt i högtidsversion

Brudens överlevnadskit
("bra-att-ha-saker" under bröllopsdagen)
Näsdukar.
Skavsårsplåster och vanliga plåster.
Extra par nylonstrumpor.
En synål, tråd, en reservknapp samt några säkerhetsnålar.
Tops.
Hårnålar.
Smink.
Deodorant (små reseflaskor finns ofta att köpa i butik).
Parfym (försök hitta ett parfymprov på din favoritparfym så tar det mindre plats).
Lite pengar.

Förslag till aktiviteter

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för […]

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande […]

Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även […]

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från […]

ETIKETTMOLN

POPULÄRA