Lokalt innehåll 

>Accessoarer
>Blommor
>Bröllopsresa
>Fotografering
>Frisyr & Skönhet
>Musik
>Skor
>Smycken
>Svensexa/Möhippa
>Tårtan
>Underkläder

Reklamplats Reklamplats Reklamplats Bröllopsregister

Blomsterkrysset
Norravägen 54
392 36 KALMAR
0480-254 90 

 

Blomsterarrangemang

Betydelsen förr…
Att uttrycka sig med hjälp av blommor var vanligt redan för flera hundra år sedan. Under den stränga moral som fanns under 1800- och i början av 1900-talet blev blomsterspråket ett vanligt sätt att uttrycka sina känslor för den man älskade. Lika viktigt som att kunna vett och etikett var det att veta vad blommorna man gav bort uttryckte. Både hemliga och mer vedertagna betydelser för olika blommor användes. Betydelsen kunde ibland skifta, vilket innebar en risk för att det tänkta budskapet misstolkades. Ibland kunde betydelsen vara ett hemligt språk mellan två förälskade. Samtidigt var blomsterspråket ett perfekt sätt att undvika skvaller i byn då ingen kunde höra något om man gav en tyst liten blomma.

Vid bröllop hade bruden under 1700-talet ofta en liten bukett fastsatt på klänningen under vigseln. Att hålla blommor i handen när man gifter sig är en relativt ny sed. Våra dagars brudbuketter blev vanligt först under mitten av 1800-talet, dessförinnan höll kvinnan oftast en liten psalmbok i handen under vigseln. Under 1800-talet var brudbuketterna små och enkla, ofta i form av små vita rosor som symboliserar renhet. Till traditionen hörde att brudgummen skulle köpa brudbuketten till bröllopet som en gåva från honom till bruden. Buketterna växte sedan stadigt och snabbt i storlek, och på 1920-talet klagade bröllopsfotograferna ibland över att bruden knappt syntes längre bakom sin gigantiska brudbukett.

… och nu
Blommorna har en central plats vid dagens bröllop och är en viktig detalj som skapar en fin stämning. De blommor som finns i kyrkan bestäms utifrån kyrkoåret, vill man ha ytterligare blominredning får man ombesörja det själv. Vanligast i Sverige idag är att brudparet kommer överens om vilken form och vilka färger man vill ha på buketten och övriga blommor till bröllopet. Brudbuketterna kan idag se ut precis hur som helst och endast fantasin sätter gränser för vad som går att göra.

I USA är en ny gullig trend att bruden, innan hon går in i kyrkan, sticker in två speciella blommor i brudbuketten. Den ena ger hon sedan sin mor på vägen mot altaret och den andra blomman ger hon till sin svärmor på vägen från altaret. Tänk på att blommorna i brudbuketten bör stämma överens med färger på klädsel, hår, makeup och allt övrigt i arrangemanget. Det är inte alltid så lätt att veta vilka blommor och vilka färger som passar bäst, att utse en duktig florist kan därför vara en värdefull hjälp.

Traditionen att tolka blommorna och dess färger finns än idag. Den klassiska röda rosen symboliserar till exempel kärleken och paradiset medan den vita liljan förknippas med död och begravning. Den vita färgen symboliserar dock oskulden, kyskheten och renheten. En blå blomma i brudbuketten, gömd så att endast bruden kan se den, sägs bringa lycka för bruden.

Köpa eller skapa själv?
Brudbuketter finns numera i massor av olika varianter beträffande färg och form och på senare år har även buketten blivit både större och mer avancerad. Till de populäraste blommorna i brudbuketten hör rosor, liljor och orkidéer. De flesta blomsteraffärer har kataloger med förslag på olika brudbuketter där ni kan få tips och idéer. Har ni ett tema på ert bröllop är det lämpligt att buketten och övriga blomsterarrangemang passar ihop med detta.

Vill ni inte köpa blommorna finns en mängd vackra blommor och växter i vår natur att tillgå. Låt fantasin flöda och skapa er egen brudbukett och era egna blomsterarrangemang! Prästkragar, rödklöver, ängsblommor, blåklint och liljekonvaljer är några exempel på blommor som blir vackra i buketten. Har ni tillgång till en trädgård kan blommor såsom syrener, rosor, liljor, solrosor, pioner och hortensior användas för att skapa vackra buketter och arrangemang.

Gifter ni er på hösten finns en mängd vackra höstväxter att tillgå. Rönnbär, nypon och lönnblad är bara några exempel på växter som blir vackra i brudbukett och övriga blomsterarrangemang.

Corsage
Den blomma som brudgummen har på sin vänstra sida på frack- eller kavajslaget kallas corsage. Att tänka på här är att blomman matchar brudbuketten. Förr i tiden var traditionen att denna blomma skulle vara plockad ur brudbuketten för att symbolisera att brud och brudgum bands samman livet ut. Har man en marskalk brukar denne också ha en corsage, men av lite enklare modell.

Blommor till tärna och brudnäbb
Om bruden har en eller flera tärnor brukar dessa också ha buketter som matchar brudbuketten. Denna bukett är mindre än brudens och brukar, oavsett formen på brudens bukett, oftast vara rund. Brudnäbbar brukar antingen ha en minibukett eller så håller de en korg med blomblad som de strör ut över altargången framför brudparet när de går in mot altaret.

Middagen
På bröllopsmiddagen är det vackert att smycka borden och lokalen med blommor. På honnörsbordet över brudparets platser brukar man enligt traditionen ha en blomsterbåge. De flesta florister kan göra en båge. Att tänka på är att blommorna och färgerna i bågen matchar övriga blomsterdekorationer. Vill man inte köpa en blomsterbåge hyr vissa florister och cateringföretag ut bågar.