Datum: 23 Jan, 2020

Möhippa

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Möhippa

Möhippa

Många gamla hedniska traditioner har försvunnit i takt med samhällets utveckling. En tradition som dock har överlevt och frodas som aldrig förr är möhippa. Denna smått barbariska rit har anor ända tillbaka till 1500-talet. Möhippans historia är således betydligt äldre än männens motsvarighet svensexan, som uppkom någon gång under början av 1800-talet.

Möhippa är den fest som ordnas för en blivande brud av hennes väninnor strax före bröllopet. Från början kallades möhippa för mökväll och var en fest som, till skillnad från vår tids möhippa, ordnades av brudens föräldrar i deras hem kvällen före bröllopet. Bröllopen hölls under denna tid vanligen på söndagar, men de flesta gästerna anlände redan på lördagskvällen och självklart skulle dessa långväga gäster erbjudas mat, dryck och underhållning. De som deltog i mökvällen var således både män och kvinnor i alla åldrar och det är dessa kvällar som är ursprunget till våra dagars möhippor.

I slutet av 1800-talet blev tillställningen en fest där enbart kvinnor deltog. Ungefär vid samma tidpunkt uppstod ordet "hippa" som betyder "kalas, fest". Till en början var det frigjorda kvinnor som till exempel konstnärinnor och studentskor som började fira sin väninna som skulle gifta sig hemma hos någon av sig eller ute på restaurang.

Att bada bubbelpool tillsammans på möhippan är en vanlig aktivitet idag, men i själva verket är det bara en modernare variant på en uråldrig sed där bruden skulle badas före bröllopet. 1600-talets krav på renlighet var antagligen inte så högt ställda som dagens, men inför sitt bröllop skulle bruden i varje fall vara ren. Vanligt var därför att bruden tog med sig sina väninnor och begav sig till den offentliga badinrättningen. På vissa håll gick dessa tillställningar så vilt till att ordningsmakten kände sig tvungen att göra något. I Uppsala stiftades därför en lag 1649 som förbjöd blivande brudar att bada tillsammans med fler än två väninnor. Att bryta mot denna regel kunde kosta böter på 40 mark.

Planering och genomförande
Det bör poängteras att det tar tid att planera och arrangera en lyckad möhippa. Som arrangör vill man att dagen ska bli ett minne för livet, en dag både bruden och ni som är med kommer ihåg och kan prata om under lång tid framöver. Börja därför med planeringen i god tid innan bröllopet. Initiativet och huvudansvaret för möhippan faller på brudtärnan, eller om någon sådan inte utsetts någon nära vän eller släkting till bruden. Även om denne har huvudansvaret behöver det inte innebära att hon behöver fixa allt inför möhippan utan uppgifter kan fördelas till de övriga som deltar.

Det finns ingen möhippa som är den andra lik. Vad som brukar vara gemensamt är dock att den blivande bruden ska vara ovetande om när möhippan är och bli överraskad. Det är vanligt att bruden kidnappas och på något sätt kläs ut för att sedan förses med bindel för ögonen och transporteras dit möhippan ska börja.

Lämpligt att börja med är att ta kontakt med dem som kan tänkas vilja delta på möhippan och planera in ett första möte. Innan ni sedan kommer till det mötet kan det vara bra att samtliga har tänkt igenom saker som förslag på datum, vad man tycker det får kosta och lämpliga aktiviteter. Om någon inte kan komma på mötet bör den höra av sig till den asvariga.

När ni sedan träffas första gången så börja med en brainstorming där alla möjliga och omöjliga idéer kommer fram och bollas. Sedan kan ni göra mer strukturerade urval av det ni tycker är de bästa idéerna. Vanligt är att ett flertal aktiviteter och upptåg planeras och att bruden ges olika uppdrag hon ska utföra under dagen och kvällen. Kvällen brukar avslutas på en trevlig restaurang tillsammans med alla väninnorna. Tänk på att planera möhippan efter årstiderna så att ni anpassar aktiviteterna efter väder och vind.

Utse någon som håller kontakt med brudens blivande man inför möhippan. Det kan vara bra att informera honom om era planer så att han kan se till att hålla sin blivande fru tillgänglig. Skulle det vara så att ni tror att han har svårt att hålla tyst inför sin käresta så kanske brudens föräldrar kan vara ett alternativ till kontakt. Ett annat alternativ är att prata ihop sig med brudgummens vänner och försöka arrangera möhippan och svensexan samma dag. Förslagsvis tillbringar ni då dagen på olika håll och med olika aktiviteter för att sedan kanske låta brudparet avsluta kvällen tillsammans.

Undvik att planera in möhippan dagen innan bröllopet. Den blivande bruden har med största sannolikhet annat att tänka på så nära bröllopet och behöver dessutom ha sina krafter kvar till bröllopsdagen.

Vad som är viktigt att tänka på är också att den blivande bruden, och även de övriga som deltar, ska uppleva evenemanget som något roligt och trevligt. Ta er därför tid att tänka över hur den blivande bruden är som person och vad hon skulle uppskatta och inte uppskatta. Kanske tycker den blivande bruden inte att det är en kul idé att bli utspökad i några mindre snygga underkläder för att sedan bli utställd på något torg med en skylt runt halsen där det står "fem spänn för en puss" samtidigt som hon ska gå runt och sälja kondomer. Kanske räcker det ibland med att klä den blivande bruden i en slöja som ni satt fast lite roliga saker i, medan det i andra fall kanske passar sig med en mer avancerad utstyrsel. Något som är mycket viktigt att tänka på är att undvika farliga saker och inte blanda alkohol med aktiviteter som kräver bra omdöme! En bra regel vid planeringen för dagen är att inte utsätta den blivande bruden för något som ni själva skulle ta illa upp av.

Checklista för planeringen
- Skriv ner en lista på alla vänner till den blivande bruden som kan tänkas vilja delta.
- Sätt en lämplig dag för möhippan, i god tid före bröllopet (helst minst en vecka före den stora dagen).
- Gör en ekonomisk planering för vad saker och ting kommer att kosta.
- Gör i ordning en budget och dela upp kostnaderna på alla medverkande. Utse en kassör och se till att betala till henne innan möhippan. Denne betalar sedan för bruden under dagen och kvällen. Den blivande bruden ska inte behöva betala något själv, inte ens en taxi hem på natten!
- Gör upp ett schema för tider och aktiviteter under dagen. Tryck sedan upp dessa och ta med er så kan alla hålla reda på aktiviteter och tidpunkter.
- Tänk på vad just den här blivande bruden skulle vilja vara med om, hur hon är som person och vad hon uppskattar.
- Kopiera aldrig en annan möhippa helt, det blir sällan bra.
- Utse en kontaktperson gentemot brudens blivande man/föräldrar.
- Utse en ansvarig för respektive aktivitet (bokning, utrustning och så vidare).
- Utse någon/några som ansvarar för att fota/videofilma under dagen.
- Gör en telefon och mail-lista till alla som kommer att delta under dagen.
- Vad ska ni ha för mat, alkohol och övrig dryck under dagen? Alkohol är definitivt inget måste men ska ni dricka alkohol så tänk på att ta det i måttliga mängder. Allt för mycket gör ingen glad och särskilt inte bruden. Hon, och alla andra som medverkar, vill väl att dagen ska bli ett fint minne för livet, och inget pinsamt sådant.
- Utse någon som kan köra om ni ska transporteras under dagen.

Utklädnad
Som tidigare nämnts är det viktigt att ni tänker över och tar hänsyn till den blivande brudens känslor och vad hon tycker är kul och vad som passar just henne.

Vanligt är att bruden kläs ut i någon form av krona med slöja:
- En lätt och billig krona gör ni av lite ugnsfolie som ni formar till en krona eller tiara. Sy sedan fast lite tyll eller spetstyg baktill.
- Är möhippan på vintern kan ni använda en luciakrona som brudkrona.
- Vill ni köpa en krona eller tiara brukar det finnas billiga att köpa på exempelvis leksaksaffärer.

Vill ni klä den blivande bruden i en mindre vacker klänning eller några andra roliga kläder är ett tips att åka på till exempel Myrorna, Erikshjälpen eller Röda korset och leta något billigt och bra som passar.

Kanske är den blivande bruden inte en person som vill stå i centrum eller inte tycker om att spöka ut sig, satsa då hellre på att hon ska få uppleva något nytt och roligt. Men planera in så att hon får göra bort sig lite i alla fall, det ska ju ändå kännas att det är en möhippa!

Förslag till aktiviteter

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Förslag till aktiviteter

Aktivitet på svensexa

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för många olika aktivteter under dagen. Om kvällen ska avslutas med en middag på en restaurang eller dylikt brukar tre till fyra olika aktiviteter vara lagom för att fylla dagen. Lägg de aktivteter som kräver skärpa och nyktert tillstånd först på schemat.

Se till att dokumentera dagen och kvällen genom att fota och kanske videofilma. Efter svensexan kan ni som arrangerat sedan köpa ett album eller en stor ram och sätta er tillsammans för att sätta in bilderna och skriva texter om dagen och kvällen. Detta blir sedan med all säkerhet en uppskattad gåva ni kan lämna över till brudgummen under bröllopsmiddagen.

Folkrace och gokart är exempel på aktiviteter som är otroligt roligt att köra i grupp. Arrangera det som en liten tävling och ta fram ett pris till vinnaren. Tänk på att det är brudgummens dag, så det gör ju inget om han kommer först…

Andra förslag på aktivteter:
- Bowla.
- Köra gokart.
- Köra speedway.
- Köra folkrace.
- Flyga flygplan eller segelflyga.
- Flyga luftballong.
- Hoppa bungyjump.
- Skjuta lerduvor.
- Spela paintball.
- Laserdome.
- Hoppa fallskärm.
- Klättra klättervägg.
- Sjunga in en CD i en studio.
- Glasblåsning.
- Picknick.
- Golf eller minigolfkurs.
- Laga mat med en inhyrd professionell kock.
- Åka vattenskidor.
- Få en lektion i boxning.
- Åka forsränning.
- Femkamp.
- Bada tunna.
- Ett provdyk.
- Vinprovning.
- Whiskyprovning.
- Ölprovning.
- Karaoke.

En idé är att ni som är med under dagen och kvällen lite då och då ge brudgummen nya uppdrag han ska utföra. Ge poäng för varje utfört uppdrag och summera sedan under kvällen poängen och ha en liten prisutdelning. För varje godkänt genomfört uppdrag kan han få till exempel en skraplott.

Förslag på uppdrag som brudgummen kan utföra under dagen:
- Skaffa autografer från minst fem "kändisar".
- Bjuda upp minst fem kvinnor till dans under förevändning att han ska träna till bröllopsvalsen.
- Måla ett porträtt av sig själv eller sin blivande fru.
- Sälja saker såsom till exempel godis, kondomer, eller pussar.
- Samla namnteckningar från kvinnor.
- Fixa en varmkorv med bröd, senap och ketchup gratis.
- Fixa en gratis drink från en bartender.
- Hjälpa kocken i köket.

Håller ni svensexan samma dag som möhippan och har planerat att låta brudparet avsluta kvällen tillsammans är en idé att prata ihop er med dem som arrangerar möhippan och boka ett hotellrum eller ett rum på vandrarhem. Ombesörj sedan så att den blivande brudgummen transporteras dit efter att ni har avslutat dagen och kvällens aktiviteter.

Svensexan som temadag
Ett förslag är att planera hela dagen för svensexan med ett tema. Beroende på hur den blivande brudgummen är som person och vad han tycker om att göra lägger ni upp aktiviteterna för dagen.

Relaxdag
Låt dagen för svensexan gå i ett avslappnat tema där brudgummen får njutning för både kropp och själ. Ett alternativ är att boka in en dag på en spa-anläggning där ni väljer ut några olika behandlingar för den blivande brudgummen och er. Ett alternativ till spa-anläggning är att åka till ett ställe där ni kan bada bastu och badtunna. Till lunch kan ni antingen ta med er mat eller beställa på plats och äta medan ni relaxar.

Efter en dag med till exempel ansiktsbehandling med rakning, massage och bubbelpool eller bastu och badtunna, avslutar ni kvällen med en middag på en lyxig restaurang.

Äventyrsdag
Låt den blivande brudgummen få en dag i äventyrets tecken. Det finns flera arrangörer runt om i landet som anordnar äventyrsdagar av olika slag. Paint-ball, klättring, forsränning höghöjdsbana, femkamp, fallskärmshopp och bungyjump är några alternativ som brukar finnas.

Ett annat alternativ är att anordna er egen äventyrsdag. Ta med er mat och dryck och åk till ett lämpligt ställe där ni har till exempel femkamp (exempel på grenar: kasta yxa, skjuta pilbåge, hinderbana, luftpistol, blåsrörsskytte, lassokastning, stocklyft), åker vattenskidor eller skattjakt. Till skattjakten kan ni innan dagen ha tillverkat en karta över terrängen och någonstans grävt ner en "skatt" som brudgummen ska söka sig fram till. Vad skatten ska vara är det endast er fantasi som sätter gränser för. På vägen till skatten genomför brudgummen ett flertal aktiviteter och har mat och vätskepauser.

Kvällen kan ni avsluta på en restaurang. För att bibehålla temat för dagen väljer ni förslagsvis ett ställe med lite annorlunda miljö och som har lite spännande maträtter. Ett annat alternativ är att hyra en kock som tillagar och serverar er mat på plats i det fria.

Sportdag
Är brudgummen sportintresserad och gillar att träna kanske en dag i sportens tema kan vara ett alternativ. Låt honom prova på till exempel att boxas mot en kunnig boxare, få en lektion i fäktning, spela ishockey med favoritlaget eller gå en runda tennis mot en duktig tennisspelare. Tycker han om golf kanske ni kan ordna så han får en privatlektion i det. Är brudgummen motorintresserad kan ni göra dagen till en motorsportdag där han får prova på ett flertal motorsporter såsom motorcross, gokart och folkrace. Ta med er mat och dryck till lunchen som ni äter någonstans emellan aktiviteterna.

Efter de olika sportaktiviteterna kopplar ni av och gör er i ordning för kvällen med en bastu för att sedan avsluta dagen med en middag på en sport- eller karaokebar. Innan middagen kan ni hålla en ölprovning där kunnig ölprovare håller ett föredrag och lär er mer.

Friluftsdag
Ta med den blivande brudgummen på en heldag i naturen. Packa med er mat och dryck. Åk exempelvis till en sjö eller en havsvik där ni sedan "slår läger" och gör upp en eld. Dagen kan sedan ägnas åt fiske, fågelskådning, orientering med mera. Har ni möjlighet att ta med några kanadensare eller kajaker kan ni ge er ut på en tur. Är svensexan på vintern kan ni till exempel pimpla, åka skidor och pulka.

Efter några timmars aktiviteter tar ni matpaus. Har ni fiskat kan ni tillaga den eventuella fångsten över öppen eld. Tillbringar ni hela dagen och kvällen på samma ställe och vill övernatta kan ni ta med er mat att tillaga till middag och ett militärtält som ni sedan sover i. Alternativt kan ni avsluta kvällen på en restaurang, varför inte en fiskrestaurang eller en restaurang som serverar vilt?

Svensexan

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Svensexan

Möhippa o Svensexa

Traditionen att samla de manliga vännerna en tid innan bröllopet och festa har sina anor tillbaka till början av 1800-talet. Ordet består av två ord, "sven" som betyder en oskyldig och oskuldsfull ung man och "sexa" som i början av 1800-talet var ett vardagligt uttryck för en lätt middag serverad omkring klockan 18.00. Den ursprungliga betydelsen av ordet är således att en ännu oskuldsfull och ung man ska bjudas, eller bjuda, på en middag av det enklare slaget. Omkring klockan 18.00.

Från början var det brudgummen som ansvarade för partajandet på sin svensexa. Han bjöd då innan bröllopet sina manliga släktingar och vänner på ett kvinnofritt kalas med en rejält tilltagen bar. Dagens tradition där brudgummen rövas bort av sina närmaste vänner och utsätts för olika överraskningar kommer ursprungligen från akademiska och militära kretsar. Förr var dessa domäner enbart manliga och ett giftermål sågs som en radikal förändring. Mannen skulle därför firas av ordenligt och svensexan blev därför en slags tack och adjöföreställning. Efter bröllopet väntade fru och barn i stället för den ljuva ungkarlstillvaron.

Det finns många vandringssägner när det gäller svensexor. En del blir inrullade i mattor och kvävda till döds, medan andra blir placerade på ett tåg eller en fraktbåt och kommer hem en vecka efter bröllopet. Sägner eller ej så har svensexorna inte helt sällan gått ut på att supa både brudgummen och sig själv så onykter som möjligt vilket leder till att festen spårar ur. Detta är något som med all säkerhet inte uppskattas av den blivande brudgummen, som nog hellre vill undvika minnesluckorna eller att bli sjuk under kvällen. Satsa då hellre på ett totalarrangemang med underhållning, överraskningar, mat och dryck.

Planering och genomförande
Att planera och arrangera en svensexa tar tid, börja därför att planera dagen i god tid innan bröllopet. Initiativet och huvudansvaret för dagen faller på brudgummens bestman eller marskalk, om någon sådan inte har utsetts på en nära vän eller släkting till brudgummen. Men även om denne har huvudansvaret för dagen brukar uppgifterna fördelas på de övriga som deltar.

Undvik att lägga svensexan dagen innan bröllopet då den blivande brudgummen med all sannolikhet har att annat att tänka på så nära bröllopet. Dessutom behöver han ha sina krafter kvar till den stora dagen. Ingen svensexa är den andra lik men enligt experter och kännare av traditionerna ska en riktig svensexa innehålla någon form av bortrövande. Detta ska helst gå till på ett för offret fullständigt oväntat sätt.

Börja med att kontakta alla som kan tänkas vilja delta på svensexan och planera in ett första möte. Innan detta möte bör samtliga ha tänkt igenom saker som lämpliga aktiviteter, förslag på datum och vad man tycker det får kosta. Är det någon som inte kan komma på mötet bör denne höra av sig till den ansvarige för svensexan. När ni sedan träffas första gången så börja med en brainstorming där ni bollar alla möjliga och omöjliga idéer. Välj sedan ut de bästa förslagen, vanligt är att ett flertal upptåg och aktiviteter planeras och att brudgummen ges olika uppdrag han ska utföra under dagen och kvällen. Tänk på att planera svensexan efter årstiderna så att ni anpassar aktiviteterna efter väder och vind.

Ta er tid att fundera över hur den blivande brudgummen är som person och vad denne uppskattar. Svensexan ska ju bli ett fint minne för livet, en dag både brudgummen och ni som är med kommer ihåg och kan prata om under lång tid framöver. En god regel är att inte utsätta den blivande brudgummen för något som ni själva skulle ta illa upp av. Något mycket viktigt att tänka på är att inte blanda alkohol med aktiviteter som kräver bra omdöme!

Utse någon som håller kontakt med brudgummens blivande fru inför svensexan. Informera henne om vad ni tänkt så att hon kan se till att hålla sin blivande man tillgänglig och ovetande. Tror ni att bruden har svårt att hålla tyst om era planer är ett alternativ att kontakta brudgummens föräldrar. Ett annat alternativ är att prata ihop er med brudens väninnor och försöka arrangera svensexan på samma dag som möhippan.

Vanligt är att kvällen avslutas på en restaurang tillsammans med alla vännerna. Kanske kan ni, om svensexan och möhippan är samma dag, låta brudparet avsluta kvällen tillsammans efter att ni är klara med dagens och kvällens aktiviteter.

Checklista för planeringen
- Skriv ner en lista på alla vänner till den blivande brudgummen som kan tänkas vilja delta.
- Sätt en lämplig dag för svensexan, i god tid före bröllopet (helst minst en vecka före den stora dagen).
- Gör en ekonomisk planering för vad saker och ting kommer att kosta.
- Gör i ordning en budget och dela upp kostnaderna på alla medverkande. Utse en kassör och se till att betala till honom innan möhippan. Denne betalar sedan för brudgummen under dagen och kvällen. Den blivande brudgummen ska inte behöva betala något själv, inte ens en taxi hem på natten!
- Gör upp ett schema för tider och aktiviteter under dagen. Tryck sedan upp dessa och ta med er så kan alla hålla reda på aktiviteter och tidpunkter.
- Tänk på vad just den här blivande brudgummen skulle vilja vara med om, hur han är som person och vad han uppskattar.
- Kopiera aldrig en annan svensexa helt, det blir sällan bra.
- Utse en kontaktperson gentemot brudgummens blivande hustru/föräldrar.
- Utse en ansvarig för respektive aktivitet (bokning, utrustning och så vidare).
- Utse någon/några som ansvarar för att fota/videofilma under dagen.
- Gör en telefon och mail-lista till alla som kommer att delta under dagen.
- Vad ska ni ha för mat, alkohol och övrig dryck under dagen? Alkohol är definitivt inget måste men ska ni dricka alkohol så tänk på att ta det i måttliga mängder. Allt för mycket gör ingen glad och särskilt inte brudgummen. Han, och alla andra som medverkar, vill väl att dagen ska bli ett fint minne för livet, och inget pinsamt sådant.
- Utse någon som kan köra om ni ska transporteras under dagen.

Utklädnad
När ni planerar eventuell utklädnad så tänk på att ingen vill bli förnedrad, speciellt inte offentligt. Som tidigare nämnts är det viktigt att ni tar hänsyn till brudgummens personlighet och vad han tycker är kul. Kanske uppskattar den blivande brudgummen inte att sälja kondomer eller springa halvnaken på gatorna. Ett alternativ är att satsa på kollektiv utklädnad där hela gänget klär ut sig till tuppar, Stålmannen eller något annat. Kläder och andra roliga attiraljer kan ni exempelvis leta på leksaksaffärer, Erikshjälpen, Myrorna eller Röda korset.

Förslag till aktiviteter

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för […]

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande […]

Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även […]

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från […]

ETIKETTMOLN

POPULÄRA