Datum: 21 Jan, 2020

Festprogram

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Festprogram

Festprogram

Det finns en mängd olika varianter på hur ett festprogram kan se ut. Ofta innehåller programmen flera sidor och dessa kan bindas ihop genom att exempelvis ringbinda, limma eller häfta.

I festprogrammet står vad som kommer att hända under bröllopsfesten. Programmet kan förslagsvis innehålla:

Meny - Skriv även med eventuell fördrink, dryck till maten och eventuell vickning.

Bordsplacering - En illustration kan förslagsvis göras på mittuppslaget där ni numrerar varje plats. På de närmaste sidorna före och efter skriver ni vem som sitter vart. Skriv gärna några rader om varje gäst och vilket förhållande denna har till brudparet.

Vett och etikett - Förhållningsregler och riktlinjer för kvällen brukar skrivas på ett underhållande sätt och placeras i den främre delen av festprogrammet.

Allsånger - Sånger som är tänkta att sjungas vid middagsbordet. Ta hellre med några för många än för få. Tänk på att undvika allt för många som är långa eller sånger som har svåra melodier.

Citat och ordspråk - Små kärlekscitat och visdomsord är bra utfyllnad.
Här finns förslag på citat och ordspråk ni kan använda till era festprogram.

Kärleksdikter - Även det bra utfyllnad i programmet.

Bilder - På brudparet. Tillsammans, på var och en när de var liten och så vidare.

Brudgummen om bruden - Be brudgummen att, utan brudens vetskap, skriva ner en kort text om henne.

Bruden om brudgummen - Be bruden att, utan brudgummens vetskap, skriva ner en kort text om honom.

Pyssel - Lite småpyssel är alltid uppskattat. Exempel är att gissa förnamn, eller rita en blomma i programmet där ni fäster några solrosfrön. Skriv att det är en fikabiljett och att gästen, efter att ha planterat och skördat en solros, kan kvittera ut en brakfika hos brudparet när denne tar med sig solrosen.

Konversationsförslag - Lite roliga förslag på vad gästerna kan samtala om för att lära känna varandra.

Transportförslag hem - Förslag på hur gästerna kan ta sig hem, eller om transporten från festen är ordnad för gästerna.

Bröllopsdagar - Sätt in en bild på brudparet med alla bröllopsdagarna under. Skriv till exempel att - om 50 år firar brudparet guldbröllop, men att innan dess är gästerna välkommen att fira övriga bröllopsdagar tillsammans med brudparet.

Placeringskort

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Placeringskort

Placeringskort

Placeringskortet på servettringen
Tillverka en servettring av exempelvis tjockt lite exklusivt papper och skriv gästen namn på ringen. Eventuellt kan ni smycka servettringarna med lite glitter, eller något annat vackert som lätt kan limmas på.

Presenter till gästerna
Har ni tänkt ge gästerna små presenter vid bordet kan ni klippa ut kort i ett format ni tycker om och skriva gästens namn på kortet. Fäst sedan kortet på respektive gästs present och lägg bredvid tallriken vid middagsbordet.

Naturtema
Samla vackra stenar eller drivved som ni sedan målar gästens namn på. Alternativt kan ni smycka vanliga vikta placeringskort med exempelvis torkade blommor, snäckor, löv eller annat naturen har att erbjuda.

Klämmor
Köp krokodilklämmor och fäst dessa på exempelvis en liten träbit eller något annat som kan fungera som fot och stå på borden. Spraymåla sedan klämman i någon passande färg. I klämman kan ni sedan fästa placeringskort. Vill ni inte tillverka klämmorna själva finns det olika varianter att köpa i exempelvis en välsorterad pappershandel.

Personliga citat
Tillverka eller köp enkla placeringskort i lite grövre, exklusivt papper. Tänk ut något personligt om varje gäst som ni sedan skriver under namnet på kortet. Alternativt leta bland kända dikter och citat efter någon som är passande för respektive gäst.

Ramar
Spraya eller måla träramar i samma färg som era trycksaker och ert bröllop går i. Använd sedan ett vackert papper där ni skriver gästens namn och eventuellt någon personlig text eller dikt och rama in. Ramarna kan även smyckas med exempelvis lite glitter eller torkade blommor.

Tackkort efter bröllopet

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Tackkort efter bröllopet

Tackkort till bröllopsgästerna

Det finns ingen generell regel för hur tackkort ska se ut men de brukar innehålla en bild på brudparet. Beställer ni tackfoton hos en professionell fotograf brukar dessa sitta monterade i en ram med fotografens namn. Men ni kan även välja att beställa eller göra era tackkort själva så att de går i samma stil som resten av era trycksaker och färger till bröllopet.

I tackkortet bör ni tacka för uppvaktningen och gästernas deltagande vid bröllopet. Det är personligast att skriva korten för hand där ni båda skriver under.

I tackkortet kan ni exempelvis skriva följande:

- Ett hjärtligt tack för all uppvaktning i samband med vårt bröllop.
- Hjärtligt tack för all uppvaktning och omtanke när vi gifte oss.
- Ett hjärtligt tack för all omtanke och uppvaktning i samband med vårt bröllop.
- Nu har bröllopsklockor klingat, många vänner hälsning bringat.
- Vårt varma tack ni har, från ett mycket lyckligt par.
- Hjärtligt tack för att ni kom och förgyllde vår speciella dag.

Genom att skriva gästernas namn och/eller tacka specifikt för varje present blir tackkorten ännu mer personliga.

- Ett hjärtligt tack för att ni kom och förgyllde vår speciella dag. Ett stort tack också för den fina linneduken som nu pryder vårt bord hemma.
- Tack kära Magnus och Maria för att ni kom på vårt bröllop. Ett stort tack också för den fina linneduken som nu pryder vårt bord hemma.
- Ett hjärtligt tack Magnus och Maria för att ni förgyllde vår speciella dag. Den vackra linneduken ni gav oss pryder nu vårt bord hemma.

Trycksaker till bröllopet

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Trycksaker till bröllopet

Trycksaker till bröllopet

Det är idag vanligast att trycksakerna till bröllopet går i samma färger och tema som inriktningen i övrigt på ert bröllop. De olika trycksakerna går oftast ton i ton med varandra men det finns inget som är rätt eller fel utan det viktigaste är att ni gör det som ni tycker är finast och det som ryms inom den budget ni satt. Nedan följer en beskrivning av de vanligaste trycksakerna till ett bröllop.

Inbjudningskort
Det är bra om ni gör inbjudningskorten och skickar iväg dem i god tid innan bröllopet, senast sex till sju veckor innan bröllopet. Sätt "OSA" senast fem veckor före bröllopet. Enligt gammal tradition ska inbjudningskorten skickas ut av de som betalar för bröllopsfesten.

Vigselprogram
Det är vanligt att brudparet gör egna vigselprogram. Dessa kan innehålla information om datum, tid och plats för vigseln. Vilka marscher, psalmer och musikinslag som kommer att framföras brukar också stå, liksom vilka som framför eventuell sång och musik. Har ni någon som läser text ur till exempel bibeln, brukar styckets titel samt vem som läser anges. Det är också trevligt om man i programmet anger prästens, tärnans, marskalkens och övriga inblandades namn.

Placeringskort
Placeringskort visar vart gästerna ska sitta kring middagsbordet. Det finns en mängd olika varianter på hur korten kan se ut och de kan göras mycket personliga. Korten kan bli ett roligt minne som gästerna tar med sig hem. Skriv gärna brudparets namn samt datum och plats för vigseln på insidan eller baksidan av korten.

Festprogram
Ett festprogram kan bli ett viktigt och roligt inslag under middagen. Programmet kan vara till stor hjälp för den person som håller i sång och övrig underhållning under middagen. Det kan bli något gästerna kan tala kring under middagen och är dessutom roligt att titta i. Även festprogrammen är något gästerna kan ta med sig hem som ett minne.

Tackkort
Efter bröllopet är det dags att tacka gästerna för presenter och deltagandet. Det är viktigt att ombesörja att någon antecknar vad ni har fått och från vem så att ni tackar rätt person för rätt present. Tackkorten behöver inte sändas iväg direkt efter bröllopet men inom en eller två månader bör korten ha skickats ut. Det är dock bättre att skicka ut dem sent än aldrig. Glöm inte att skicka tackkort till de som har sänt telegram till er. trycksaker.txt

Förslag till aktiviteter

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för […]

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande […]

Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även […]

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från […]

ETIKETTMOLN

POPULÄRA