Datum: 25 Feb, 2020

Förslag till aktiviteter

Författare VigselGuiden Comments Off on Förslag till aktiviteter

Aktivitet på svensexa

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för många olika aktivteter under dagen. Om kvällen ska avslutas med en middag på en restaurang eller dylikt brukar tre till fyra olika aktiviteter vara lagom för att fylla dagen. Lägg de aktivteter som kräver skärpa och nyktert tillstånd först på schemat.

Se till att dokumentera dagen och kvällen genom att fota och kanske videofilma. Efter svensexan kan ni som arrangerat sedan köpa ett album eller en stor ram och sätta er tillsammans för att sätta in bilderna och skriva texter om dagen och kvällen. Detta blir sedan med all säkerhet en uppskattad gåva ni kan lämna över till brudgummen under bröllopsmiddagen.

Folkrace och gokart är exempel på aktiviteter som är otroligt roligt att köra i grupp. Arrangera det som en liten tävling och ta fram ett pris till vinnaren. Tänk på att det är brudgummens dag, så det gör ju inget om han kommer först…

Andra förslag på aktivteter:
- Bowla.
- Köra gokart.
- Köra speedway.
- Köra folkrace.
- Flyga flygplan eller segelflyga.
- Flyga luftballong.
- Hoppa bungyjump.
- Skjuta lerduvor.
- Spela paintball.
- Laserdome.
- Hoppa fallskärm.
- Klättra klättervägg.
- Sjunga in en CD i en studio.
- Glasblåsning.
- Picknick.
- Golf eller minigolfkurs.
- Laga mat med en inhyrd professionell kock.
- Åka vattenskidor.
- Få en lektion i boxning.
- Åka forsränning.
- Femkamp.
- Bada tunna.
- Ett provdyk.
- Vinprovning.
- Whiskyprovning.
- Ölprovning.
- Karaoke.

En idé är att ni som är med under dagen och kvällen lite då och då ge brudgummen nya uppdrag han ska utföra. Ge poäng för varje utfört uppdrag och summera sedan under kvällen poängen och ha en liten prisutdelning. För varje godkänt genomfört uppdrag kan han få till exempel en skraplott.

Förslag på uppdrag som brudgummen kan utföra under dagen:
- Skaffa autografer från minst fem "kändisar".
- Bjuda upp minst fem kvinnor till dans under förevändning att han ska träna till bröllopsvalsen.
- Måla ett porträtt av sig själv eller sin blivande fru.
- Sälja saker såsom till exempel godis, kondomer, eller pussar.
- Samla namnteckningar från kvinnor.
- Fixa en varmkorv med bröd, senap och ketchup gratis.
- Fixa en gratis drink från en bartender.
- Hjälpa kocken i köket.

Håller ni svensexan samma dag som möhippan och har planerat att låta brudparet avsluta kvällen tillsammans är en idé att prata ihop er med dem som arrangerar möhippan och boka ett hotellrum eller ett rum på vandrarhem. Ombesörj sedan så att den blivande brudgummen transporteras dit efter att ni har avslutat dagen och kvällens aktiviteter.

Svensexan som temadag
Ett förslag är att planera hela dagen för svensexan med ett tema. Beroende på hur den blivande brudgummen är som person och vad han tycker om att göra lägger ni upp aktiviteterna för dagen.

Relaxdag
Låt dagen för svensexan gå i ett avslappnat tema där brudgummen får njutning för både kropp och själ. Ett alternativ är att boka in en dag på en spa-anläggning där ni väljer ut några olika behandlingar för den blivande brudgummen och er. Ett alternativ till spa-anläggning är att åka till ett ställe där ni kan bada bastu och badtunna. Till lunch kan ni antingen ta med er mat eller beställa på plats och äta medan ni relaxar.

Efter en dag med till exempel ansiktsbehandling med rakning, massage och bubbelpool eller bastu och badtunna, avslutar ni kvällen med en middag på en lyxig restaurang.

Äventyrsdag
Låt den blivande brudgummen få en dag i äventyrets tecken. Det finns flera arrangörer runt om i landet som anordnar äventyrsdagar av olika slag. Paint-ball, klättring, forsränning höghöjdsbana, femkamp, fallskärmshopp och bungyjump är några alternativ som brukar finnas.

Ett annat alternativ är att anordna er egen äventyrsdag. Ta med er mat och dryck och åk till ett lämpligt ställe där ni har till exempel femkamp (exempel på grenar: kasta yxa, skjuta pilbåge, hinderbana, luftpistol, blåsrörsskytte, lassokastning, stocklyft), åker vattenskidor eller skattjakt. Till skattjakten kan ni innan dagen ha tillverkat en karta över terrängen och någonstans grävt ner en "skatt" som brudgummen ska söka sig fram till. Vad skatten ska vara är det endast er fantasi som sätter gränser för. På vägen till skatten genomför brudgummen ett flertal aktiviteter och har mat och vätskepauser.

Kvällen kan ni avsluta på en restaurang. För att bibehålla temat för dagen väljer ni förslagsvis ett ställe med lite annorlunda miljö och som har lite spännande maträtter. Ett annat alternativ är att hyra en kock som tillagar och serverar er mat på plats i det fria.

Sportdag
Är brudgummen sportintresserad och gillar att träna kanske en dag i sportens tema kan vara ett alternativ. Låt honom prova på till exempel att boxas mot en kunnig boxare, få en lektion i fäktning, spela ishockey med favoritlaget eller gå en runda tennis mot en duktig tennisspelare. Tycker han om golf kanske ni kan ordna så han får en privatlektion i det. Är brudgummen motorintresserad kan ni göra dagen till en motorsportdag där han får prova på ett flertal motorsporter såsom motorcross, gokart och folkrace. Ta med er mat och dryck till lunchen som ni äter någonstans emellan aktiviteterna.

Efter de olika sportaktiviteterna kopplar ni av och gör er i ordning för kvällen med en bastu för att sedan avsluta dagen med en middag på en sport- eller karaokebar. Innan middagen kan ni hålla en ölprovning där kunnig ölprovare håller ett föredrag och lär er mer.

Friluftsdag
Ta med den blivande brudgummen på en heldag i naturen. Packa med er mat och dryck. Åk exempelvis till en sjö eller en havsvik där ni sedan "slår läger" och gör upp en eld. Dagen kan sedan ägnas åt fiske, fågelskådning, orientering med mera. Har ni möjlighet att ta med några kanadensare eller kajaker kan ni ge er ut på en tur. Är svensexan på vintern kan ni till exempel pimpla, åka skidor och pulka.

Efter några timmars aktiviteter tar ni matpaus. Har ni fiskat kan ni tillaga den eventuella fångsten över öppen eld. Tillbringar ni hela dagen och kvällen på samma ställe och vill övernatta kan ni ta med er mat att tillaga till middag och ett militärtält som ni sedan sover i. Alternativt kan ni avsluta kvällen på en restaurang, varför inte en fiskrestaurang eller en restaurang som serverar vilt?

Bröllopsresan

Författare VigselGuiden Comments Off on Bröllopsresan

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande nattliv. Hemma i Sverige eller ut i världen… Det finns lika många varianter på bröllopsresa som det finns brudpar. Planera er bröllopsresa noga så ökar förutsättningarna att det blir den underbara och minnesvärda upplevelse just ni drömt om!

Bröllopsdagen är över, flera månader av planering är slut och ni är nu äkta makar. En bröllopsresa, eller som det även kallas smekmånad, kan vara ett underbart sätt att förlänga känslan från den stora dagen och inleda er framtid tillsammans som man och hustru.

De flesta åker på någon form av bröllopsresa även om det är få förunnat att kunna vara borta en hel månad. Enligt sägen så härrör ordet smekmånad från att paret förr i tiden ofta var borta en hel månad. Anledningen till att paret skulle vara borta minst en månad var för att försäkra sig att kvinnan skulle hinna bli gravid.

Väljer ni att åka direkt efter bröllopet så se till att boka resan i god tid, gärna mer än ett halvår innan, så att ni slipper tänka på det när allt annat kring bröllopet rullar igång. Kanske väljer ni att vänta med resan till ett senare tillfälle, men om ni väntar för länge finns det risk att känslan och stämningen efter vigseln har avtagit lite och att resan kommer att kännas mer som en vanlig semestertripp (vilket i sig naturligtvis inte behöver vara fel).

Flera reseföretag har specialiserat sig på just bröllopsresor och vissa skräddarsyr personliga resor. Tala om för researrangören och hotellet att ni är på bröllopsresa, då gör de förhoppningsvis sitt yttersta för att ni ska trivas och få en så minnesvärd vistelse som möjligt!

Var och hur?
Många av oss förknippar kanske den traditionella bröllopsresan med en vit strand, blågrönt hav och vajande palmer. Men detta passar inte alla, en del kanske får mer ut av en helg i New York eller av att vandra i fjällvärlden. Men vad än drömresemålet må vara, så är bröllopsresan ett ypperligt tillfälle att försöka göra den drömmen sann. Det kanske heller inte behöver vara ett specifikt resmål utan ett sätt att resa på som är det rätta för just er, till exempel på en kryssning eller med tåg. Tänk dock på att inte planera in alltför mycket nya platser, aktiviteter och sevärdheter under resan, risken är att det bara blir stressigt och ni inte får tillräckligt med egentid tillsammans.

Till vilket pris?
Generellt sett är det så att ju längre bort man reser och ju längre tid man är borta, desto dyrare blir det. Men i vissa länder, till exempel Thailand och Indien, är det så billigt att vistas att den dyra biljetten kan uppvägas av lägre omkostnader på plats.

Innan ni bestämmer er för ett specifikt resmål och en specifik researrangör kan det vara en bra idé att göra en grundlig marknadsundersökning eftersom priserna ofta varierar mycket. Glöm inte att tala om att det är en bröllopsresa ni ska på, kanske får ni då extra rabatter och lite bättre service. Kolla även upp vad som ingår i priset. Vid en första anblick kan ett pris framstå som billigt, men ofta tillkommer diverse kostnader som gör slutsumman avsevärt högre. Jämför även biljetter och boende på nätet, ibland kan det löna sig. Tänk dock på att ni själva har ansvaret för er resa om ni bokar den via nätet.

Nytt efternamn
Om någon av er byter efternamn i samband med vigseln, tänk på att boka resan i det namn som står i passet ni ska ha med er på resan. Vill ni ha det gemensamma efternamnet i bokningen på resan, vilket kan vara trevligt eftersom det ju är en bröllopsresa, tänk på att beställa ett nytt pass i tid hos polismyndigheten.

Några tips inför er bröllopsresa

- Boka resan i god tid, gärna minst ett halvår i förväg.
- Tala om för researrangören att det är er bröllopsresa, kanske får ni lite extra service eller rabatter.
- Tänk igenom vad som är viktigt för just er på resan. Hotellstandard, läge på hotellet, utsikt från rummet, sport och aktiviteter, shopping och så vidare.
- Vill ni ha lugn och ro på hotellet kanske ni ska undvika hotell som vänder sig till barnfamiljer eller hotell som många ungdomar väljer.
- Förbered er inför resan genom att ta reda på så mycket som möjligt om resmålet och vad som erbjuds där.
- Kolla upp att det är en dubbelsäng och inte två sängar intill varandra på dubbelrummet.
- Varför inte ge din nyblivna hälft en överraskning på hotellet? Kontakta resebyrån så hjälper de er att beställa det i förväg. En flaska kyld champagne och jordgubbar eller en bukett röda rosor vid ankomsten på rummet blir garanterat uppskattat. Eller varför inte överraska med en utflykt eller en middag med vin?

Viktigt att komma ihåg innan ni åker

- Giltigt pass. Kom ihåg att skaffa nya om någon av er byter efternamn.
- Uppge samma namn som i passet när ni bokar resan.
- Eventuellt visum.
- Biljetter.
- En kopia på vigselbeviset. Ibland kan ni om ni visar upp det få specialerbjudande på hotellet och restaurangerna på plats.
- Pengar.
- Packning.
- Kamera och/eller videokamera.
- Om ni ska ha foto i tidningen innan ni kommer hem så ska foto och uppgifter till bröllopsannonsen vara inskickade till tidningen.

Till sist, njut av er tid tillsammans på bröllopsresan och trevlig resa!

Brudens kläder

Författare VigselGuiden Comments Off on Brudens kläder

Brudens klädsel

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även att kvinnorna stod under påverkan av diverse magiska krafter och makter på bröllopsdagen, och att det därför gällde att skydda sig. Detta gjorde man bäst genom att inte bryta mot någon av alla de föreställningar om klädseln som var rådande.

Många var de vidskepelser som fanns beträffande bruden och hennes klädsel, vissa mer underliga än andra. Till exempel skulle bruden ha mat i knäet under det att hon blev påklädd, annars skulle hon bli snål och fattig som gift. Skulle bruden spegla sig, skulle hon göra det i ett kar med vatten. Allt annat orsakade framtida olycka av något slag. Länge trodde man också att en nyligen använd bröllopsklänning var så fylld av kraft och magi att det gick att bota sjukdomar med den.

Tar man del av böcker om gamla traditioner förundrar man sig som läsare att någon som trodde det minsta på skrock överhuvudtaget vågade gifta sig, för nästintill varenda liten detalj förebådade kommande olyckor. Dessutom fanns det nästan alltid något som kunde antyda att den blivande bruden skandalöst nog inte var oskuld. Ett exempel var att om hästarna gnäggade på vägen till kyrkan, var bruden inte mö. Ett endaste litet läte från hästarna och vips så var bruden förvandlad till en fallen kvinna.

Skrockfull eller ej, flera av föreställningarna om brudens klädsel lever fortfarande kvar. Få är nog de som helt vågar strunta i allt gammal skrock. Många stoppar nog fortfarande en kopparslant i skon för att vara på den säkra sidan. Och hur många av oss har inte hört den gamla ramsan att du som brud, för att få ett långt och lyckligt äktenskap, ska bära något gammalt, något nytt, något lånat och något blått? Det gamla står för det som varit, det nya för det som komma skall. Det lånade symboliserar bevarad vänskap och det blå hopp.

Enligt gammal tradition finns det två typer av bröllop, förmiddags- eller eftermiddagsbröllop. Förmiddagsbröllopet äger rum före klockan 15.00 på dagen. Den traditionella klädseln för bruden vid ett förmiddagsbröllop är lång eller kort elegant klänning om brudgummen bär jackett. Om brudgummen har mörk kostym har bruden en kort elegant klänning eller dräkt, gärna med hatt.

Eftermiddagsbröllopet äger rum efter klockan 15.00 på dagen. Vid ett eftermiddagsbröllop är det enligt tradition middag med dans som följer. Här är det traditionella att bruden bär lång vit klänning, helst ej baraxlad. Till kortärmad klänning kan hon ha långa vita handskar, till en långärmad klänning korta handskar. Ett alternativ är, om även brudgummen bär det, folkdräkt i högtidsversion

Brudens överlevnadskit
("bra-att-ha-saker" under bröllopsdagen)
Näsdukar.
Skavsårsplåster och vanliga plåster.
Extra par nylonstrumpor.
En synål, tråd, en reservknapp samt några säkerhetsnålar.
Tops.
Hårnålar.
Smink.
Deodorant (små reseflaskor finns ofta att köpa i butik).
Parfym (försök hitta ett parfymprov på din favoritparfym så tar det mindre plats).
Lite pengar.

Bröllopsfotografering

Författare VigselGuiden Comments Off on Bröllopsfotografering

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från denna stora händelse. Fotografierna från er bröllopsdag kommer att, tillsammans med era ringar, vara det som kanske är mest bestående av det materiella från ert bröllop. De blir vackra minnen ni kan glädjas åt tillsammans.

Det kan vara värt att lägga lite extra omsorg på att välja en bra fotograf och för att få bästa resultat kan det vara värt att anlita en professionell fotograf.

Det är viktigt att ta reda på vad olika fotografer kostar, vad som ingår i priset samt be att få se fotografier de tagit från tidigare bröllop. Boka fotografen i god tid innan bröllopet, speciellt viktigt är detta om ni väljer en populär tidpunkt på året. Diskutera noggrant igenom med fotografen vad ni har tänkt er. Har ni sett några bilder ni gillar så visa dem och tala om vad det är ni tycker om med dem.

Något ni även måste tänka över är om ni vill ha bilder från studio, utomhus från vigselplatsen eller kanske både och. Tänk även igenom om ni vill ha bilder från hela dagen, att fotografen följer er från förberedelserna på morgonen till festen på kvällen, eller bara vid ett tillfälle då ni är uppklädda och klara.

Vill ni endast ha fotografier från när ni är uppklädda och klara brukar den bästa tidpunkten för fotografering vara innan vigseln, då det oftast finns mer tid att fotograferas i lugn och ro. Vill ni ha en annons i tidningen kan de flesta fotografer hjälpa er även med detta.

Att anlita en professionell fotograf kan ofta kosta mycket pengar. Ett alternativ kan vara att be någon ni känner som är duktig att fotografera. Det kan då vara bra att gardera sig genom att fråga åtminstone två personer. På så sätt får ni fler bilder att välja bland, och skulle en kamera krångla eller den ena personen kanske visa sig inte vara så bra på att fotografera som ni trodde så har ni ett alternativ till.

Gå noggrant igenom med dom ni bett fotografera vad ni har för förväntningar av dom och vad ni vill att de ska fotografera. En bra idé kan vara att skriva en checklista de kan gå efter.

Om det är möjligt så besök platsen för vigseln innan bröllopet, tillsammans med dom som ska fotografera, och gå igenom hur det ser ut, vart ni kan stå och så vidare. Har ni en digitalkamera så provfota lite med den för att se hur kvalitén blir. Bildkvalitén kan skilja mycket mellan olika digitalkameror och det kan vara bra att kontrollera att ni tycker kvalitén är tillräcklig innan de riktiga bilderna ska tas.

Utanför vigsellokalen och under den efterföljande festen har förmodligen många av gästerna kameror med sig. Be att få låna negativen så att ni kan göra efterframkallningar, eller om det är en digitalkamera be att få bilderna på en CD-skiva. Ett idé är även att sprida ut engångskameror på borden under middagen och festen som gästerna kan använda fritt. Detta kan resultera i många roliga och minnesvärda bilder.

Fotografera gästerna
Det kan även vara roligt att ha bilder på var och en av gästerna på bröllopet. En idé är att utse en person som under minglet innan middagen går omkring bland gästerna och fotar dessa var för sig, eller i par. Skaffa en fin bok och låt var och en av gästerna skriva en hälsning till brudparet på en blank sida. När bilderna sedan framkallats sätts de in bredvid respektive hälsning. Detta blir en gästbok för bröllopet och ett roligt minne för brudparet. Samtidigt ger det gästerna något att göra i väntan på att brudparet anländer till festplatsen.

Videofilmning
Förutom fotografier kan det vara väldigt kul att få bröllopsdagen videofilmad. Hör med en eller ett par släktingar eller vänner som har videokamera om de kan hjälpa er. Det kan dock vara en nackdel att välja en gäst på bröllopet att filma. Som gäst går man miste om mycket när man ser bröllopet genom en lins och det kan därför vara svårt att vara både gäst och filmare.

Kanske kan ni därför höra med någon av gästernas bekanta, som inte är gäst på ert bröllop, om de kan ställa upp och filma för en liten ersättning.

En viktig sak är att även vid filmning gå igenom med dem ni bett filma vad ni har för förväntningar av dem och vad ni vill att de ska filma.

Ett alternativ till att be någon man känner filma är att köpa tjänsten av en professionell filmare. Detta blir naturligtvis ett lite dyrare alternativ, men å andra sidan blir kvalitén med all säkerhet bättre än om en amatör filmar, både bild- och ljudmässigt. En bra filminspelning av ert bröllop blir ett minne att glädjas över i många år tillsammans.

Förslag till aktiviteter

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för […]

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande […]

Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även […]

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från […]

ETIKETTMOLN

POPULÄRA