Gästers klädsel på bröllop

Vilken klädsel som gäller vid bröllopet står oftast på inbjudan. För barn gäller oftast inga klädkoder. Barnet har istället på sig det finaste han eller hon har om klädkoden är fin, ingen förväntar sig att en sjuåring ska komma i mörk kostym till ett bröllop. Kanske kan pojken bära en liten fluga och flickan en klänning. Är barnen brudnäbbar kan det vara trevligt om de har samma färger.

Står det i inbjudan “klädsel valfri” innebär detta att gästerna i stort sett har rätt att klä sig hur som helst, men i “något fint”. Risken med detta är att gästerna känner sig osäkra vilket medför att vissa klär upp sig medan andra inte gör det. Nivån och stilen beror på hur brudparet är, vilken typ av vigsel det är samt vilket tid på dagen vigseln är. En vigsel på stranden med en picknick som middag kräver en annan klädsel än ett kyrkbröllop med stor middag.

Står det ingen klädsel utsatt i inbjudan betyder detta egentligen högtidsklädsel vid bröllop, men för att vara säker, ring och fråga!

Traditionellt sett finns det två slags bröllop, förmiddagsbröllop och eftermiddagsbröllop.

Förmiddagsbröllopet
Äger rum före klockan 15.00 på dagen. Den traditionella klädseln för brudparet vid denna typ av bröllop är att brudgummen antingen bär en elegant grå jackett (liknar frackrock och har grårandiga byxor och grå väst), eller en mörk (mörkblå eller mörkgrå) kostym. För officierare finns även alternativet paraduniform. Bruden har lång eller kort elegant klänning om brudgummen bär jackett. Om brudgummen har mörk kostym har bruden en kort elegant klänning eller dräkt, gärna med hatt.

För gästerna vid ett förmiddagsbröllop gäller för honom jackett (om det står så i inbjudan) eller mörk kostym. För kvinnorna gäller kort klänning eller dräkt, ej urringat. Gärna hatt.

Eftermiddagsbröllopet
Äger rum efter klockan 15.00 på dagen. Vid ett eftermiddagsbröllop är det enligt tradition middag med dans som följer. Här är det traditionella att brudgummen bär högtidsdräkt, det vill säga frack eller uniform alternativt folkdräkt i högtidsversion. Bruden bär lång vit klänning, helst ej baraxlad. Till kortärmad klänning kan hon ha långa vita handskar, till en långärmad klänning korta handskar. Om brudgummen har folkdräkt har även bruden det.

De manliga gästerna vid eftermiddagsbröllopet klär sig i högtidsdräkt och de kvinnliga gästerna i lång elegant aftonklänning.

Vid dagens bröllop är det vanligaste att gästerna inte förväntas bära den traditionella bröllopsklädseln. Klädkoderna är inte längre lika strikta som förr, men det finns dock vissa etikettsregler som kan vara bra och känna till och rätta sig efter. Nedan följer de vanligaste klädangivelserna som kan förekomma på inbjudan och vad som kan vara lämpligt att bära för dessa.

Kavaj
Han: Innebär enligt traditionen mörk (mörkgrå eller mörkblå) kostym men idag är det vanligt att man under vår och sommar använder en ljus, eller diskret, kostym och under höst och vinter mörk kostym. Idag accepterar vi även en finare kavaj alternativt en elegant blazer. Vit eller ljus enfärgad skjorta och slips eller fluga (i valfri färg utom svart och vitt). Byxorna ska vara av finare modell, undvik helt jeans eller chinos. Enligt gammal tradition svarta skor eftersom männen förr hade svarta skor efter klockan 17.00. (Beroende på att männen i den borgerliga omgivningen till middagen klädde om till kvällsklädsel, frack, smoking eller mörk kostym/kavaj och till sådan klädsel bärs alltid svarta skor).

Hon: Knälång klänning, eventuellt med tillhörande kavaj, alternativt kortare dräkt. Snyggare byxor alternativt en knälång kjol med en topp som inte är ärmlös. Snygga skor (även skor med öppen tå och /eller häl går bra) och väska. Dock ska klädseln ej vara av för glittrig eller elegant stil. På våren och sommaren väljs gärna ljusa färger.

Kostym
Han: Mörk kostym (mörkblå eller mörkgrå, eventuellt modesvart) med vit skjorta och sidenslips eller fluga i valfri färg utom svart och vitt. Svarta skor.

Hon: En klänning av finare tyg, en elegant byxdress, en kvällskjol (ej golvlång) med jacka eller överdel i samma finhetsgrad eller annan vadlång fin festklädsel. Om du väljer klänning bör den inte vara baraxlad eller golvlång. På kostymbröllop är det tillåtet och också passande för damer att bära hatt. Finare byxor och en överdel som inte är helt ärmlös går också bra. Snygga skor och väska.

Smoking
Han: En gammal regel säger att smoking inte ska användas till bröllop, men denna regel börjar i viss mån suddas ut. Här gäller svart eller mörkblå smoking, med svart väst. Byxorna har sidenrevärer och jackan sidenslag. Vit smokingskjorta, svart fluga och svarta strumpor. Gördel går också bra, men ska då matcha flugan. Svarta tunna skor, gärna lackskor. Inte frack eller mörk kostym.

Hon: Lång klänning, dock ej lika tjusig som högtidsdräkt. Det går även bra med kortare klänning (knäkort) som är festfin och kanske glittrig. Alternativ till klänningen är fina aftonbyxor med blus eller elegant topp som valfritt kan vara ärmlös eller ej. Handskar passar inte bra.

Högtidsdräkt
Han: Frack, vit väst och rosett. Lackskor på fötterna och eventuellt handskar på händerna. Alternativ till frack är militär uniform. Hembygdsdräkt i festversion går också bra, men det är absolut inte tillåtet att komma i kostym eller smoking (eller något annat för den delen).

Hon: Långklänning/galaklänning, riktigt festfin. Färg och mönster är valfritt, snittet tillsammans med materialet avgör finhetsgraden. Här går bra med urringat. Skorna ska vara eleganta. Det går även bra med tvådelat. Handskar kan man också bära, men glöm inte att ta av dem under middagen. Även kvinnor kan bära hembygdsdräkt i festversion. Festliga och glittriga tillbehör hör till.

Generellt gäller att kvinnor inte ska bära helvitt på bröllop, det gör endast bruden. Inte heller helsvart är en bra färg eftersom det traditionellt betyder sorg. Att ha bara axlar i kyrkan passar sig inte heller. När det gäller kvinnors frisyrer till bröllop är det upp till var och en att avgöra om man vill ha håret uppsatt eller ha vilt svallande lockar.

Det är viktigt att tänka på att aldrig klä sig vackrare än brudparet (speciellt bruden). Det är också artigt och hör till god ton att klä sig så som står på inbjudan. Bröllopet är brudparets viktigaste dag så ta hänsyn till deras önskemål!