Bjuden till ett bröllop?
Enligt god sed bör man ta med sig en present till brudparet. Men vad ska man köpa?
Har man tur har brudparet lämnat en önskelista under en egen hemsida på Internet, hos en bröllopsarrangör, hos toastmastern eller hos värden/värdinnan. Om så är fallet står oftast redan i inbjudan vart gästerna kan vända sig för att ta del av denna lista, eller så skickas listan ut tillsammans med inbjudan. Köper man sedan något från denna lista är det viktigt att höra av sig till den som ansvarar för listan och meddela detta, så att denna kan pricka av presenten från listan. Som brudpar är det viktigt att önska sig presenter i olika prisklasser.
Om inte brudparet gjort en önskelista får man försöka komma på något passande själv. Förr i tiden var det vanligaste att man köpte något till det gemensamma hushållet, men idag har de flesta par redan bott ihop en tid och kanske även haft ett eget boende innan, varför de oftast hunnit skaffa det mesta till hemmet redan. Samtidigt kanske förbättringar av det som redan finns behövs, men att köpa till exempel en brödrost, om man inte säkert vet att de behöver en, kan resultera i att de står med flera exemplar vilket är onödigt. Fundera istället på vad paret har för intressen, om de gillar äventyr, att resa och så vidare.
Kan man ge vad som helst i bröllopspresent? Svaret är nej. Undvik gåvor som kan ställa till problem för mottagaren såsom till exempel färska födoämnen, blommor som ska vattnas eller datumbestämda bio- eller teaterbiljetter. En korg med vin, ost och frukt är en inte så långsökt och i grunden vänlig tanke, men kanske har inte brudparet en enda kväll för sig själva före bröllopsdagen och åker sedan direkt på bröllopsresa, varför osten kommer att bli gammal och frukten ruttna. Tänk därför på att inte ge något som kräver omgående hantering eller skötsel utan försök välja något som kan vara till både glädje och nytta för brudparet i framtiden.
Är ni några stycken kan ni till exempel gå ihop och köpa en upplevelse. En dags ridtur i fjällvärlden, en segelflygning, ett fallskärmshopp, en ballongfärd, eller något annat som de kan minnas länge är ofta uppskattade presenter. Om brudparet ska på bröllopsresa kan ni alltid ge ett ekonomiskt bidrag till handkassan och upplevelser på plats.
Kan man ge bort något man själv har fått? Om det finns den allra minsta risk att det är en present som man fått av någon, och denne kan få syn på presenten hos någon annan, är svaret nej. Däremot går det bra att ge bort en antik eller halvantik sak som man ärvt eller köpt.
Personliga presenter blir ofta väldigt uppskattade. Är du konstnärlig, snickarkunnig eller har andra talanger så varför inte tillverka något själv?. Det är helt acceptabelt att ge bort något man själv har skapat. En CD med särskilt utvald musik och kanske personligt prat till det blivande brudparet, en hemdrejad eller hemsnidad skål, en kokbok som man själv gjort med favoritrecept är några exempel.
Tänk på att även om du har tackat nej att närvara vid ett bröllop så förväntas det ändå att du uppvaktar brudparet med en bröllopspresent.
Tar gästerna med presenterna till festen är det viktigt att utse någon ansvarig som ombesörjer att presenterna fraktas hem när festen är över, alternativt hör efter med personalen om det finns möjlighet att låsa in presenterna över natten. Säkrast är dock det första alternativet då många inbrott har skett i festlokaler natten efter bröllop och bland annat presenterna blivit stulna.
Det hör till god ton att brudparet personligen tackar gästerna för presenterna. Det vanligaste är att man gör detta med ett tackkort som skickas till gästerna efter bröllopet.
Idag förekommer vid vissa bröllop att gästerna, istället för att lämna en present till brudparet, betalar en kuvertavgift till festen, en så kallad subskriberad fest.
Presentöppning/Lysningsmottagning
Ibland händer det att de förlovade bjuder till en lysningsmottagning en tid innan vigseln. Om så är fallet överlämnas presenten vid detta tillfälle. Har paret inte en lysningsmottagning överlämnas presenten i samband med festen efter vigseln. Tänk på att märka presenten noga, till exempel med ett vidhängande kort med en lyckönskning till brudparet på, så att brudparet lätt kan se vem som givit vilka presenter.
Vid en lysningsmottagning är ett presentbord obligatoriskt. Som gäst är det inte nyfiket att titta på lysningspresenterna, det är det som är meningen och därför de står uppställda.
Om många gäster är bjudna till bröllopet kan det vara svårt för brudparet att få tid till att öppna alla presenter på bröllopsfesten. En lysningsmottagning kan därför vara ett bra alternativ för att brudparet i lugn och ro, tillsammans med sina gäster, få öppna bröllopspresenterna.
Ett alternativ till lysningsmottagning är att brudparet dagen efter bröllopet samlar gästerna till en informell paketöppningsfest. Brudparet kan även välja att öppna presenterna för sig själva i lugn och ro efter festen. Om detta är fallet är det viktigt att komma ihåg att tacka alla gästerna för presenterna under festen.
Gåvor till gäster
Det finns ofta flera personer som har hjälpt till vid ett bröllop och en trevlig gest är att brudparet överlämnar en liten tackgåva till dessa. Toastmaster, marskalk/bestman, brudtärna, näbbar och värdar/värdinnor har alla hjälpt till att genomföra ert bröllop. Att ge en liten gåva efter personens stil och smak personligt inslaget är en fin gest. Med all säkerhet kommer det att uppskattas av mottagaren och det visar att ni värdesätter det han eller hon har gjort för er.