Lokalt innehåll

>Accessoarer
>Blommor
>Bröllopsresa
>Fotografering
>Frisyr & Skönhet
>Musik
>Skor
>Smycken
>Svensexa/Möhippa
>Tårtan
>Underkläder

Reklamplats Reklamplats Reklamplats Bröllopsregister 

Brudens accessoarer

Förutom själva klänningen har bruden oftast en del accessoarer. Innan du ger dig ut och letar så fundera över vad det är du behöver och vill ha. En idé är att även besöka secondhand-butiker och antikaffärer, där kan det ofta finnas originella och vackra accessoarer till bra pris.

Slöja och krona
Väljer du att bära slöja, se till att välja en som passar din klänning och din ansiktsform. Slöjans färg bör vara densamma som din klänning och är slöjan dekorerad, se till att detta passar till klänningen. Tänk på att en slöja påverkar frisyren och kanske är det inte så stor idé att göra en fantastisk frisyr om slöjan ändå döljer den.

Enligt gammal tradition är slöjan en symbol för brudens oskuld och bärs endast första gången man gifter sig.

Att bära slöjan för ansiktet och att brudgummen efter själva vigselakten viker bort den är en anglosaxisk tradition som vanligtvis inte tillämpas i Sverige.

Vill du bära brudkrona går det oftast att låna en sådan från församlingen ni ska vigas i. Du kan även köpa eller hyra en krona i ädel metall, fråga i välsorterade bröllopsbutiker så kan de oftast hjälpa dig. Förr i tiden var det ett absolut krav att bruden skulle vara oskuld om hon ville låna kyrkans brudkrona. Om så var fallet skulle kronan skina med en stark och klar glans, men om hon inte var det skulle kronan mörkna och förbli matt och utan lyster.

Handskar
Förr hade bruden alltid handskar som, om inte klänningen var riktigt långärmad, täckte armarna. Händer och armar skulle vara täckta i kyrkan. När brudgummen skulle trä vigselringen på brudens finger sprättades ringfingersömmen upp på vänsterhandsken. Det anses som både fult och icke-korrekt att ha ringar utanpå handskar, och ringen som är trohetssymbolen ska träs direkt på fingret.

Väljer du att använda handskar under vigselakten idag bör de sprättas upp på samma sätt eftersom det kan vara krångligt att stå framme vid altaret och börja trassla med att dra av sig handsken för att frigöra ringfingret. Enklast är därför att avstå från handskarna.

Vill du ända ha handskar är ett alternativ att ha dem innan och efter själva vigselakten. Tänk dock på att innan du sätter dig till bords på middagen ta av dig dem. Innan du reser dig från bordet tar du på dig dem igen. Eventuellt armband bär du utanpå handsken men ringen eller ringarna bärs inuti.

Smycken
Smycken är en stor del i brudklädseln. Tänk dock på att välja smycken utifrån klänningen så att dessa inte konkurrerar ut klänningen utan bara är ett komplement till denna. Har du silverdetaljer i din klänning passar det bäst med smycken i vitt guld eller silver. Har du guldfärgade detaljer passar det bäst med rött eller gult guld.

Se till att välja smycken som passar ihop med varandra. Många urringningar är snyggast utan att de störs av halsband, satsa istället kanske på örhängen och armband. Att bära både ett halsband och örhängen som är stora eller på annat sätt syns väl kan ofta ge en känsla av “för mycket”.

Väska
En väska där du kan förvara det nödvändigaste kan vara bra att ha. Utse dock någon, till exempel en tärna eller värdinnan, att ta hand om din väska under vigseln. De flesta väskaffärer har festväskor och även en del bröllopsbutiker. Tänk på att väskan bör matcha din klänning i form och utförande.

Brudbukett
En brudbukett kan idag se ut i stort sett hur som helst. Tänk dock på att välja formen på buketten så att den passar klänningens modell och din kroppsbyggnad. Är du liten och nätt bör du ha en mindre bukett, är du kraftig bör du ha en lite större och yppigare. Är du lång så passar en fin droppformad bukett eller en bukett med långskaftade stjälkar bra.

Val av blommor och färg på dessa bör stämma överens med det färgtema ni har tänkt i övrigt på bröllopet för att få en helhet. Enligt gammal sägen sägs en blå blomma i buketten ge lycka och vill du inte att den ska synas så kan den gömmas bland de andra blommorna.

Paraply
Ett paraply kan vara bra att ta med sig på bröllopsdagen utifall vädrets makter skulle spela er ett spratt. Köp gärna ett lite finare paraply i en färg som går i det färgtema ni tänkt på bröllopet. Tänk på att köpa ett tillräckligt stort så att ni båda får plats under det!

Och… deppa inte om det börjar regna, enligt gammal sägen betyder lite regn i brudens krona lycka!