Inbjudningskort till bröllopet

Era inbjudningskort bör utformas och formuleras stilmässigt så att de stämmer överens med hur ni tänkt bröllopet i övrigt. Är det ett högtidligt eller informellt bröllop, har ni något tänkt tema? Ett påkostat, vackert inbjudningskort sänder ut en signal om att bröllopet är exklusivt. Kortet bör se inbjudande ut och samtidigt ge gästerna en så korrekt bild som möjligt av vad denne har att förvänta sig av bröllopet.

Var noga med att stava gästernas namn korrekt på inbjudan. Om inbjudan skickas till en familj och alla familjemedlemmar inte är bjudna är det viktigt att vara extra tydlig.

Det är viktigt att det i inbjudan klart framgår om gästerna ska betala en kuvertavgift, om det inte blir en middag eller om barn inte är välkomna. Om vissa av gästerna är inbjuden enbart till själva vigseln i kyrkan skriver ni endast tiden för vigseln på dessa inbjudningskort och OSA datum kan utelämnas.


En inbjudan till ett bröllop bör innehålla följande information:

– Brudparets namn.
– Datum, tid och plats för vigseln.
– Plats för eventuell efterföljande bröllopsfest, lunch, fika eller dylikt.
– Vill ni att gästerna ska färdas gemensamt till festlokalen skrivs detta.
– Namn och telefonnummer till de personer som står för bröllopet, oftast värdarna. Står ni själva för bröllopet kan ni skriva era egna namn.
– OSA, det vill säga det datum ni vill att gästerna senast ska meddela om de kommer eller ej. Datumen brukar i regel vara lite drygt en månad innan bröllopet.
– Information om till vem gästerna ska svara om de kan komma eller ej. Är inbjudan skriftlig ska det egentligen enligt god etikett vara ett skriftligt svar, men om det inte uttryckligen anges, ange istället ett telefonnummer.
– Vilken klädkod som gäller. Även om klädseln på bröllopet är valfri bör detta anges i inbjudan. Tänk dock på att “Valfri klädsel” eller “Klädsel: ja tack!” på inbjudan kan medföra att gästerna blir förvirrade. Risken är att de klär upp sig för mycket eller för lite.

Bifoga gärna ett separat blad med praktisk information såsom till exempel vägbeskrivning till platsen för vigseln och eventuell efterföljande fest, transporter, eventuell övernattning (några exempel på boende med telefonnummer och priser), eventuell önskelista och var den finns samt namn och telefonnummer till föräldrar, toastmaster eller värdpar.

Om ni har tänkt sätta lackstämplar på era inbjudningskort kan det vara bra att veta att dessa lätt går sönder i postens frankeringsmaskiner. Posten kan handstämpla kuverten om ni går in på posten men även då kan lackstämpeln gå sönder. Ett alternativ, som är mer hållbart, är att använda stänger av vax till stämpeln.