Svensexan

Traditionen att samla de manliga vännerna en tid innan bröllopet och festa har sina anor tillbaka till början av 1800-talet. Ordet består av två ord, “sven” som betyder en oskyldig och oskuldsfull ung man och “sexa” som i början av 1800-talet var ett vardagligt uttryck för en lätt middag serverad omkring klockan 18.00. Den ursprungliga betydelsen av ordet är således att en ännu oskuldsfull och ung man ska bjudas, eller bjuda, på en middag av det enklare slaget. Omkring klockan 18.00.

Från början var det brudgummen som ansvarade för partajandet på sin svensexa. Han bjöd då innan bröllopet sina manliga släktingar och vänner på ett kvinnofritt kalas med en rejält tilltagen bar. Dagens tradition där brudgummen rövas bort av sina närmaste vänner och utsätts för olika överraskningar kommer ursprungligen från akademiska och militära kretsar. Förr var dessa domäner enbart manliga och ett giftermål sågs som en radikal förändring. Mannen skulle därför firas av ordenligt och svensexan blev därför en slags tack och adjöföreställning. Efter bröllopet väntade fru och barn i stället för den ljuva ungkarlstillvaron.

Det finns många vandringssägner när det gäller svensexor. En del blir inrullade i mattor och kvävda till döds, medan andra blir placerade på ett tåg eller en fraktbåt och kommer hem en vecka efter bröllopet. Sägner eller ej så har svensexorna inte helt sällan gått ut på att supa både brudgummen och sig själv så onykter som möjligt vilket leder till att festen spårar ur. Detta är något som med all säkerhet inte uppskattas av den blivande brudgummen, som nog hellre vill undvika minnesluckorna eller att bli sjuk under kvällen. Satsa då hellre på ett totalarrangemang med underhållning, överraskningar, mat och dryck.

Planering och genomförande
Att planera och arrangera en svensexa tar tid, börja därför att planera dagen i god tid innan bröllopet. Initiativet och huvudansvaret för dagen faller på brudgummens bestman eller marskalk, om någon sådan inte har utsetts på en nära vän eller släkting till brudgummen. Men även om denne har huvudansvaret för dagen brukar uppgifterna fördelas på de övriga som deltar.

Undvik att lägga svensexan dagen innan bröllopet då den blivande brudgummen med all sannolikhet har att annat att tänka på så nära bröllopet. Dessutom behöver han ha sina krafter kvar till den stora dagen. Ingen svensexa är den andra lik men enligt experter och kännare av traditionerna ska en riktig svensexa innehålla någon form av bortrövande. Detta ska helst gå till på ett för offret fullständigt oväntat sätt.

Börja med att kontakta alla som kan tänkas vilja delta på svensexan och planera in ett första möte. Innan detta möte bör samtliga ha tänkt igenom saker som lämpliga aktiviteter, förslag på datum och vad man tycker det får kosta. Är det någon som inte kan komma på mötet bör denne höra av sig till den ansvarige för svensexan. När ni sedan träffas första gången så börja med en brainstorming där ni bollar alla möjliga och omöjliga idéer. Välj sedan ut de bästa förslagen, vanligt är att ett flertal upptåg och aktiviteter planeras och att brudgummen ges olika uppdrag han ska utföra under dagen och kvällen. Tänk på att planera svensexan efter årstiderna så att ni anpassar aktiviteterna efter väder och vind.

Ta er tid att fundera över hur den blivande brudgummen är som person och vad denne uppskattar. Svensexan ska ju bli ett fint minne för livet, en dag både brudgummen och ni som är med kommer ihåg och kan prata om under lång tid framöver. En god regel är att inte utsätta den blivande brudgummen för något som ni själva skulle ta illa upp av. Något mycket viktigt att tänka på är att inte blanda alkohol med aktiviteter som kräver bra omdöme!

Utse någon som håller kontakt med brudgummens blivande fru inför svensexan. Informera henne om vad ni tänkt så att hon kan se till att hålla sin blivande man tillgänglig och ovetande. Tror ni att bruden har svårt att hålla tyst om era planer är ett alternativ att kontakta brudgummens föräldrar. Ett annat alternativ är att prata ihop er med brudens väninnor och försöka arrangera svensexan på samma dag som möhippan.

Vanligt är att kvällen avslutas på en restaurang tillsammans med alla vännerna. Kanske kan ni, om svensexan och möhippan är samma dag, låta brudparet avsluta kvällen tillsammans efter att ni är klara med dagens och kvällens aktiviteter.

Checklista för planeringen
– Skriv ner en lista på alla vänner till den blivande brudgummen som kan tänkas vilja delta.
– Sätt en lämplig dag för svensexan, i god tid före bröllopet (helst minst en vecka före den stora dagen).
– Gör en ekonomisk planering för vad saker och ting kommer att kosta.
– Gör i ordning en budget och dela upp kostnaderna på alla medverkande. Utse en kassör och se till att betala till honom innan möhippan. Denne betalar sedan för brudgummen under dagen och kvällen. Den blivande brudgummen ska inte behöva betala något själv, inte ens en taxi hem på natten!
– Gör upp ett schema för tider och aktiviteter under dagen. Tryck sedan upp dessa och ta med er så kan alla hålla reda på aktiviteter och tidpunkter.
– Tänk på vad just den här blivande brudgummen skulle vilja vara med om, hur han är som person och vad han uppskattar.
– Kopiera aldrig en annan svensexa helt, det blir sällan bra.
– Utse en kontaktperson gentemot brudgummens blivande hustru/föräldrar.
– Utse en ansvarig för respektive aktivitet (bokning, utrustning och så vidare).
– Utse någon/några som ansvarar för att fota/videofilma under dagen.
– Gör en telefon och mail-lista till alla som kommer att delta under dagen.
– Vad ska ni ha för mat, alkohol och övrig dryck under dagen? Alkohol är definitivt inget måste men ska ni dricka alkohol så tänk på att ta det i måttliga mängder. Allt för mycket gör ingen glad och särskilt inte brudgummen. Han, och alla andra som medverkar, vill väl att dagen ska bli ett fint minne för livet, och inget pinsamt sådant.
– Utse någon som kan köra om ni ska transporteras under dagen.

Utklädnad
När ni planerar eventuell utklädnad så tänk på att ingen vill bli förnedrad, speciellt inte offentligt. Som tidigare nämnts är det viktigt att ni tar hänsyn till brudgummens personlighet och vad han tycker är kul. Kanske uppskattar den blivande brudgummen inte att sälja kondomer eller springa halvnaken på gatorna. Ett alternativ är att satsa på kollektiv utklädnad där hela gänget klär ut sig till tuppar, Stålmannen eller något annat. Kläder och andra roliga attiraljer kan ni exempelvis leta på leksaksaffärer, Erikshjälpen, Myrorna eller Röda korset.