Transport

Att göra en storslagen entré vid er vigsel får både er och era gäster att känna att det är en mycket speciell dag. Häst och vagn, sportbil eller limousine – vad är rätt för just er?

Tänker ni efter och planerar lite behöver transporterna ofta inte bli så dyra, men som allt annat kan det kosta i stort sett hur mycket som helst. Hör efter med vänner och bekanta så kanske ni kan låna ett fordon av någon där. Kanske blir dock inte valmöjligheterna så stora då och ni får anpassa er till utbudet. Väljer ni att hyra en transport finns en mängd olika alternativ i olika prisklasser.

Väljer ni att komma var för sig till kyrkan är ett tips att avsätta lite tid för bara er två innan ni ska gå in i kyrkan. Ni ska snart avge ett av de största löften två människor kan ge varandra, och inför detta har ni lagt mycket tid på att vara så fina som möjligt. Ta er tid att verkligen se varandra och komma i stämning inför den stundande vigseln.

Tänk på att vissa transporter, såsom till exempel häst och vagn eller veteranbil, kan ta lite längre tid att transportera sig med än vanliga bilar. Trafiken kan dessutom vid vissa tidpunkter vara tät. Räkna därför inte för snävt på tiden till eller från kyrkan, till fotografen eller till festplatsen. Det är bättre att ni får vänta några minuter runt hörnet. Hos de flesta arrangörer av transporter kan ni beställa till om ni vill ha något lite extra lyxigt med på färden, till exempel jordgubbar och champagne.

Till vigseln
Sker vigseln i kyrkan och ni har planerat entrén så att gästerna först sätter sig och inte ser er förrän ni går uppför altargången är det inte nödvändigt att göra någon avancerad entré till vigseln, gästerna kommer inte att se er anlända till kyrkan. Men för er egen skull kan det kännas extra lyxigt att göra en fin entré. Vanligt är då att brudparet väljer samma transport till kyrkan som därifrån.

Tänk på att anlända till kyrkan exakt den tidpunkt vigseln ska starta, kanske till och med någon minut efter. Det händer, framförallt vid stora bröllop, alltid att någon gäst är lite sen eller står och pratar lite för länge utanför kyrkan. Inget händer ju ändå i kyrkan förrän ni anländer!

Ett alternativ till att gästerna placerar sig i kyrkan först, är att de samlas utanför kyrkan och ni anländer mot kyrkan efter alla har samlats. En idé är att ni då anländer i er transport och stannar en bit från kyrkan där ni sedan väntar tills alla gästerna samlats, varefter ni sedan går tillsammans mot kyrkan. Har ni näbbar kan även dessa gå med er. Extra stämningsfullt blir det om några spelmän går framför er och spelar.

Från vigseln
När ni planerar val av transport mellan vigselplatsen och festlokalen, så tänk på faktorer som avståndet mellan platserna, vilken tid på året ni gifter er och risk för regn och blåst. I många amerikanska filmer körs brudparet iväg från kyrkan i en bil dekorerad med fastknutna plåtburkar bakom. Tänk på att den stil ni väljer på er sorti även bör stämma med hur resten av bröllopet är upplagt. Har ni valt ett superromantiskt tema på ert bröllop kanske det inte passar sig att göra sorti på en motorcykel med skinnklädsel.

Oavsett vad ni väljer för transport kan det vara trevligt att ha någon form av utsmyckning på fordonet. En skylt där det står “Nygifta”, ett blomarrangemang och kanske lite band är några förslag.

Att tänka på är att beräkna tiderna noggrant. En normal vigsel i kyrkan tar cirka 30 minuter plus 5 minuter extra för varje extra sång eller musikstycke man valt att ha under vigseln. Har man sedan 60 gäster eller fler och vädret är bra, bör man räkna med att det tar minst 30-45 minuter för gästerna att gratulera, kasta ris och fotografera er. Är vädret kallt, blåsigt eller regnigt, brukar gästerna vara mer angelägna att komma fortare till festen. Att beräkna tiden exakt kan därför vara svårt många gånger.

En tips är, för att inte glömma ert vigselbevis i transporten, att efter ni kommer ut från vigsellokalen lämna detta till exempelvis bestman eller toastmaster.

Från festlokalen
Enligt gammal tradition skulle brudparet lämna festen först, men idag stannar många kvar tillsammans med gästerna och njuter av festen så länge som möjligt. Se dock till att inte bli de som lämnar festen bland dom sista, ett glesnande dansgolv och trötta gäster är kanske inte det ni vill minnas från er underbara dag.

Transporten från festen behöver inte skilja sig från övriga transporter under dagen. Om era gäster vinkar av er är ett speciellt fordon festligast, men vill ni spara in på kostnaderna så välj ett billigare alternativ.
Tänk också på att om ni valt häst och vagn tidigare under dagen så kanske inte det är det bästa alternativet att ta sig från en fest mitt i natten.

Veteranbil
Veteranbilar är vanliga vid bröllop och ger en perfekt känsla för den som vill satsa på tradition och romantik.

Det brukar vara relativt lätt att få tag på uthyrare av veteranbilar, men för att vara på den säkra sidan så boka transporten några månader innan vigseln. Gifter ni er under en helgdag kan det vara idé att boka ännu tidigare.

Tänk på att när bruden kliver in i bilen lyfta upp klänningen lite så att det inte kommer smuts på den. Veteranbilar har ofta breda insteg där det lätt samlas smuts. Det brukar inte vara några problem för bruden att få plats med sin klänning i en veteranbil, men är klänningen väldigt stor kanske det kan vara en fördel att välja en bil av lite större modell.

Häst och vagn
Ett av de allra mest romantiska sätt att transportera sig är med häst och vagn, det ger en liten kunglig känsla. Det kan dock vara lite svårare att få tag i någon från trakten som erbjuder denna tjänst och det är en bra idé att vara ute i god tid. Fråga prästen i församlingen ni ska gifta er i eller hör med några större bondgårdar eller säterier i närheten så kanske de kan hjälpa er. Att tänka på om ni vill åka häst och vagn är att festlokalen inte ligger för långt ifrån vigselplatsen eftersom det då kan ta väl mycket tid i anspråk. Ett alternativ om det är en längre sträcka är att åka bil en bit för att sedan byta till häst och vagn den sista biten.

Tänk också på att försäkra er om att vagnen har en sufflett, eller något annat att fälla upp över era huvuden, ifall det skulle bli regnigt väder. Bruden bör även tänka på att fästa eventuell slöja och blommor i håret noga eftersom de annars riskerar att blåsa av om ni åker i en öppen vagn.

En annan sak att tänka på är att, om ni har tänkt er en färd genom stadens gator, kontrollera med kommunen eller uthyraren vilka restriktioner som gäller för att få köra häst och vagn i vissa stadsdelar.

Gifter ni er på vintern är ett alternativ till häst och vagn att åka häst och släde. Kanske inget för de allra frusnaste brudparen, men väldigt stämningsfullt och vackert. Ett tips är att höra med arrangören om han kan ordna facklor till släden. Kolla även upp att det finns riktiga fällar att sitta på och om det finns varma pälsar för er att ta på.

Att knyta tomma bukar bakom en hästdroska är ingen bra idé. Många hästar kan bli rädda för det skramlande ljudet och det vore synd om färden slutar i diket.

Limousine
Limousine ger en känsla av lyx och flärd och är ett bekvämt sätt att transportera sig på. På de flesta större orter finns det någon biluthyrningsfirma som har en limousine för uthyrning. Ibland kan även taxibolagen ha limousine som ni kan be om istället för en vanlig bil, det blir ofta ett billigare alternativ än att hyra från en specialuthyrare. Även vissa cateringfirmor kan hjälpa er med att få tag i en bil.

Sportbil
Ett lite annorlunda och modernare sätt att transportera sig är med sportbil. Är bilen öppen kan ni sitta på karossen baktill i bästa kungliga stil och vinka till era gäster. Tänk på att regn och blåst kan komma, försäkra er därför om att taket till bilen går att stänga. Känner ni någon som har tillgång till en sportbil kan det dessutom bli ett billigt alternativ. Sportbilar med chaufför går annars ofta att hyra via en specialbilsfirma.

Att tänka på om ni väljer en sportbil är att utrymmet i baksäte kanske inte alltid är det bästa. Ett tips här kan vara att kontrollera innan att bruden får plats med sin brudklänning.

Motorcykel
En häftig sorti kan det bli om ni väljer att göra entré på en motorcykel, kanske med sidovagn. Detta kräver naturligtvis att en av er har motorcykelkörkort om ni tänker åka på samma motorcykel. Ett alternativ är att hyra eller låna två motorcyklar och låta några andra köra er.

Båt
Viger ni er i anslutning till vatten ger en båttur en särskild upplevelse. Att tänka på här är samma saker som för häst och vagn eller för en öppen sportbil. En öppen eka är inte lika kul i spöregn som i strålande solsken och en snabb motorbåt kan ha en förödande effekt på en fin frisyr.

Transport av gäster
Det hör till god ton att brudparet på något sätt ombesörjer så att ingen gäst lämnas ensam och inte vet hur de ska ta sig till eller från vigselplatsen. Ofta läggs detta uppdrag på toastmastern eller värden/värdinnan.

Antingen ni väljer att ordna med transport för gästerna, eller organisera med samåkning, är det viktigt att informera gästerna om detta redan i inbjudan så att de vet vad som gäller och inte missar något för att de kanske kommer med bil.

Är det många gäster är buss ett enkelt och vanligt alternativ. Kolla med lokala bussbolag, kanske finns det en äldre buss med väl bevarad charm ni kan få hyra lite billigare. Är bröllopet i anslutning till vatten kan en båtfärd vara ett fantastiskt sätt för gästerna att förflytta sig och samtidigt få ta del av och se lite mer av omgivningen.

Har ni inte så många gäster kan limousine vara ett bra alternativ. Dessa tar upp till 7-8 personer och vill ni ha det riktigt lyxigt så bjud era gäster på ett glas champagne på färden. Ett annat alternativ för ett mindre sällskap är häst och vagn. Försäkra er bara innan om att ingen av gästerna är väldigt allergisk eller livrädd för hästar!

Väljer ni att låta gästerna ombesörja transporten själv, organisera upp så att de utan bil kan samåka med någon annan. Behövs det extra taxibilar se till att boka dessa i förväg. För att alla gäster ska hitta till vigselplatsen och festlokalen, lägg in en färdbeskrivning i inbjudan!