Möhippa

Många gamla hedniska traditioner har försvunnit i takt med samhällets utveckling. En tradition som dock har överlevt och frodas som aldrig förr är möhippa. Denna smått barbariska rit har anor ända tillbaka till 1500-talet. Möhippans historia är således betydligt äldre än männens motsvarighet svensexan, som uppkom någon gång under början av 1800-talet.

Möhippa är den fest som ordnas för en blivande brud av hennes väninnor strax före bröllopet. Från början kallades möhippa för mökväll och var en fest som, till skillnad från vår tids möhippa, ordnades av brudens föräldrar i deras hem kvällen före bröllopet. Bröllopen hölls under denna tid vanligen på söndagar, men de flesta gästerna anlände redan på lördagskvällen och självklart skulle dessa långväga gäster erbjudas mat, dryck och underhållning. De som deltog i mökvällen var således både män och kvinnor i alla åldrar och det är dessa kvällar som är ursprunget till våra dagars möhippor.

I slutet av 1800-talet blev tillställningen en fest där enbart kvinnor deltog. Ungefär vid samma tidpunkt uppstod ordet “hippa” som betyder “kalas, fest”. Till en början var det frigjorda kvinnor som till exempel konstnärinnor och studentskor som började fira sin väninna som skulle gifta sig hemma hos någon av sig eller ute på restaurang.

Att bada bubbelpool tillsammans på möhippan är en vanlig aktivitet idag, men i själva verket är det bara en modernare variant på en uråldrig sed där bruden skulle badas före bröllopet. 1600-talets krav på renlighet var antagligen inte så högt ställda som dagens, men inför sitt bröllop skulle bruden i varje fall vara ren. Vanligt var därför att bruden tog med sig sina väninnor och begav sig till den offentliga badinrättningen. På vissa håll gick dessa tillställningar så vilt till att ordningsmakten kände sig tvungen att göra något. I Uppsala stiftades därför en lag 1649 som förbjöd blivande brudar att bada tillsammans med fler än två väninnor. Att bryta mot denna regel kunde kosta böter på 40 mark.

Planering och genomförande
Det bör poängteras att det tar tid att planera och arrangera en lyckad möhippa. Som arrangör vill man att dagen ska bli ett minne för livet, en dag både bruden och ni som är med kommer ihåg och kan prata om under lång tid framöver. Börja därför med planeringen i god tid innan bröllopet. Initiativet och huvudansvaret för möhippan faller på brudtärnan, eller om någon sådan inte utsetts någon nära vän eller släkting till bruden. Även om denne har huvudansvaret behöver det inte innebära att hon behöver fixa allt inför möhippan utan uppgifter kan fördelas till de övriga som deltar.

Det finns ingen möhippa som är den andra lik. Vad som brukar vara gemensamt är dock att den blivande bruden ska vara ovetande om när möhippan är och bli överraskad. Det är vanligt att bruden kidnappas och på något sätt kläs ut för att sedan förses med bindel för ögonen och transporteras dit möhippan ska börja.

Lämpligt att börja med är att ta kontakt med dem som kan tänkas vilja delta på möhippan och planera in ett första möte. Innan ni sedan kommer till det mötet kan det vara bra att samtliga har tänkt igenom saker som förslag på datum, vad man tycker det får kosta och lämpliga aktiviteter. Om någon inte kan komma på mötet bör den höra av sig till den asvariga.

När ni sedan träffas första gången så börja med en brainstorming där alla möjliga och omöjliga idéer kommer fram och bollas. Sedan kan ni göra mer strukturerade urval av det ni tycker är de bästa idéerna. Vanligt är att ett flertal aktiviteter och upptåg planeras och att bruden ges olika uppdrag hon ska utföra under dagen och kvällen. Kvällen brukar avslutas på en trevlig restaurang tillsammans med alla väninnorna. Tänk på att planera möhippan efter årstiderna så att ni anpassar aktiviteterna efter väder och vind.

Utse någon som håller kontakt med brudens blivande man inför möhippan. Det kan vara bra att informera honom om era planer så att han kan se till att hålla sin blivande fru tillgänglig. Skulle det vara så att ni tror att han har svårt att hålla tyst inför sin käresta så kanske brudens föräldrar kan vara ett alternativ till kontakt. Ett annat alternativ är att prata ihop sig med brudgummens vänner och försöka arrangera möhippan och svensexan samma dag. Förslagsvis tillbringar ni då dagen på olika håll och med olika aktiviteter för att sedan kanske låta brudparet avsluta kvällen tillsammans.

Undvik att planera in möhippan dagen innan bröllopet. Den blivande bruden har med största sannolikhet annat att tänka på så nära bröllopet och behöver dessutom ha sina krafter kvar till bröllopsdagen.

Vad som är viktigt att tänka på är också att den blivande bruden, och även de övriga som deltar, ska uppleva evenemanget som något roligt och trevligt. Ta er därför tid att tänka över hur den blivande bruden är som person och vad hon skulle uppskatta och inte uppskatta. Kanske tycker den blivande bruden inte att det är en kul idé att bli utspökad i några mindre snygga underkläder för att sedan bli utställd på något torg med en skylt runt halsen där det står “fem spänn för en puss” samtidigt som hon ska gå runt och sälja kondomer. Kanske räcker det ibland med att klä den blivande bruden i en slöja som ni satt fast lite roliga saker i, medan det i andra fall kanske passar sig med en mer avancerad utstyrsel. Något som är mycket viktigt att tänka på är att undvika farliga saker och inte blanda alkohol med aktiviteter som kräver bra omdöme! En bra regel vid planeringen för dagen är att inte utsätta den blivande bruden för något som ni själva skulle ta illa upp av.

Checklista för planeringen
– Skriv ner en lista på alla vänner till den blivande bruden som kan tänkas vilja delta.
– Sätt en lämplig dag för möhippan, i god tid före bröllopet (helst minst en vecka före den stora dagen).
– Gör en ekonomisk planering för vad saker och ting kommer att kosta.
– Gör i ordning en budget och dela upp kostnaderna på alla medverkande. Utse en kassör och se till att betala till henne innan möhippan. Denne betalar sedan för bruden under dagen och kvällen. Den blivande bruden ska inte behöva betala något själv, inte ens en taxi hem på natten!
– Gör upp ett schema för tider och aktiviteter under dagen. Tryck sedan upp dessa och ta med er så kan alla hålla reda på aktiviteter och tidpunkter.
– Tänk på vad just den här blivande bruden skulle vilja vara med om, hur hon är som person och vad hon uppskattar.
– Kopiera aldrig en annan möhippa helt, det blir sällan bra.
– Utse en kontaktperson gentemot brudens blivande man/föräldrar.
– Utse en ansvarig för respektive aktivitet (bokning, utrustning och så vidare).
– Utse någon/några som ansvarar för att fota/videofilma under dagen.
– Gör en telefon och mail-lista till alla som kommer att delta under dagen.
– Vad ska ni ha för mat, alkohol och övrig dryck under dagen? Alkohol är definitivt inget måste men ska ni dricka alkohol så tänk på att ta det i måttliga mängder. Allt för mycket gör ingen glad och särskilt inte bruden. Hon, och alla andra som medverkar, vill väl att dagen ska bli ett fint minne för livet, och inget pinsamt sådant.
– Utse någon som kan köra om ni ska transporteras under dagen.

Utklädnad
Som tidigare nämnts är det viktigt att ni tänker över och tar hänsyn till den blivande brudens känslor och vad hon tycker är kul och vad som passar just henne.

Vanligt är att bruden kläs ut i någon form av krona med slöja:
– En lätt och billig krona gör ni av lite ugnsfolie som ni formar till en krona eller tiara. Sy sedan fast lite tyll eller spetstyg baktill.
– Är möhippan på vintern kan ni använda en luciakrona som brudkrona.
– Vill ni köpa en krona eller tiara brukar det finnas billiga att köpa på exempelvis leksaksaffärer.

Vill ni klä den blivande bruden i en mindre vacker klänning eller några andra roliga kläder är ett tips att åka på till exempel Myrorna, Erikshjälpen eller Röda korset och leta något billigt och bra som passar.

Kanske är den blivande bruden inte en person som vill stå i centrum eller inte tycker om att spöka ut sig, satsa då hellre på att hon ska få uppleva något nytt och roligt. Men planera in så att hon får göra bort sig lite i alla fall, det ska ju ändå kännas att det är en möhippa!