Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även att kvinnorna stod under påverkan av diverse magiska krafter och makter på bröllopsdagen, och att det därför gällde att skydda sig. Detta gjorde man bäst genom att inte bryta mot någon av alla de föreställningar om klädseln som var rådande.

Många var de vidskepelser som fanns beträffande bruden och hennes klädsel, vissa mer underliga än andra. Till exempel skulle bruden ha mat i knäet under det att hon blev påklädd, annars skulle hon bli snål och fattig som gift. Skulle bruden spegla sig, skulle hon göra det i ett kar med vatten. Allt annat orsakade framtida olycka av något slag. Länge trodde man också att en nyligen använd bröllopsklänning var så fylld av kraft och magi att det gick att bota sjukdomar med den.

Tar man del av böcker om gamla traditioner förundrar man sig som läsare att någon som trodde det minsta på skrock överhuvudtaget vågade gifta sig, för nästintill varenda liten detalj förebådade kommande olyckor. Dessutom fanns det nästan alltid något som kunde antyda att den blivande bruden skandalöst nog inte var oskuld. Ett exempel var att om hästarna gnäggade på vägen till kyrkan, var bruden inte mö. Ett endaste litet läte från hästarna och vips så var bruden förvandlad till en fallen kvinna.

Skrockfull eller ej, flera av föreställningarna om brudens klädsel lever fortfarande kvar. Få är nog de som helt vågar strunta i allt gammal skrock. Många stoppar nog fortfarande en kopparslant i skon för att vara på den säkra sidan. Och hur många av oss har inte hört den gamla ramsan att du som brud, för att få ett långt och lyckligt äktenskap, ska bära något gammalt, något nytt, något lånat och något blått? Det gamla står för det som varit, det nya för det som komma skall. Det lånade symboliserar bevarad vänskap och det blå hopp.

Enligt gammal tradition finns det två typer av bröllop, förmiddags- eller eftermiddagsbröllop. Förmiddagsbröllopet äger rum före klockan 15.00 på dagen. Den traditionella klädseln för bruden vid ett förmiddagsbröllop är lång eller kort elegant klänning om brudgummen bär jackett. Om brudgummen har mörk kostym har bruden en kort elegant klänning eller dräkt, gärna med hatt.

Eftermiddagsbröllopet äger rum efter klockan 15.00 på dagen. Vid ett eftermiddagsbröllop är det enligt tradition middag med dans som följer. Här är det traditionella att bruden bär lång vit klänning, helst ej baraxlad. Till kortärmad klänning kan hon ha långa vita handskar, till en långärmad klänning korta handskar. Ett alternativ är, om även brudgummen bär det, folkdräkt i högtidsversion

Brudens överlevnadskit
(“bra-att-ha-saker” under bröllopsdagen)
Näsdukar.
Skavsårsplåster och vanliga plåster.
Extra par nylonstrumpor.
En synål, tråd, en reservknapp samt några säkerhetsnålar.
Tops.
Hårnålar.
Smink.
Deodorant (små reseflaskor finns ofta att köpa i butik).
Parfym (försök hitta ett parfymprov på din favoritparfym så tar det mindre plats).
Lite pengar.