Datum: 22 Jan, 2020

Marskalk

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Marskalk

Marskalk

Den manliga motsvarigheten till tärna kallas, oavsett ålder, för marskalk. Han är oftast en nära släkting eller vän till brudgummen. En marskalks uppgifter är i stort sett detsamma som för tärnorna, fast med fokus på brudgummen. Förr i tiden kallades brudgummens uppvaktning för brudsvenner. Det var då fem släktingar eller vänner med uppgift att beskydda brudparet på väg till och från kyrkan. De bevakade även vagnarna med brudens hemgift.

Liksom brudtärnan var marskalken förr oftast ogift eftersom det ansågs olämpligt att denne går uppför altargången bredvid någon annan än sin maka. Idag är det oftast inte av samma betydelse om han är gift eller ogift.

Marskalken fungerar som brudgummens stöd före och under bröllopsdagen. Det är ofta han som sköter planeringen och genomförandet av eventuell svensexa.

In och ut från kyrkan går marskalken bakom brudgummen, bredvid tärnan. I kyrkan kan dennes uppgift bland annat vara att hålla reda på vigselringarna. Vanligast är dock fortfarande, enligt svensk sed, att brudgummen själv har hand om ringen/ringarna som han sedan lämnar till vigselförrättaren. Under middagen förväntas marskalken att hålla tal.

Korrekt klädsel för en marskalk anses oftast vara samma klädsel som brudgummen har. Han bär en knappnålsblomma som matchar brudtärnans lilla tärnbukett.

Om marskalken även tar emot gästerna i kyrkan och ser till att dessa hittar rätt plats kallas marskalken för kyrkomarskalk. För placering i kyrkan gäller att ju närmare släkting och vän gästen är, ju närmare altaret ska denne sitta. Brudens släktingar och vänner sitter traditionellt på vänstra sidan i kyrkan och brudgummens på högra sidan.

Att bli utnämnd till marskalk anses som en ära. Vanligtvis betalar denne själv sina kostnader i samband med sitt uppdrag, men har brudparet speciella önskemål som gör utgifterna extra kostsamma kan man komma överens med brudparet om att dela upp utgifterna.

En anglosaxisk tradition som är bruklig när fadern "ger bort bruden", och som påminner mycket om vår svenska tradition med marskalk, är att brudgummen har en så kallad bestman. Dennes uppgifter påminner till stor del om marskalkens.

Bestman

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Bestman

Bestman

Bestman är från början en anglosaxisk tradition som är bruklig där fadern, eller någon äldre nära släkting, "ger bort" bruden. Brudgummen står då och väntar på sin brud framme vid altaret och bestman står bredvid honom som sällskap. När bruden och brudens far närmar sig altaret tar brudgummen ett par steg framåt för att möta sin brud. Bestman ställer sig då en bit från brudgummen eller sätter sig på första bänkraden. Vanligen utser brudgummen sin bror eller bäste vän till rollen. En bestman kallas bara för bestman om brudparet vigs enligt anglosaxisk sed. Sker bröllopet enligt svensk tradition kallas denne för marskalk.

En bestman har som uppgift att finnas vid brudgummens sida före och under bröllopsdagen. Innan bröllopet är det ofta denne som planerar och förbereder den eventuella svensexan. Under vigseln i kyrkan är det dennes uppgift att hålla reda på ringen/ringarna. Vid ringväxlingen ger han dem till brudgummen Vid middagen förväntas en bestman att hålla tal.

För en bestman gäller enligt tradition att han bär samma kläder som brudgummen. Bär brudgummen frack är det alltså frack som gäller även för bestman.

Vanligvis står bestman själv för sina utgifter i samband med uppdraget eftersom det anses som en ära att bli utsedd till bestman. Om brudparet har speciella önskemål, eller om klädseln blir dyr, brukar dock brudparet erbjuda sig att dela på kostnaderna.

Enligt traditionen brukar bestman hämta tärnan innan vigseln och eskortera henne till kyrkan, numera är det vanligaste att man möts vid kyrkan innan vigseln. Skillnaden mellan en bestman och en marskalk är alltså inte så stor, men bestman är i grunden en anglosaxisk sed, medan marskalk är en svensk tradition som har ursprung i vår svenska vigselceremoni.

Accessoarer för mannen

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Accessoarer för mannen

Accessoarer

Brudgummen har kanske inte lika många accessoarer till sin klädsel att tänka på som bruden. Men några detaljer är ändå värda att lägga lite tid på. Väljer du en lite mer otraditionell klädsel som till exempel frockcoat, öppnar det för fler alternativ. Du kan då sätta din prägel genom val av färg och mönster på till exempel kravatten eller plastrongen och andra accessoarer.

Corsage
Det är vanligt att brudgummen bär en så kallad corsage på det vänstra slaget. Vanligast är en ensam blomma med avklippt stjälk, arrangerad så att den går att nåla fast. Att tänka på här är att blomman matchar brudbuketten. Förr i tiden var traditionen att denna blomma skulle plockas ur brudbuketten för att symbolisera att brud och brudgum bands samman livet ut, men detta är inte lika vanligt idag.

Handskar
Vita handskar bärs främst till frack och jaquette. Tänk dock på att det anses som både fult och icke-korrekt att ha ringar utanpå handskar, och vigselringen som är trohetssymbolen ska träs direkt på fingret. Det kan vara krångligt att stå framme vid altaret och dra av sig handsken för att frigöra ringfingret när ringen ska på. Enklast kan därför vara att avstå från handskarna.

Vill du ändå ha handskar är ett alternativ att ha dem innan och efter själva vigselakten. Tänk dock på att ta av dem innan du sätter dig till bords på middagen. Innan du reser dig från bordet tar du på dig dem igen.
Om du arbetar inom det militära eller inom polisen och väljer att gifta dig i uniform tillhör vita glacehandskar uniformen. Dessa får dock endast bäras när mössa bäres, det vill säga utomhus.

Rosett (fluga)/slips/gördel
Till frack och smoking används rosett medan du till en kostym använder slips eller rosett. Till fracken ska rosetten vara vit.

Till smokingen är rosetten (liksom västen) vanligtvis svart. Till smoking kan du även bära gördel och denna ska matcha rosetten.

Till kostymen bär du valfri slips (högtidligast blir det med sidenslips) eller rosett.

Kravatt/plastrong
Till jaquette, frockcoat och nehrurock används kravatt eller plastrong istället för rosett eller slips. Kravatt och plastrong är båda en tunn scarf, som oftast är av glansigt material och som ska matcha västen.

Skillnaden mellan kravatt och plastrong är att den senare är färdigknuten. Ofta har en plastrong även en pärla längst fram som utsmyckning och ett band med spänne som gör den lätt att fästa. Plastrong kan vara ett enklare alternativ eftersom den redan är färdigknuten. Väljer du kravatt är ett alternativ till den traditionella knytningen, att knyta en liten smalare knut och låta den stå ut lite mer.

Om du arbetar inom det militära eller inom polisen och väljer att gifta dig i uniform tillhör vanligtvis en vit scarf uniformen.

Näsduk
Till fracken och jaquetten bärs vit näsduk. Till frockcoat och nehrurock kan du om du vill ha vit näsduk, vanligt är då att denna färg- och stilmässigt matchar kravatten/plastrongen.

Till smoking är vanligtvis näsduken vit om du väljer svart eller mörkblå färg på smokingen. Väljer du vit så kan du matcha näsduken med färgen på rosetten och eventuella gördeln.

Till kostymen kan du ha vit näsduk om färgen på kostymen är mörk, annars kan du matcha färgen på näsduken med färgen på slipsen eller rosetten.

Hatt
Till frack och jaquette kan du om du vill använda en hög hatt. Lämpligt är en så kallad cylinderhatt som är en hård hatt med yta av siden, sammet eller filt och med cylinderformad kulle. Till frack är hatten vanligen svart och till jaquette svart eller grå.

Tänk dock på att hatten endast bärs utomhus, kom därför ihåg att ta av den innan du går in i kyrkan eller till festlokalen.

Underkläder för brudgummen

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Underkläder för brudgummen

Underkläder

Visst kan det kännas lite extra lyxigt även för brudgummen att klä sig fin ända inifrån. Lyxiga underkläder kan göra underverk med självkänslan och gör säkert även din blivande hustru glad. Tänk på när du skaffar dina underkläder att en lång dag väntar och att de därför ska vara sköna att bära.

Kalsonger finns i flera olika material och modeller. Viktigt att tänka på är att de sitter bra och att inte kalsongkanten syns genom byxorna. Strumporna bör vara tunna och svarta, det är snyggast om du har svarta skor. De ska dessutom vara tillräckligt höga för att benet inte ska synas när du sitter ner.

Om ni har bokat något särskilt för bröllopsnatten är ett tips att köpa något snyggt och skönt att kunna byta om till. Ett par eleganta boxershorts och en matchande morgonrock är ett förslag. Efter att ha burit samma kläder en hel dag kan det vara skönt att få byta om till något lite lättare när ni väl är på tu man hand.

Frack, kostym eller annat?

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Frack, kostym eller annat?

Brudgummens kläder

Frack
Vid kyrkbröllop är frack nog fortfarande den vanligaste klädseln för brudgummen vid medelstora eller stora bröllop. En komplett frack med tillbehör har, förutom själva fracken, svarta byxor med sidenrevärer, en styvstärkt vit hårdbröstad frackskjorta med snibbig hög krage och särskilda lösa knappar, vit rosett och väst samt en vit näsduk. Manschetterna har även de stärkt tyg och hål för manschettknappar. Undvik svarta manschettknappar då det markerar sorg! Du kan även om du vill bära vita handskar. Till fracken bärs svarta strumpor och svarta tunna lackskor.

Det finns även andra färger på frack, till exempel grå, vinröd och mörkgrön men dessa är mindre vanliga och vid bröllop är svart den traditionella färgen. De andra kulörerna är enligt tradition enbart avsedda att användas som scenkläder för konferencierer, varietéartister och liknande.

Vill du ha en huvudbonad till din frack är en svart cylinderhatt lämplig (denna ska dock inte bäras inomhus). Det traditionella är att man till frack bär fickur och detta blir även mest elegant, även om armbandsur numera är accepterat.

Något att tänka på är att du till frack inte ska bära bälte i byxorna. Är byxorna lite stora ska du bära hängslen.

Jaquette
Ett alternativ till frack är jaquette. En jaquette har en svart jacka, liknande fracken, men som är inte tvådelad baktill. Skärningen fram är helskuren från framsidan till baksidan. Byxorna går i grå färgskala med svarta ränder. En vit mjuk skjorta med snibbig hög krage hör till, eventuellt kan den vara diskret mönstrad med smala mörka linjer. Västen är oftast glansig med invänt mönster och finns i många färger och variationer.

Till jaquette bär du ingen rosett utan en tunn scarf som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Vill du kan du bära vit näsduk.

Svarta eller grå strumpor och blanka svarta skor av tunnare modell passar bra till jaquette. Du kan även ha en svart eller grå hög hatt (cylinderhatt) och eventuellt vita handskar.

Frockcoat/bonjour
Bonjour, eller som det med ett modernare namn benämns, frockcoat är egentligen ett samlingsnamn på långa kavajer. Bonjour var mycken vanligt förr och kallas ibland för Strindbergskappa eftersom August Strindberg ofta bar just en bonjour.

En bonjour är en längre kavaj som ofta går ner till knäna. Namnet kommer från franskans bon jour (god dag) och antyder därmed att det var ett plagg som det högre samhällsskiktet använde när de gick på visit dagtid. Tyget är ofta av ylle med vävda ränder. Det finns även en något kortare långkavaj som är lite modernare och som är vävd i ett lättare tyg. Slagen på kavajen ser ut som på en vanlig kavaj. De långa kavajerna finns i många material, sammet och brokad (vävmönster) är två varianter. Färgerna varierar men mörkblå och mörkgrön är vanligt.

Till den längre kavajen bärs alltid svarta byxor. Västen finns i många färger och variationer men det är vanligt att den är glansig och brokadmönstrad. Skjortan är vit och har vanligtvis krage. Till den längre kavajen bär du ingen rosett utan en tunn scarf som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Vill du bära näsduk behöver denna inte vara vit, utan vanligt är att den matchar kravatten/plastrongen. Till en långkavaj bär du helst svarta strumpor och svarta blanka skor.

Nehrurock
Nehrurock påminner och frockcoat men skillnaden är att kavajen är kortare med kineskrage. Material och färger skiftar, till exempel mörkblå eller mörkgrön sammet eller guldfärgad med vävmönster. Till en nehrurock bärs mörka, oftast svarta, byxor och en väst. Västen finns i många färger och variationer men vanligt är att den är glansig med invävt mönster.

Till nehrurocken bär du, liksom till jaquette eller frockcoat, en tunn halsduk som oftast är av glansigt material, en så kallad kravatt, eller en plastrong som matchar västen. Skjortan ska vara vit med en snibbig, hög krage. Vill du bära näsduk behöver denna inte vara vit, utan vanligt är att den matchar kravatten/plastrongen. Till en långkavaj bär du helst svarta strumpor och svarta blanka skor.

Smoking
Länge ansågs smoking vara något inte ens gästerna på ett bröllop kunde bära, men idag accepterar även de strängaste bevakarna av god etikett en brudgum iklädd smoking. Namnet smoking skvallrar om att den har samband med rökning. Smoking utvecklades ur den "smoking jacket" som de frackklädda herrarna bar vid sina rökpauser för att damerna inte skulle besväras av röklukten därefter.

Vill du som brudgum inte vara fullt lika högtidlig är smoking ett bra alternativ. Kavajen till smokingen har längre och glansigare slag med en knäppning som sitter längre ned. Det finns både enkel- och dubbelknäppt smokingkavaj. Till den enkelknäppta smokingen med sjalslag bär man en smokingskjorta, väst, rosett samt matchande gördel. Till den dubbelknäppta räcker det med enbart fluga eftersom vare sig västen eller gördeln syns. Vill du bära näsduk är denna vanligtvis vit.

Till bröllop är svart, mörkblå och vit de vanligaste färgerna på en smoking. Till den vita jackan bär du svarta byxor. Byxorna har sidenrevärer och jackan sidenslag. Den vita smokingskjortan har oftast ståkrage, men finns även med liggande krage. Skjortbröstet är plisserat (små veck) och skjortan har dubbla manschetter. Knäppningen är oftast dold, men det förekommer även varianter med hål för bröstknappar och knapparna ska då vara svarta.

Västen är vanligtvis svart liksom rosetten. Bär du gördel ska den matcha rosetten. Till en smoking har du svarta strumpor och svarta tunna skor, gärna lackskor.

Kostym
Ett annat alternativ om ni inte vill göra bröllopet så högtidligt är kostym. Detta passar även för borgerligt bröllop eller om du gifter om dig. Färgen på en kostym kan variera men en generell regel är att ju högtidligare ni vill ha det, desto mörkare kostym. Väljer ni en lite högtidligare variant är ett alternativ att bära tredelad kostym, det vill säga kavaj, byxor och väst.

Till kostymen bär du en valfri skjorta och slips eller rosett. Högtidligast blir det med vit skjorta och sidenslips (alternativt rosett) i valfri färg. Vill du bära näsduk är det bästa att matcha färgen på denna med färgen på slipsen eller rosetten, eller om du har en mörk kostym välja en vit. Skor och strumpor bör vara svarta.

Uniform
Arbetar du inom det militära eller inom polisen är en alternativ högtidsdräkt för bröllop uniform. Det finns tre olika alternativa uniformer som brudgummen kan bära vid bröllop. Tänk på att tillbehör som handskar endast får bäras när mössa bäres, det vill säga utomhus.

Daglig dräkt
Den så kallade dagliga dräkten är den uniform som motsvarar kavaj eller kostym. Iklädd den dagliga dräkten anses du aldrig felklädd vilket gör denna uniform lite speciell. Utseendet skiftar beroende på var du arbetar. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.

Liten mässdräkt
Liten mässdräkt är en blå uniform och motsvarar smoking. Upptill bärs en jackett med en vit väst (är det en tillställning där endast herrar deltar är västen blå) och frackskjorta samt svart fluga. Byxorna är blå utan revärer. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.

Stor mässdräkt
Den stora mässdräkten är den uniform som motsvarar högtidsdräkt. Upptill bärs en jackett vilken är densamma som för liten mässdräkt, alltid en vit väst, frackskjorta och svart fluga. Byxorna har guldrevärer. Vita glacehandskar och vit scarf kan bäras.

Folkdräkt
Hembygdsdräkt i festversion är en alternativ klädsel vid bröllop. Dräkten klassas som en typ av högtidsdräkt och bärs med tillhörande detaljer. Till folkdräkten bär du helst svarta slejf- eller snörskor.

Ytterplagg
Gifter ni er på vintern behöver ni förmodligen bära ytterplagg när ni transporterar er mellan platserna. En mörkare rock, till exempel i ull, som matchar färgen på din klädsel är ett bra alternativ.

Brudgummens kläder

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Brudgummens kläder

Brudgummens kläder

Även om det är bruden och brudens klädsel som ägnas mest uppmärksamhet är det få män som inte klär upp sig på sitt bröllop. Som brudgum har du inte lika stora valmöjligheter som bruden när det gäller klädsel. Genom att välja klädsel utifrån klädkoderna avgör du graden av frihet. På senare år har dock fler variationer dykt upp. Väljer du en lite mer otraditionell klädsel som till exempel frockcoat öppnar det för fler alternativ.

Även om det på 70-talet inte var en allt för ovanlig syn att brudpar vigde sig i rådhuset iförda mysdräkter i grällt färgad plysch är de traditionella klädkoderna något som sedan lång tid har varit gällande i samband med bröllop. Att köpa till exempel en ny frack med samtliga tillbehör kan vara rätt dyrt, men fracken är ett plagg som du kan få en del användning av även efter bröllopet. Ett alternativ kan även för brudgummen vara att hyra sina kläder.

Enligt gammal tradition finns det två typer av bröllop, förmiddags- eller eftermiddagsbröllop. Förmiddagsbröllopet äger rum före klockan 15.00 på dagen. Den traditionella klädseln för brudgummen vid ett förmiddagsbröllop är antingen en elegant jaquette eller en mörk kostym. För yrkesmilitärer finns även alternativet paraduniform.

Eftermiddagsbröllopet äger rum efter klockan 15.00 på dagen. Vid ett eftermiddagsbröllop är det enligt tradition middag med dans som följer. Här är det traditionella att brudgummen bär högtidsdräkt, det vill säga frack eller uniform alternativt folkdräkt i högtidsversion.

Förslag till aktiviteter

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för […]

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande […]

Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även […]

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från […]

ETIKETTMOLN

POPULÄRA