Musik på bröllopsdagen

En viktig del för att ert bröllop ska bli lyckat är musiken. Genom musiken skapar ni stämning under vigseln och naturligtvis även under den efterföljande festen. Valet av musik beror på vilken typ av vigsel och fest ni vill ha, men även på vilka gäster ni kommer att bjuda. En av de viktigaste frågorna är också hur och av vem musiken ska framföras under dagen och kvällen. Valet av musik är i hög grad beroende av vilken typ av musiker ni väljer och vilka instrument de spelar, samt om ni väljer att ha en sångsolist. Levande musik ger naturligtvis mest stämning och det finns massor av olika stilar att välja bland.

Under vigseln
Vid en traditionell kyrklig vigsel ingår normalt in- och utgångsmusik samt två psalmer. Gifter ni er kyrkligt kan ni inte kräva att få ha vilken musik som helst. Vissa församlingar vill inte ha okyrklig musik i kyrkan medan andra har större acceptans. Är en viss musik viktig för er, ta reda på vad som gäller för respektive församling innan ni bestämmer er för kyrka. Kontrollera även kantorns repertoar och orgelns kapacitet.

Det finns massor av marscher att välja bland, av varierande pampighet. Välbekanta ingångsmarscher är Felix Mendelssohns Bröllopsmarsch ur En midsommarnatts dröm, Jeremiah Clarkes Trumpet Voluntary och Richard Wagners Brudkör ur operan Lohengrin.

Om ni inte redan vet vilka psalmer ni vill ha är det ett bra tips att fråga prästen eller kantorn. De är vana och vet vilka psalmer som passar till bröllop och till olika årstider. Gifter ni er på våren eller sommaren passar de traditionella och mycket populära sommarpsalmerna så som till exempel I denna ljuva sommartid, En vänlig grönskas rika dräkt och Den blomstertid nu kommer bra. Något som är väldigt stämningshöjande och vackert är att brudparet, när alla gästerna samlats utanför kyrkan, går mot kyrkan bakom några spelmän. Gulligt är om brudnäbbarna är med redan vid detta tillfälle och går framför brudparet.

Som utgångsmusik ur kyrkan kan det vara idé att välja något riktigt glädjesprudlande stycke för att verkligen fira att ni nu är man och hustru. Utgångsmusiken kan vara samma som ingången, eller så kan det vara ett annat stycke. Exempel på populär utgångsmusik är Klinga mina klockor av Benny Andersson, Annies song av John Denver och Giuseppe Verdis Triumfkör ur Aida.

Idag är det även vanligt med populärmusik under vigseln och det finns en mängd olika sånger som de senaste åren blivit vanligt förekommande i samband med bröllop. Det vackraste, av Nanne och Peter Grönvall/Maria Rådsten är ett exempel. Älska mig av Benny Andersson och Marie Nilsson, Kärleken förde oss samman av Ulf Lundell och I folkviseton (Kärleken kommer) av Nils Ferlin och Torgny Björk är andra exempel på mycket populära sånger.

Vid en borgerlig vigsel i rådhuset har man normalt inte musik. Ordnar man en borgerlig vigsel på en annan plats är det inget som hindrar att man har musik och flera av de klassiska bröllopsstyckena är egentligen inte religiösa.

Efter vigseln
När ni som nygifta kommer från kyrkan ut på kyrkbacken, varför inte låta en fanfar spelas till er ära? Eller för att påkalla uppmärksamhet från era gäster när ni anländer till festplatsen. Det är inte ofta som man får en fanfar spelad till sin ära, men på ett bröllop passar det utmärkt. Bästa instrumentet för en fanfar är trumpet, känner ni ingen som kan spela så är ett bra alternativ att leta fram en fin fanfar på skiva.

Under festen
När gästerna anländer till festplatsen och minglar i väntan på brudparet är det trevligt och stämningshöjande med lite underhållningsmusik i form av till exempel en trubadur, en jazztrio eller liknande.

Underhållningen vid ert bröllop behöver inte enbart vara i form av musik. Det finns även många andra alternativ att välja mellan och ibland kan det ge stor effekt att använda sig av en lite mer oväntad typ av underhållning under festen. Varför inte låta en trollkarl gå runt och trolla bland gästerna i väntan på middagen?

Väl till bords behövs sällan musik under middagen. Tal kommer kanske att hållas och ofta även annan underhållning som brudparet inte vet om i förväg. Vanligt förekommande idag är även någon slags allsång under middagen. Se till att ha en person som ansvarar för sången och som agerar sångledare, förslagsvis toastmastern eller värden/värdinnan som en sådan utsetts. Efter middagen kan det innan det är dags för tårtan och brudvalsen återigen vara trevligt med lite bakgrundsmusik.

Om festen efter middagen fortsätter med dans, krävs det naturligtvis någon form av dansmusik. Ha i åtanke när ni planerar dansen vilken typ av musik era gäster gillar och troligen vill dansa till. Ett bra tips för att göra alla nöjda är att tidigt under kvällen spela musik som den lite äldre generationen gillar, för att sedan satsa på den yngre generationen. Styrdans följt av disco, tillfredsställer de flesta danssugna.

Som orkester räcker oftast en trio, och då behöver kostnaderna heller inte bli så höga. Ett annat alternativ är att anlita en DJ. Ett budgetalternativ för musiken är en cd-växlare. Ett tips är att utse någon som ansvarar för musiken vid de olika tillfällena under dagen.

Underhålla de små
Är även barn bjudna till bröllopet är det viktigt att planera för dem. Har ni en längre vigselakt i kyrkan är en bra idé att förse de små med någon form av pyssel som de kan sysselsätta sig med. Kritor och ett ritblock till exempel kräver inte mycket aktivitet vare sig från barnen eller dess föräldrar.

Vid middagen kan det vara bra att placera de lite äldre barnen vid ett eget bord. Dock kan det bli rätt livat kring detta bord varför det kanske kan placeras i en annan del av lokalen, eller i ett eget rum. Blir det allt för livat kan en tecknad film på video vara ett bra alternativ för en stunds lugnare sysselsättning. Om festen blir lång kan det vara en bra idé att se till att det i något rum finns några madrasser och kuddar för barnen så att de, om de vill, kan sova.