Brudgummens kläder

Även om det är bruden och brudens klädsel som ägnas mest uppmärksamhet är det få män som inte klär upp sig på sitt bröllop. Som brudgum har du inte lika stora valmöjligheter som bruden när det gäller klädsel. Genom att välja klädsel utifrån klädkoderna avgör du graden av frihet. På senare år har dock fler variationer dykt upp. Väljer du en lite mer otraditionell klädsel som till exempel frockcoat öppnar det för fler alternativ.

Även om det på 70-talet inte var en allt för ovanlig syn att brudpar vigde sig i rådhuset iförda mysdräkter i grällt färgad plysch är de traditionella klädkoderna något som sedan lång tid har varit gällande i samband med bröllop. Att köpa till exempel en ny frack med samtliga tillbehör kan vara rätt dyrt, men fracken är ett plagg som du kan få en del användning av även efter bröllopet. Ett alternativ kan även för brudgummen vara att hyra sina kläder.

Enligt gammal tradition finns det två typer av bröllop, förmiddags- eller eftermiddagsbröllop. Förmiddagsbröllopet äger rum före klockan 15.00 på dagen. Den traditionella klädseln för brudgummen vid ett förmiddagsbröllop är antingen en elegant jaquette eller en mörk kostym. För yrkesmilitärer finns även alternativet paraduniform.

Eftermiddagsbröllopet äger rum efter klockan 15.00 på dagen. Vid ett eftermiddagsbröllop är det enligt tradition middag med dans som följer. Här är det traditionella att brudgummen bär högtidsdräkt, det vill säga frack eller uniform alternativt folkdräkt i högtidsversion.