Brudklänningen

Brudklänningen är en stor del av bröllopet, men det behöver inte vara en självklarhet att det ska vara just en klänning. Det finns en uppsjö av olika alternativ och modeller, allt från en riktig gräddbakelse till en snyggt skuren kostym. Det första ni måste besluta er om är om ni ska hyra, köpa eller sy upp en klänning. Beroende på dina färger och din kroppsbyggnad är det dock inte allt som passar och det gäller därför att vara noggrann med sina val. Ett bra sätt är, att innan du ger dig ut på jakt efter klänningen med stort K, sätta dig ner i lugn och ro och bläddra i olika tidningar för att få en bild av vad som tilltalar just dig. Då har du något att utgå ifrån när du väl börjar leta.

Hyra klänning
Ska ni hyra en klänning så tänk på att vara ute i god tid, framförallt om ni gifter er under högsäsongen från april till augusti. Då kan det många gånger vara månader av väntetid på en speciell klänning. Det är svårt att hitta en klänning som sitter perfekt första gången du provar, men bröllopsbutiken kan i de flesta fall ändra en klänning så att den passar.

Köpa klänning
Ska ni köpa en klänning finns det klänningar i alla prisklasser. Tyget i klänningen är en av faktorerna som påverkar priset. Naturmaterial som till exempel siden är generellt dyrare än konstmaterial som viskos och nylon. Klänningens detaljer är också något som påverkar priset och ju mer detaljer, desto dyrare brukar klänningen bli. Det kan, liksom om man hyr en klänning, vara svårt att hitta en klänning som sitter exakt men i de flesta fall kan som sagt butiken göra smärre ändringar så att den passar.

Sy klänning
Väljer ni att sy upp en klänning och inte exakt vet vilket modell ni vill ha så ta tid på er och leta bland modeller för att hitta den som är rätt för just er. Att sy upp en klänning innebär att bruden kan få en klänning som är unik och skräddarsydd efter just sina mått. Viktigt att tänka på är, förutom själva modellen, även valet av tyg och vilka detaljer som ska ingå. Är du skrockfull ska du undvika att sy din egen brudklänning. Enligt gammal sägen anses det nämligen att lika många stygn som bruden själv syr på klänningen, lika många tårar kommer hon att fälla i sitt äktenskap.
Att sy en brudklänning är inget man gör på en lunchrast, det är tidskrävande och kräver massor med tålamod. För att inte äventyra din äktenskapliga lycka och dina sykunniga vänners fortsatta vänskap kan det kanske många gånger vara bättre att anlita en sömmerska om du har en mer avancerad drömkreation du vill förverkliga. Viktigt är då att vara noga i valet av sömmerska, hör efter med andra som har sytt upp klänningar om de har någon att rekommendera. Undersök även vad olika sömmerskor tar för att sy och vad som ingår i priset.

Klänningens form
Det finns några enkla regler du kan ta fasta på när det gäller vilken form på klänningen som passar just din kroppsbyggnad bäst. En generell regel är att det är enklare att framhäva än att trolla bort. Om du fastnar för en klänning som kräver en större byst kan du alltid ordna det med en bra behå. Faller du för en klänning som kräver mer nedtill finns det underkjolar och andra slags stöd som kan hjälpa till.

Större upptill än nedtill – För dig passar det bäst med en klänning som är slät och kroppsnära upptill men utställd och mer dekorerad nedtill. Undvik rynkade ärmar eller puffärmar. Välj istället en kort ärm som går ner en bit på armen om du har kraftiga överarmar.

Större nedtill än upptill – För dig passar det bra med en klänning som lyfter fram upptill genom att förstora byst och framhäva axelpartiet. Om du redan har generösa mått kring höfterna, undvik rynkat tyg just där. Detsamma gäller över baken.

Markerad midja – Har du en markerad midja så framhäv gärna den med en figursydd klänning eller ett figursytt liv.

Ej markerad midja – För dig passar en rakare klänning som sitter åt kring bysten och sedan blir vidare nedtill. En tvådelad klänning med en nedåtgående midjelinje framhäver midjan. Likaså gör en utställd kjol.

Kortväxt och lite rund – Raka linjer ger ett längre intryck och en nedåtgående midjelinje gör att du ser smalare ut.

Lång och smal – För dig passar en modell som är kroppsnära upptill men utställd nedtill. Vill du framhäva din kroppsbyggnad, välj en åtsittande slank klänning.

Detaljer
Klänningens detaljer såsom till exempel broderier, en annorlunda skärning eller urringning, är ofta det som gör den speciell. Detaljerna är också det som gör en klänning tidstypisk och ger den en viss stil. En klänning broderad med pärlor eller i blommönster med spets och en snäll skärning ger ett romantiskt intryck medan en klänning med generös urringning och slits ger ett sexigare intryck.

Är du skrockfull bör du dock tänka på valet av pärlor till tid klänning. Enligt gammal sägen sades det nämligen att ju fler pärlor det finns på brudklänningen, desto fler tårar kommer det att fällas i äktenskapet.

Val av färg och tyg
Olika tyger faller olika och passar därför olika bra för olika klänningsmodeller. Valet av tyg påverkas även av vilken tid på året ni ska gifta er. Att välja tjock sammet till en klänning om ni gifter er på sommaren kanske inte är det bästa. Likaså är risken att du som brud kommer att frysa om du väljer tunn chiffong i klänningen och gifter dig på vintern.

Den traditionella färgen på en bröllopsklänning i våra dagar är vit. Förr i tiden var dock den vanligaste färgen på bröllopsklänningen svart, eftersom det var den färg man hade vid högtidliga tillfällen.

Det blir allt vanligare att den helvita klänningen ersätts med en mer crémfärgad nyans. Pastellfärger som ljusrosa och ljusblått har också börjat bli populära. Ett annat alternativ är att den enfärgade klänningen har dekorationer, mönster och andra detaljer i pastellfärger eller kanske rött.

Smaken är som baken och som med allt annat är det du som bestämmer och ska känna vad som är rätt för er och ert bröllop. En knallröd, solgul eller klarblå klänning är precis lika rätt som en klassisk vit.

Folkdräkt
Hembygdsdräkt i festversion är en alternativ klädsel vid bröllop. Dräkten klassas som en typ av högtidsdräkt och bärs med tillhörande festliga och glittriga detaljer. Till folkdräkten bär du helst svarta slejf- eller snörskor.

Ytterplagg
Gifter ni er på vintern behöver ni förmodligen bära ytterplagg när ni transporterar er mellan platserna. En fuskpäls eller en ullkappa som matchar färgen på klänningen eller blommorna i brudbuketten är ett bra alternativ. Om du inte vill kosta på nya ytterkläder kanske det finns något plagg hemma du kan komplettera med en pälskrage, eller byta ut knapparna mot strassknappar för att få plagget att kännas lite festligare.

Även om ni gifter er på sommaren kan det ibland vara kyligt i Sverige och det kan därför vara skönt att ha något att svepa om dig om du blir frusen. En sjal eller liknande är ett bra alternativ som du lätt kan ta på dig.