Datum: 21 Jan, 2020

Förslag på transporter

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Förslag på transporter

Transporter

Att göra en storslagen entré vid er vigsel får både er och era gäster att känna att det är en mycket speciell dag. Häst och vagn, sportbil eller limousine - vad är rätt för just er?

Tänker ni efter och planerar lite behöver transporterna ofta inte bli så dyra, men som allt annat kan det kosta i stort sett hur mycket som helst. Hör efter med vänner och bekanta så kanske ni kan låna ett fordon av någon där. Kanske blir dock inte valmöjligheterna så stora då och ni får anpassa er till utbudet. Väljer ni att hyra en transport finns en mängd olika alternativ i olika prisklasser.

Väljer ni att komma var för sig till kyrkan är ett tips att avsätta lite tid för bara er två innan ni ska gå in i kyrkan. Ni ska snart avge ett av de största löften två människor kan ge varandra, och inför detta har ni lagt mycket tid på att vara så fina som möjligt. Ta er tid att verkligen se varandra och komma i stämning inför den stundande vigseln.

Tänk på att vissa transporter, såsom till exempel häst och vagn eller veteranbil, kan ta lite längre tid att transportera sig med än vanliga bilar. Trafiken kan dessutom vid vissa tidpunkter vara tät. Räkna därför inte för snävt på tiden till eller från kyrkan, till fotografen eller till festplatsen. Det är bättre att ni får vänta några minuter runt hörnet. Hos de flesta arrangörer av transporter kan ni beställa till om ni vill ha något lite extra lyxigt med på färden, till exempel jordgubbar och champagne.

Till vigseln
Sker vigseln i kyrkan och ni har planerat entrén så att gästerna först sätter sig och inte ser er förrän ni går uppför altargången är det inte nödvändigt att göra någon avancerad entré till vigseln, gästerna kommer inte att se er anlända till kyrkan. Men för er egen skull kan det kännas extra lyxigt att göra en fin entré. Vanligt är då att brudparet väljer samma transport till kyrkan som därifrån.

Tänk på att anlända till kyrkan exakt den tidpunkt vigseln ska starta, kanske till och med någon minut efter. Det händer, framförallt vid stora bröllop, alltid att någon gäst är lite sen eller står och pratar lite för länge utanför kyrkan. Inget händer ju ändå i kyrkan förrän ni anländer!

Ett alternativ till att gästerna placerar sig i kyrkan först, är att de samlas utanför kyrkan och ni anländer mot kyrkan efter alla har samlats. En idé är att ni då anländer i er transport och stannar en bit från kyrkan där ni sedan väntar tills alla gästerna samlats, varefter ni sedan går tillsammans mot kyrkan. Har ni näbbar kan även dessa gå med er. Extra stämningsfullt blir det om några spelmän går framför er och spelar.

Från vigseln
När ni planerar val av transport mellan vigselplatsen och festlokalen, så tänk på faktorer som avståndet mellan platserna, vilken tid på året ni gifter er och risk för regn och blåst. I många amerikanska filmer körs brudparet iväg från kyrkan i en bil dekorerad med fastknutna plåtburkar bakom. Tänk på att den stil ni väljer på er sorti även bör stämma med hur resten av bröllopet är upplagt. Har ni valt ett superromantiskt tema på ert bröllop kanske det inte passar sig att göra sorti på en motorcykel med skinnklädsel.

Oavsett vad ni väljer för transport kan det vara trevligt att ha någon form av utsmyckning på fordonet. En skylt där det står "Nygifta", ett blomarrangemang och kanske lite band är några förslag.

Att tänka på är att beräkna tiderna noggrant. En normal vigsel i kyrkan tar cirka 30 minuter plus 5 minuter extra för varje extra sång eller musikstycke man valt att ha under vigseln. Har man sedan 60 gäster eller fler och vädret är bra, bör man räkna med att det tar minst 30-45 minuter för gästerna att gratulera, kasta ris och fotografera er. Är vädret kallt, blåsigt eller regnigt, brukar gästerna vara mer angelägna att komma fortare till festen. Att beräkna tiden exakt kan därför vara svårt många gånger.

En tips är, för att inte glömma ert vigselbevis i transporten, att efter ni kommer ut från vigsellokalen lämna detta till exempelvis bestman eller toastmaster.

Från festlokalen
Enligt gammal tradition skulle brudparet lämna festen först, men idag stannar många kvar tillsammans med gästerna och njuter av festen så länge som möjligt. Se dock till att inte bli de som lämnar festen bland dom sista, ett glesnande dansgolv och trötta gäster är kanske inte det ni vill minnas från er underbara dag.

Transporten från festen behöver inte skilja sig från övriga transporter under dagen. Om era gäster vinkar av er är ett speciellt fordon festligast, men vill ni spara in på kostnaderna så välj ett billigare alternativ.
Tänk också på att om ni valt häst och vagn tidigare under dagen så kanske inte det är det bästa alternativet att ta sig från en fest mitt i natten.

Veteranbil
Veteranbilar är vanliga vid bröllop och ger en perfekt känsla för den som vill satsa på tradition och romantik.

Det brukar vara relativt lätt att få tag på uthyrare av veteranbilar, men för att vara på den säkra sidan så boka transporten några månader innan vigseln. Gifter ni er under en helgdag kan det vara idé att boka ännu tidigare.

Tänk på att när bruden kliver in i bilen lyfta upp klänningen lite så att det inte kommer smuts på den. Veteranbilar har ofta breda insteg där det lätt samlas smuts. Det brukar inte vara några problem för bruden att få plats med sin klänning i en veteranbil, men är klänningen väldigt stor kanske det kan vara en fördel att välja en bil av lite större modell.

Häst och vagn
Ett av de allra mest romantiska sätt att transportera sig är med häst och vagn, det ger en liten kunglig känsla. Det kan dock vara lite svårare att få tag i någon från trakten som erbjuder denna tjänst och det är en bra idé att vara ute i god tid. Fråga prästen i församlingen ni ska gifta er i eller hör med några större bondgårdar eller säterier i närheten så kanske de kan hjälpa er. Att tänka på om ni vill åka häst och vagn är att festlokalen inte ligger för långt ifrån vigselplatsen eftersom det då kan ta väl mycket tid i anspråk. Ett alternativ om det är en längre sträcka är att åka bil en bit för att sedan byta till häst och vagn den sista biten.

Tänk också på att försäkra er om att vagnen har en sufflett, eller något annat att fälla upp över era huvuden, ifall det skulle bli regnigt väder. Bruden bör även tänka på att fästa eventuell slöja och blommor i håret noga eftersom de annars riskerar att blåsa av om ni åker i en öppen vagn.

En annan sak att tänka på är att, om ni har tänkt er en färd genom stadens gator, kontrollera med kommunen eller uthyraren vilka restriktioner som gäller för att få köra häst och vagn i vissa stadsdelar.

Gifter ni er på vintern är ett alternativ till häst och vagn att åka häst och släde. Kanske inget för de allra frusnaste brudparen, men väldigt stämningsfullt och vackert. Ett tips är att höra med arrangören om han kan ordna facklor till släden. Kolla även upp att det finns riktiga fällar att sitta på och om det finns varma pälsar för er att ta på.

Att knyta tomma bukar bakom en hästdroska är ingen bra idé. Många hästar kan bli rädda för det skramlande ljudet och det vore synd om färden slutar i diket.

Limousine
Limousine ger en känsla av lyx och flärd och är ett bekvämt sätt att transportera sig på. På de flesta större orter finns det någon biluthyrningsfirma som har en limousine för uthyrning. Ibland kan även taxibolagen ha limousine som ni kan be om istället för en vanlig bil, det blir ofta ett billigare alternativ än att hyra från en specialuthyrare. Även vissa cateringfirmor kan hjälpa er med att få tag i en bil.

Sportbil
Ett lite annorlunda och modernare sätt att transportera sig är med sportbil. Är bilen öppen kan ni sitta på karossen baktill i bästa kungliga stil och vinka till era gäster. Tänk på att regn och blåst kan komma, försäkra er därför om att taket till bilen går att stänga. Känner ni någon som har tillgång till en sportbil kan det dessutom bli ett billigt alternativ. Sportbilar med chaufför går annars ofta att hyra via en specialbilsfirma.

Att tänka på om ni väljer en sportbil är att utrymmet i baksäte kanske inte alltid är det bästa. Ett tips här kan vara att kontrollera innan att bruden får plats med sin brudklänning.

Motorcykel
En häftig sorti kan det bli om ni väljer att göra entré på en motorcykel, kanske med sidovagn. Detta kräver naturligtvis att en av er har motorcykelkörkort om ni tänker åka på samma motorcykel. Ett alternativ är att hyra eller låna två motorcyklar och låta några andra köra er.

Båt
Viger ni er i anslutning till vatten ger en båttur en särskild upplevelse. Att tänka på här är samma saker som för häst och vagn eller för en öppen sportbil. En öppen eka är inte lika kul i spöregn som i strålande solsken och en snabb motorbåt kan ha en förödande effekt på en fin frisyr.

Transport av gäster
Det hör till god ton att brudparet på något sätt ombesörjer så att ingen gäst lämnas ensam och inte vet hur de ska ta sig till eller från vigselplatsen. Ofta läggs detta uppdrag på toastmastern eller värden/värdinnan.

Antingen ni väljer att ordna med transport för gästerna, eller organisera med samåkning, är det viktigt att informera gästerna om detta redan i inbjudan så att de vet vad som gäller och inte missar något för att de kanske kommer med bil.

Är det många gäster är buss ett enkelt och vanligt alternativ. Kolla med lokala bussbolag, kanske finns det en äldre buss med väl bevarad charm ni kan få hyra lite billigare. Är bröllopet i anslutning till vatten kan en båtfärd vara ett fantastiskt sätt för gästerna att förflytta sig och samtidigt få ta del av och se lite mer av omgivningen.

Har ni inte så många gäster kan limousine vara ett bra alternativ. Dessa tar upp till 7-8 personer och vill ni ha det riktigt lyxigt så bjud era gäster på ett glas champagne på färden. Ett annat alternativ för ett mindre sällskap är häst och vagn. Försäkra er bara innan om att ingen av gästerna är väldigt allergisk eller livrädd för hästar!

Väljer ni att låta gästerna ombesörja transporten själv, organisera upp så att de utan bil kan samåka med någon annan. Behövs det extra taxibilar se till att boka dessa i förväg. För att alla gäster ska hitta till vigselplatsen och festlokalen, lägg in en färdbeskrivning i inbjudan!

Förlovnings- och vigselringar

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Förlovnings- och vigselringar

Vigselring

Ja… det ordet bekräftar två människors vilja och beslut att dela resten av livet tillsammans. För de allra flesta är säkert ringen själva ursymbolen för den ingångna förlovningen och den kärleksfulla beslutsamhet som det förälskade paret delar.

Ofta föregås en förlovning av någon form av ett frieri. År 1901 friade August Strindberg till den betydligt yngre skådespelerskan Harriet Bosse genom att ställa henne frågan "Vill ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse?" varefter Bosse neg och svarade "Ja, tack."

Förlovnings- och vigselringar
Förlovning, eller trolovning, innebär att man lovar varandra trohet. Trolovning innebar ursprungligen att man förlovade sig inför en präst eller andra särskilda "fästningsvittnen" och att brudparets föräldrar gjorde upp om hemgiften. Trolovning hade därför en rent juridisk innebörd förr i tiden. Numera finns inga juridiska skyldigheter eller rättigheter kopplade till någon form av förlovning, varför man egentligen kan säga att trolovningen är avskaffad.

Trolovningsringar är en mycket gammal sed, i kulturerna vid Medelhavet fick kvinnan redan för flera tusen år sedan en ring av mannen när överenskommelse om äktenskap hade slutits. Längre norrut beslöt kyrkan så småningom att trolovningsringen skulle ingå i ceremonierna. Under flera hundra år var trolovningsringen den enda samhörighetsring kvinnan fick. Under senare delen av 1800-talet och in på 1900-talet blev de släta ringarna vanliga och bruden fick då allt oftare två ringar, en vid förlovningen och en likadan vid vigseln, medan mannen behöll sin förlovningsring som vigselring.

I samband med att vigselringen började användas blev den en del av vigselakten och år 1529 stadgade kyrkohandboken att prästen skulle välsigna ringarna, något som fortfarande görs i den svenska kyrkliga vigselceremonin. Efter välsignelsen tog brudgummen emot ringen och trädde den, samtidigt som han sade treenighetens "i Faderns, Sonens och Den helige Andens namn", på brudens pekfinger, flyttade den till långfingret och slutligen till hennes ringfinger där den fick stanna.

Om ringen skulle sitta på vänster eller höger ringfinger bestämdes till en början efter eget tycke, men år 1614 stadgades att det var på brudens vänstra ringfinger som ringen skulle sitta. Under antiken trodde man att en viktig blodåder gick från vänster ringfinger rätt in i hjärtat (kärlekens symbol) varför just det fingret blivit rätt för vigselringen. I flera länder och kulturer är det dock höger ringfinger som gäller för vigselringen.

Ringens symbolvärde är än idag mycket högt, även om den numera inte har någon legal funktion. Gifter ni er i kyrkan krävs en ring, men den behöver inte vara äkta. Gifter ni er borgerligt eller registrerar partnerskap är det frivilligt med ring.

Vanligast i Sverige är fortfarande att förlovningsringen är slät, även om det idag finns en uppsjö av olika mönster och slipningar. Till vigseln väljer sedan de flesta par en alliansring, det vill säga en ring med en eller flera infällda stenar, och då bara till kvinnan. I anglosaxiska länder gör man ofta tvärtom, kvinnan får i samband med förlovningen en ring med sten och sedan utväxlar man släta ringar vid vigseln.

Väljer ni att endast kvinnan ska bära en vigselring är det vanligast att man graverar in båda namnen samt datum för vigseln i hennes ring, samtidigt som ni kan låta vigseldatumet graveras in även i hans förlovningsring. Bär båda vigselring graveras den andres namn först, sedan ringbärarens och sist vigseldatumet.

Att välja ringar
Det finns tusen och ett sätt att välja ringar, men några saker bör man ändå ha i åtanke vid valet.
- Ringarna ska inte kännas omoderna om ett antal år. Det mest klassiska är släta ringar i guld, vitt guld har varit modernt i perioder, detsamma gäller platina och silver.
- Om hon, eller båda, vill ha två ringar, tänk på att förlovningsringen ska kunna sättas ihop med vigselringen.
- Ringarna ska passa era personligheter och era händer, både nu och om ett antal år. En liten och barnslig ring känns kanske fel om 20 år…
- Ringarna ska vara bekväma. Kantiga och stora ringar kanske är snyggt, men om de är tunga och klumpiga är risken att ni inte kommer att bära dem. Tanken är ju att man alltid ska ha ringen på sig, oavsett om man är på stranden, tränar eller städar.
- Om man väljer en ring med sten bör infattningen vara sådan att den skyddar stenen. En ring som bärs hela tiden utsätts för mycket slitage.

En gammal tradition är att kvinnan får en ring när hon fött sitt första barn. Denna ring bärs tillsammans med förlovnings- och vigselringen. Då ringarna förr ofta var släta var det vanligt att denna ring hade en sten.

Morgongåva
Morgongåvan var fram till 1920 en lagstadgad rättighet för bruden och således inte någon frivillig vänlighet från brudgummens sida. Den rättsliga beteckningen morgongåva hade då funnits föreskriven sedan minst medeltiden. Storleken på morgongåvan var något som hade överenskommits mellan familjerna redan vid trolovningen eller frieriet. Med tiden ändrades karaktären på morgongåvan och fanns på slutet mest kvar som en möjlighet, en trevlig kuriositet från svunna tider.

Morgongåvan, som gavs efter den första äktenskapliga natten, kunde tolkas som mannens köp av kvinnans oskuld som var förutsatt i de flesta äktenskapssituationer. Gåvan var kvinnans pension och försäkring om mannen skulle dö före henne, men den kunde även vara mannens kompensation för den hemgift som kvinnan förde med sig till boet. Mannen skulle ge sin nyblivna hustru en så rejäl gåva som hans ekonomi tillät, men mannen ägde morgongåvan till sin egen död, och hustrun fick således inte ta den i anspråk förrän hon var änka.

Idag har morgongåvan ingen betydelse på det sätt den hade från början utan ses endast som ett romantiskt inslag. Den man, eller kvinna, som vill ge sin partner en morgongåva gör det efter eget tycke och smak. Ska gåvan vara traditionell är ett smycke eller något annat beständigt det mest lämpliga, men en morgongåva kan idag lika gärna vara en upplevelse såsom till exempel en resa

Inbjudningskort till bröllopet

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Inbjudningskort till bröllopet

Inbjudningskort

Era inbjudningskort bör utformas och formuleras stilmässigt så att de stämmer överens med hur ni tänkt bröllopet i övrigt. Är det ett högtidligt eller informellt bröllop, har ni något tänkt tema? Ett påkostat, vackert inbjudningskort sänder ut en signal om att bröllopet är exklusivt. Kortet bör se inbjudande ut och samtidigt ge gästerna en så korrekt bild som möjligt av vad denne har att förvänta sig av bröllopet.

Var noga med att stava gästernas namn korrekt på inbjudan. Om inbjudan skickas till en familj och alla familjemedlemmar inte är bjudna är det viktigt att vara extra tydlig.

Det är viktigt att det i inbjudan klart framgår om gästerna ska betala en kuvertavgift, om det inte blir en middag eller om barn inte är välkomna. Om vissa av gästerna är inbjuden enbart till själva vigseln i kyrkan skriver ni endast tiden för vigseln på dessa inbjudningskort och OSA datum kan utelämnas.

En inbjudan till ett bröllop bör innehålla följande information:

- Brudparets namn.
- Datum, tid och plats för vigseln.
- Plats för eventuell efterföljande bröllopsfest, lunch, fika eller dylikt.
- Vill ni att gästerna ska färdas gemensamt till festlokalen skrivs detta.
- Namn och telefonnummer till de personer som står för bröllopet, oftast värdarna. Står ni själva för bröllopet kan ni skriva era egna namn.
- OSA, det vill säga det datum ni vill att gästerna senast ska meddela om de kommer eller ej. Datumen brukar i regel vara lite drygt en månad innan bröllopet.
- Information om till vem gästerna ska svara om de kan komma eller ej. Är inbjudan skriftlig ska det egentligen enligt god etikett vara ett skriftligt svar, men om det inte uttryckligen anges, ange istället ett telefonnummer.
- Vilken klädkod som gäller. Även om klädseln på bröllopet är valfri bör detta anges i inbjudan. Tänk dock på att "Valfri klädsel" eller "Klädsel: ja tack!" på inbjudan kan medföra att gästerna blir förvirrade. Risken är att de klär upp sig för mycket eller för lite.

Bifoga gärna ett separat blad med praktisk information såsom till exempel vägbeskrivning till platsen för vigseln och eventuell efterföljande fest, transporter, eventuell övernattning (några exempel på boende med telefonnummer och priser), eventuell önskelista och var den finns samt namn och telefonnummer till föräldrar, toastmaster eller värdpar.

Om ni har tänkt sätta lackstämplar på era inbjudningskort kan det vara bra att veta att dessa lätt går sönder i postens frankeringsmaskiner. Posten kan handstämpla kuverten om ni går in på posten men även då kan lackstämpeln gå sönder. Ett alternativ, som är mer hållbart, är att använda stänger av vax till stämpeln.

Skrock

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Skrock

Skrock

Innan bröllopet
Om man provar man andras vigselringar kommer man aldrig att bli gift.

Om man provar en brudkrona för skojs skull blir man aldrig gift.

Två dagar innan bröllopsdagen är brudgummens dag och som vädret är den dagen, är även brudgummens sinnelag. Dagen innan bröllopet är brudens dag och som vädret är denna dag, är brudens sinnelag. Vädret på bröllopsdagen är brudparets väder, som vädret är denna dag kommer också äktenskapet att bli.

Enligt sägen symboliserar bröllopstårtan äktenskaplig lycka och fertilitet. Bruden ska dock inte baka sin egen bröllopstårta då detta för olycka med sig.

Bröllopet
Gnäggade hästarna på vägen till kyrkan, var bruden inte mö. Ett endaste litet läte från hästarna och vips så var bruden förvandlad till en fallen kvinna.

När bruden är färdigklädd ska hon se till att få se sin brudgum innan han ser henne, detta är ett lyckosamt märke.

Om bröllopet ingås mellan sista skörden och första sådden, blir det ett lyckligt och varaktigt bröllop.

Under vigseln ska brudparet, om de vill ha ett lyckligt äktenskap, stå så nära varandra som möjligt.

Den som under vigseln har sin högra fot framför den andres blir den rådande i äktenskapet.

Den som under vigseln svarar "ja" högst blir den bestämmande i äktenskapet.

Undvik dubbelbröllop. Gammal sägen säger att ett av äktenskapen då alltid blir olyckligt.

Att gifta sig på en måndag eller en onsdag är inte bra. Undvik även att gifta dig till påsk eftersom det inte bådar gott att vara påskbrud. Bra dagar för bröllop är tisdag, torsdag och lördag.

Två syskon ska inte gifta sig samtidigt eftersom det då inte kommer att bli lycka för någon.

Om den första person brudparet möter när de går ut från kyrkan är en man, blir deras första barn en pojke. Är den första personen en kvinna blir första barnet istället en flicka.

Har bröllopsborden smyckats med vackra blommor kommer brudparets blivande barn att bli vackra.

Att bruden bärs över tröskeln till hemmet av sin brudgum innebär skydd mot farligheter.

Klädsel och ringar
Om brudgummen glömmer ringen blir äktenskapet enligt sägen stormigt. (Om det sedan beror på det eller just det faktum att brudgummen glömt ringen låter vi vara osagt…)

Är ringarna trånga betyder det att det kommer att bli trångt i äktenskapet. För stora ringar förebådar att äktenskapet snart kommer att upplösas.

Om någon tappar sin vigselring strax efter vigseln förebådar detta ett olyckligt äktenskap.

Brudkronan ska vara välputsad och glimma vackert eftersom äktenskapet då blir lyckligt. En matt brudkrona betyder att äktenskapet blir olyckligt.

Har bruden trånga skor, blir det trångt i äktenskapet. Lossnar hennes snören till kängorna, blir maken otrogen.

Enligt gammal sägen sades det att ju fler pärlor det finns på brudklänningen, desto fler tårar kommer det att fällas i äktenskapet.

Enligt gammal sägen skulle bruden inte sy sin brudklänning själv eftersom det ansågs att lika många stygn som bruden själv syr på klänningen, lika många tårar kommer hon att fälla i sitt äktenskap.

Bruden skulle under det att hon blev påklädd ha mat i knäet, annars skulle hon bli snål och fattig som gift.

Enligt gammal sägen ska bruden bära "något gammalt, något nytt, något lånat, något blått" under vigseln. Det gamla för att påminna om det som varit, det nya som symbol för det nya hon kliver in i, något lånat för att behålla sina vänner och något blått som symbol för hoppet.

Har bruden en silverslant i skon under vigseln kommer pengar alltid att finnas. För säkerhets skull kan brudgummen ha en silverslant i vardera strumpan eftersom det medför lycka och rikedom.

Riset eller konfettin som kastas på kyrktrappan efter vigseln bringar fruktbarhet och rikedomar till hemmet.

Regn eller snö i brudens krona varslar om rikedom men regn kan även varsla om tårar.

Skulle bruden spegla sig, skulle hon göra det i ett kar med vatten. Allt annat orsakade framtida olycka av något slag.

Brudens slöja symboliserar hennes oskuld och ska enligt tradition endast bäras den första gången man gifter sig.

Ju mer sönderriven brudens slöja blir i samband med bröllopet, desto lyckligare blir äktenskapet.

Länge trodde man att en nyligen använd bröllopsklänning var så fylld av kraft och magi att det gick att bota sjukdomar med den.

Citat & ordspråk

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Citat & ordspråk

Citat o ordspråk

Kärlek & äktenskap

Alla varaktiga äktenskap innebär ett villkorslöst accepterande av en ofullkomlig person.
Gary Smalley

Att se ett ungt par som älskar varandra är inget under; men att se ett gammalt par som älskar varandra är det bästa men kan få se.
William Makepeace Thackeray

Att vara äkta make är som vilket annat jobb som helst. Det hjälper om man gillar chefen.
Bob Hope

Den sanna kärleken liknar cirkeln, och cirkeln har inget slut.
Ryskt ordspråk

Den som inte kan hata kan inte heller älska.
Voltaire

Den största lyckan i livet är förvissningen om att vara älskad för sin egen skull, eller rättare sagt: att vara älskad trots en själv.
Victor Hugo

Det enda vi aldrig får tillräckligt mycket av är kärlek. Och det enda vi aldrig ger tillräckligt mycket av är kärlek.
Henry Miller

Det finns ingen bot för kärleken, annat än att älska mer.
Thoreau

Det finns ingen mer angenäm, vänfast och charmfull relation än ett gott äktenskap.
Martin Luther

Det är med den äkta kärleken som med spökena: alla talar om den, men få har sett den.
Francois de la Rochefoucauld

Det är mer i ett äktenskap än fyra ben i en säng.
Thomas Fuller

En fru varar bara så länge äktenskapet håller, men en ex-fru har man alltid.
Johnny Carson

En man är som regel en kvinnas säkra byte långt innan han själv har en aning om det.
Walter Winchell

Ett hjärta som älskat är alltid ungt.
Okänt ursprung

Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar sig många gånger och varje gång i samma person.
Mignon McLaughlin

Ett lyckligt äktenskap är ett långt samtal som alltid verkar alldeles för kort
André Maurois

Ett ord befriar oss från all livets börda och smärta: det ordet är kärlek Sofokles

Fager mö bär hemgiften i ansiktet.
Svenskt ordspråk

Fattigdom och kärlek låter sig svårligen dölja.
Francois de la Rochefoucauld

Förälskade sjunger av samma anledning som barn visslar i mörkret. August Strindberg

Ge mig tusen kyssar, sedan hundra, sedan tusen till!
Catullus

Gifta par som älskar varandra säger varandra tusen ting utan att tala. Kinesiskt ordspråk

Hjärtat har inga rynkor.
Engelskt ordspråk

Håll ögonen vidöppna innan du gifter dig, men slut dem till hälften när du väl är gift.
Benjamin Franklin

Ingenting kan jag lova dig ingenting försäkra, bara detta att just nu är vi alltid tillsammans.
Lars Björklund

Inget ont om män. De är ju det bästa vi har, i den vägen.
Maj Fant

Jag lärde mig för länge sedan att de enda människor som räknas i varje äktenskap är de båda som finns i det.
Hillary Rodham Clinton

Kyssen är vad som har blivit kvar av paradisets språk.
Joseph Conrad

Kärlek kan förflytta berg.
Nordiskt ordspråk

Kärlek och snuva kan inte döljas.
Ryskt ordspråk

Kärlekens blommor skall vattnas med vin.
Carl Michael Bellman

Kärlekens dörr är svår att öppna och svår att stänga.
Kineskiskt ordspråk

Kärleken är blind.
Svenskt ordspråk

Kärleken är blind, äktenskapet är skarpsynt.
Svenskt ordspråk

Kärleken är en sjukdom som inte kan döljas. Ett ord, ett ögonkast, ja till och med tystnaden förråder den.
Pierre Abélard

Kärleken är som en duva, håller man den för hårt kvävs den, håller man den för löst flyger den bort.
Danskt ordspråk

Kärleken är som kvicksilver i handen. Om du håller isär fingrarna så stannar den. Griper du tag om den så hoppar den sin väg.
Dorothy Parker

Kärleken är stimulans för hjärtat under samtidig lokalbedövning av förståndet.
Sacha Guitry

Kärleken övervinner allt.
Vergilius 19 f. Kr.

Lär känna modern innan du gifter dig med dottern.
Arabiskt ordspråk

Man kan ge utan att älska men man kan inte älska utan att ge.
Amy Carmichael

Man kan inte ge en kyss utan att ta och man kan inte ta en utan att ge. Okänt ursprung

Mannen tror att han väljer kvinnan, men det är nästan alltid tvärtom. Det är kvinnan som väljer den man som skall välja henne.
Paul Géraldy

Men att se henne var att älska henne, älska bara henne och älska för evigt.
Robert Burns

Men älska mig för kärleks skull, så att för alltid du kan älska, genom kärlekens hela evighet.
Elizabeth Barrett Browning

Människor är som pusselbitar, det finns alltid två som passar ihop.
Okänt ursprung

När man gifter sig bör man ställa sig frågan: Tror du att du kommer att kunna ha goda samtal med den här kvinnan på ålderns höst?
Friedrich Nietzsche

När en flicka gifter sig avstår hon från många mäns uppmärksamhet för en mans ouppmärksamhet.
Okänt ursprung

Om du vill bli älskad, älska själv.
Hekaton

Precis som fingeravtryck är alla äktenskap olika.
George Bernard Shaw

Prisa inte äktenskapet den tredje dagen , utan det tredje året.
Ryskt ordspråk

Rynkor är smilgropar i älskarens ögon.
Kinesiskt ordspråk

Säga vad man vill om min fru, men tur i kärlek har hon.
Okänt ursprung

Sök kärleken och du möter den aldrig, fly från kärleken och den kommer att förfölja dig.
Engelskt ordspråk

Tills du är hundra, tills jag är nittionio, tillsammans, tills håret blir vitt. Japansk sång

Vad som görs av kärlek sker alltid bortom gott och ont.
Friedrich Nietzsche

Varken kärlek eller hosta kan döljas.
Latinskt ordspråk

Vill ni förstå männen? Studera kvinnorna.
Jean-Jacques Rousseau

Vin och kvinnor gör mannen galen
Okänt ursprung

Vi upphör att älska oss själva om ingen älskar oss.
Mme de Stael

Äktenskapet är det enda krig där man sover tillsammans med fienden.
Woody Allen

Äktenskapet är en middag som börjar med desserten.
Henri Toulouse-Lautrec

Äktenskapet är populärt därför att det förenar maximum av frestelse med maximum av tillfälle.
George Bernard Shaw

Äktenskapet är som att svinga en taktpinne, göra volter eller äta med pinnar - det verkar lätt tills man har prövat själv.
Helen Rowland

Älska mig mest, när jag förtjänar det minst, ty det är då jag behöver det bäst.
Okänt ursprung

Ögonkasten är kärlekens första brevväxling.
Ninon de Lenclos

Ömhet är passion i vila.
Joseph Joubert

Religiösa citat

Kärleken besegrar allt.
Nya Testamentet

Kärleken upphör aldrig… Nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.
Första Korinthierbrevet, 13:4-8, Nya Testamentet

Mäktiga vatten kan inte släcka kärleken, floder kan inte svepa bort den.
Höga visan, Gamla Testamentet

Tvinga mig inte att överge dig och vända tillbaka. Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud.
Rut, Gamla Testamentet

Ät, ni kära och drick, ja berusa er av kärlek.
Höga visan, Gamla Testamentet

Juridik och lagar

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Juridik och lagar

Juridik och lagar

Hindersprövning
Innan man får gifta sig ska skattekontoret göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns något hinder för äktenskapet. Hindersprövning begärs gemensamt och parterna ska skriftligen försäkra att det inte finns något äktenskapshinder. Blankett för hindersprövning finns hos det lokala skattekontoret eller www.skatteverket.se. Om det inte finns något hinder utfärdar skattekontoret ett intyg om hindersprövning. Intyget är giltigt i fyra månader och ska lämnas till vigselförrättaren vid vigseln. När vigseln ska ske inför svensk vigselförrättare i utlandet kan hindersprövning ske vid svensk ambassad eller svenskt konsulat.

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om någon eller båda parter är utländska medborgare bör man vända sig till skattekontoret för information.

Äktenskapshinder
Det finns tre krav för att få hindersprövningen godkänd:
- Den som är under 18 år får inte gifta sig utan tillstånd av målsman och länsstyrelsen i det län man är bosatt.
- De som är nära släkt får inte gifta sig med varandra. Med nära släkt menas de som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led, eller är helsyskon. Halvsyskon får inte gifta sig med varandra utan tillstånd av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.
- Den som redan är gift eller har registrerad partner får inte gifta sig. Om man har varit gift tidigare måste man därför styrka att äktenskapet upplösts.

Efternamn
Blivande makar ska alltid anmäla vilket eller vilka efternamn som ska bäras i äktenskapet. En anmälningsblankett om makars namn skickas tillsammans med blanketten för hindersprövning. Blankett finns på ert lokala skattekontor eller www.skatteverket.se.

Partnerskap
Lagen om partnerskap antogs 1994. Alla som har laglig vigselrätt får förrätta partnerskap. Präster kan välsigna ett ingånget partnerskap. Den 27 oktober 2005 beslutade kyrkostyrelsen att en särskild gudstjänstordning för välsignelse över registrerat partnerskap ska införas. Denna ordning, som beräknas kunna tas i bruk under 2006, innebär att par som har registrerat partnerskap får möjlighet att få sin relation officiellt välsignad i Svenska kyrkans församlingar. Personer som ingår registrerat partnerskap har samma rättigheter och skyldigheter gentemot varandra som gifta. Hindersprövning sker på samma sätt som för äktenskapet. Inga undantag sker dock från 18-årsregeln.

Äktenskapsförord
Man kan bestämma att något av det man äger, eller allt som man äger var och en för sig, ska förbli enskild egendom. Då ingår inte detta i giftorättsgodset och räknas inte med i en eventuell bodelning. Äktenskapsförord ska registreras hos tingsrätten senast 14 dagar efter vigseln för att vara giltig och båda makarna måste skriva under.

Vi reserverar oss mot eventuella felaktigheter och förändringar som kan tillkomma.

Mer information finns på
www.skatteverket.se

Läs mer om namnlagen. Så står det i lagen. www.alden.se/namnlagen.htm

Läs mer om äktenskapsbalken. Äktenskapets plikter. www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19870230.HTM

Vigsel i Svenska kyrkan

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Vigsel i Svenska kyrkan

Vigsel i Svenska kyrkan

Äktenskapet är ett naturligt steg för två personer som älskar varandra och som vill leva tillsammans. Den kyrkliga vigseln präglas av den kristna uppfattningen att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. De delar som tydligast uttrycker detta i den kyrkliga vigselakten är läsning ur Bibeln, brudparets löften, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet..

Löftena i vigseln handlar inte i första hand om känslor, utan är en bekräftelse på bådas gemensamma vilja att dela resten av sitt liv med varandra. Att vigas i kyrkan med bön, psalmsång och Guds välsignelse innebär ett löfte att man och hustru inte står ensamma inför framtiden. Gud som är kärleken och som har skapat man och kvinna är också med i det som blir svårt och i det som vi kallar för lycka.

Bröllop är ofta en fest och ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Ofta planeras det långt i förväg. Vigseln i sig måste inte vara stor och påkostad, den är gratis för kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vad innebär vigseln?
Kan man lova varandra livslång trohet? Det är förstås svårt att lova något för hela livet, men vi kan ge uttryck för vår innersta vilja och ambition. Om vi med kärlek menar förälskelse eller starka känslor är det lätt att inse att vi aldrig kan lova det för hela livet. Förälskelsen går över, känslor kommer och går. Kärlek kan rymma mycket starka känslor, men innebär mer än så. Kärlek hänger samman med viljan att ha omsorg om den man älskar. Den viljan har de som gifter sig. Att gifta sig är att satsa på den viljan.

Hur går det till att vigas i kyrkan?
Om man vill gifta sig i kyrkan ska man anmäla det till församlingens pastorsexpedition, som ansvarar för kontakt med präst och bokning av kyrka. Till pastorsexpeditionen eller till vigselprästen ska paret lämna det intyg om hindersprövning och intyg om vigsel som utfärdas av Skatteverket. Före vigseln träffar paret vigselprästen för att samtala kring vigselns innebörd och gå igenom vigselgudstjänsten.

Vigselgudstjänsten har en fast struktur, men det finns möjlighet att till viss del anpassa den efter egna önskemål. Ofta kan man påverka både valet av psalmer, sånger, musikstycken, böner och textläsning. Brudparet kan också fritt få formulera löftena i samråd med prästen, förutsatt att de fortfarande innehåller avsikten att älska varandra i nöd och lust.

Vad kostar det att gifta sig?
För den som är medlem i Svenska kyrkan är det alltid gratis med en kyrklig vigsel. Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Det som kan kosta är om man vill ha extra musik, en sångsolist och extra utsmyckning av kyrkan. Endast medlemmar i Svenska kyrkan kan vigas i Svenska kyrkan. Det räcker emellertid med att den ena parten av paret är medlem. Man kan inte köpa en vigselgudstjänst i Svenska kyrkan. Tidigare var seden att brudens föräldrar stod för bröllopet och festen, men idag är det vanligt att familjerna hjälps åt. Det händer också att paret betalar sitt bröllop helt eller delvis själva.

Innan man tänker på vad det kommer att kosta att gifta sig är det klokt att tänka efter vad man vill med sin vigsel. Vad är meningen med att gifta sig? Vad vill vi uttrycka? Hur viktigt är det för oss? Sedan är det klokt att göra en budget, att tala om och tänka på hur det hela ska finansieras. Det blir då lättare att undvika att kostnaderna rusar iväg. Att gifta sig är något som gäller för hela livet och det är inte fel om det som är värdefullt i livet kostar, men det gäller att varken ruinera sig eller låta snålheten bedra visheten!

Viga sig i kyrkan en andra gång
Den kyrkliga vigseln är ett heligt förbund som gäller hela livet. Tyvärr är det inte alltid så, ett äktenskap kan gå sönder och äkta makar skiljer sig. Svenska kyrkan är medveten om detta och tillåter därför att personer som tidigare ingått äktenskap kan vigas i kyrkan. Om en eller båda som ska vigas har varit gifta tidigare är det viktigt att i god tid tala med vigselprästen eller sin församlingspräst, helst innan tid och plats för det kommande bröllopet är bestämt. Syftet med det samtalet är att öppet kunna tala om det som varit, förhoppningar inför framtiden och om de svårigheter och möjligheter ett nytt äktenskap kan innebära.

Vigselsamtal
Det är mycket att stå i inför en vigsel. Kläder, ringar, beställa kyrka, ordna festlokal, bjuda gäster och mycket mer. Brudparet kan känna "och så ska vi tala med prästen… och vad ska vi då prata om?". Vigselsamtalet är inte något som är obligatoriskt men de flesta brudpar har ändå vigselsamtal. Det är en gammal tradition som går tillbaka till den tid då folkbokföringen låg hos kyrkan.

Samtalet med prästen handlar ofta mycket om det praktiska, hur man ska gå och stå, hur man gör med ringar och bukett, hur gästerna ska sitta och så vidare. Men det finns mer att prata om. Vad äktenskapet innebär, vad som är viktigt i ett liv tillsammans och som ska räcka livet ut. En del par bär med sig svåra erfarenheter av söndring och kanske är det inte första äktenskapet. Berätta om vad om oroar och gläder. Framför allt vad man vill uttrycka med att gifta sig. Vad man vill säga sina släktingar och vänner med att gifta sig i kyrkan. Prästen är specialist på det man ska göra i kyrkan, fråga vad gudstjänsten egentligen står för. Det kan kännas skönt att få berätta vad man själv tänker och funderar över.

Vigselsamtalet kan vara ett sätt att tänka efter före, så att tankar och känslor kommer med och inte dränks av nervositet eller rädsla att göra "fel" i kyrkan. När man i lugn och ro talat igenom om hur man gör och om meningen och symboliken, då är det lättare att vara närvarande helt och fullt i det som sker i kyrkan. Man kan lita på att prästen håller i det hela, eftersom man talat igenom allt tillsammans. Känslan av att veta vad som händer utan att man behöver hålla i alla trådarna själva kan ge trygghet.

Prästen är en samarbetspartner i något av det viktigaste och roligaste man gör i livet. Det är bra att se till att man får träffa prästen i god tid före vigseln. Vill man ha ett tryckt kyrkoprogram till vigseln, måste givetvis präst och brudpar ha träffats innan programmet planeras.

Vigselceremonin
De festklädda gästerna går in i kyrkan. Brudens släkt och vänner sätter sig på den vänstra sidan, brudgummens släkt och vänner på den högra sidan. Sist kommer brudparet in till pampig musik. Vigselgudstjänsten kan börja.

Vare sig bröllopet är stort med mycket gäster, eller en enkel vigsel med några få gäster, är det tre scener som utspelar sig i vigselceremonin, inramat med musik och in- och uttåg ur kyrkan.

Den första scenen är en presentation av vad ett äktenskap är. Där säger prästen: "Vi är här för att be om Guds välsignelse över er och för att dela er glädje." Prästen läser en text om vad äktenskapet innebär, vad det är att leva tillsammans som gifta. Bibeltexter läses, ibland läser prästen texterna, men det är allt vanligare att också vänner och släktingar läser. Texterna handlar om att lämna sina föräldrar för att bli en egen familj, och där finns beskrivningar av vad kärleken är.

I den andra scenen kliver brudparet aktivt in i handlingen. Prästen ställer högtidligen frågor till paret. Båda får, var och en för sig, svara på om de väljer att gifta sig med varandra. Den frågan besvarar de med församlingen som vittnen. Sedan lämnar bruden ifrån sig buketten. Brudgummen lämnar över ringen till prästen. Ibland kan det vara en best man eller kyrkmarskalk som burit fram ringen. Det vanliga är att man har en ring som brudgummen ger bruden vid vigseln. Man kan också, till exempel om man inte förlovat sig innan, ge varandra var sin ring. Då prästen bett en bön över ringen/ringarna, håller bruden och brudgummen ringen och ger sina löften. Prästen kan läsa upp löftena. Inför alla i församlingen lovar brudparet varandra att de vill leva tillsammans.

Den tredje scenen är stunden då brudparet får ta emot omsorg i form av förbön och goda tankar. Först ber prästen en bön för paret - det kan vara en sjungen förbön, "brudmässan". Sedan ber församlingen tillsammans Herrens bön (Fader vår eller Vår fader) och prästen uttalar Välsignelsen över brudparet. Ofta håller prästen ett tal till de nygifta.

Sedan vänder sig paret om mot sina släktingar och vänner, nu som nygifta. De är i allas uppmärksamhet, oavsett om det är få eller många gäster där, och detta är en stor stund. Gästerna är där för deras skull och de går ut ur kyrkan följda av goda tankar och lyckönskningar. Ute på kyrkbacken gratuleras de nygifta av gästerna. Därefter följer ofta en bröllopsfest.

Ordning för vigselgudstjänst (läs mer på svenskakyrkan.se)

 Vigselordning

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnen/namnet.

 Inledningsmusik

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan
instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.
Psalm
P I Faderns och Sonens och den helige Andes namn.
 
Lovprisning

Prästen kan säga:
Underbara är dina verk, Herre vår Gud,
underbart har du skapat man och kvinna alt. människan till din avbild.
Av din kärlek lever vi.
Dig vill vi prisa för livet som oupphörligt förnyas.
 
Inledningsord

Prästen fortsätter med följande eller liknande ord:
P Inför Guds ansikte är vi samlade
till vigsel mellan er två, NN och NN.
Vi är här för att be om Guds välsignelse över er
och för att dela er glädje.
 
Prästen fortsätter med ett av följande alternativ:
P Äktenskapet är en Guds gåva
instiftat till samhällets bestånd,
till människors hjälp och glädje,
till inbördes stöd och fördjupad samhörighet
i mörka och ljusa dagar.
Att leva som man och hustru alt. äkta makar
är att leva i förtroende och kärlek,
att ha ansvar för varandra och hemmet,
(att tillsammans ta emot och fostra sina barn)
och att troget stå vid varandras sida.
 
eller
 
P Äktenskapet är ett heligt förbund
förordnat och välsignat av Gud,
himmelens och jordens skapare.
Det är äktenskapets mening
att ge vidare den kärlek som är av Gud.
Därför är det er uppgift
att älska och ära varandra.
Gemensamt skall ni ha ansvar för ert hem
(och för barnens kristna fostran).
Ni skall trofast stå vid varandras sida,
i glädje och sorg,
i ljusa och mörka dagar.
Ni får hämta kraft i bön och gudstjänst,
i Guds ord och sakrament.
Den rikedom som ligger i äktenskapet är stor.
Där man och hustru alt. äkta makar lever i Guds förlåtelse
får de hjälp att förstå och förlåta varandra.
Så kan äktenskapet förverkligas
efter Guds vilja.
 
Bibelläsning

P Låt oss nu höra Bibelns ord
om kärlekens gåva och ansvar.
 
Prästen och/eller någon av parets vänner läser
två eller flera bibeltexter, valda i första hand bland följande:
 
(P) Jesus sade:
Skaparen gjorde från början människorna till man
och kvinna.
Därför skall en man lämna sin far och sin mor
för att leva med sin hustru,
och de två skall bli ett.
Vad Gud har fogat samman
får människan alltså inte skilja åt.
(Matt 19:4–6)
 
Ovanstående text kan utgå och ersättas av följande:
 
(P) Jesus sade:
Liksom Fadern har älskat mig,
så har jag älskat er.
Bli kvar i min kärlek.
Om ni håller mina bud blir ni kvar i min kärlek,
så som jag har hållit min faders bud
och är kvar i hans kärlek.
Detta har jag sagt er för att min glädje skall vara i er
och er glädje bli fullkomlig.
Mitt bud är detta:
att ni ska älska varandra
så som jag har älskat er.
(Joh 15:9-12)
 
(P) I Höga visan står skrivet:
Stark som döden är kärleken,
lidelsen obeveklig som graven.
Dess pilar är flammande eld,
en ljungande låga.
Mäktiga vatten kan inte släcka kärleken,
floder kan inte svepa bort den.
(Höga V 8:6b–7)
 
(P) Aposteln skriver:
Ta alltså Gud till föredöme,
som hans älskade barn.
Lev i kärlek,
så som Kristus har älskat oss
och utlämnat sig själv för vår skull
som en offergåva,
ett välluktande offer åt Gud.
(Ef 5:1–2)
 
(P) Er kärlek ska vara uppriktig.
Avsky det onda, håll fast vid det goda.
Visa varandra tillgivenhet.
Överträffa varandra i ömsesidig aktning.
Gläd er med dem som gläder sig
och gråt med dem som gråter.
(Rom 12:9–10, 15)
 
(P) Bär varandras bördor,
så uppfyller ni Kristi lag.
(Gal 6:2)
 
(P) Kärleken är tålmodig och god.
Kärleken är inte stridslysten,
inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte självisk,
den brusar inte upp, den vill ingen något ont.
Den finner inte glädje i orätten,
men gläds med sanningen.
Allt bär den, allt tror den,
allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre,
och störst av dem är kärleken.
(1 Kor 13:4–7, 13)
 
Ny bibelläsning: 
(P) Mina kära, låt oss älska varandra,
ty kärleken kommer från Gud,
och den som älskar är född av Gud
och känner Gud.
(1 Joh 4:7)
 
Ny bibelläsning: 
(P) I Ruts bok står skrivet:
Rut sade till Noomi:
Dit du går, går också jag,
och där du stannar, stannar jag.
Ditt folk är mitt folk,
och din Gud är min Gud.
Där du dör, vill jag dö,
och där vill jag bli begraven.
Herren må göra mig vad som helst –
endast döden skall skilja oss åt.
(Rut 1:16b–17)
 
* Frågorna
Prästen frågar brudgummen eller i överenskommen tur och ordning de blivande makarna:
 
P Inför Gud
och i denna församlings (dessa vittnens) närvaro
frågar jag dig, NN:
Vill du ta NN till din hustru/maka/make
och älska henne/honom i nöd och lust?
 
Brudgummen alt. den ena av makarna svarar:
I Ja.
 
Prästen frågar bruden alt. den andra av makarna

P Inför Gud
och i denna församlings (dessa vittnens) närvaro
frågar jag dig, NN:
Vill du ta NN till din maka/make
och älska honom/henne i nöd och lust?
Den andra av makarna svarar:
II Ja.
 
* Bön över ringarna/ringen
Brudparet ger prästen ringarna/ringen.
P O Gud, du som är alltings skapare och Herre,
välsigna NN och NN i deras äktenskap.
Låt dessa ringar för dem vara tecknet
på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet.
Genom Jesus Kristus, din Son vår Herre.
F Amen.
 
Prästen återlämnar ringarna/ringen.
 
* Löftena och ringväxlingen
Dessa löften, med resp. utan förestavande, används. Löftena kan i
stället formuleras fritt av paret i samråd med prästen. De skall ge
uttryck åt makarnas vilja att älska varandra i nöd och lust tills
döden skiljer dem åt.
 
P Låt nu denna församling (dessa vittnen) höra era löften.
 
Prästen förestavar löftet för brudgummen alt. den ena av makarna i överenskommen ordning:
P Jag, NN,
tar dig, NN,
nu till min hustru/maka/make
att dela glädje och sorg med dig
och vara dig trogen
tills döden skiljer oss åt.
 
Prästen förestavar löftet för bruden alt. den andra av makarna i överenskommen ordning:
P Jag, NN,
tar dig, NN
nu till min man/maka/make
att dela glädje och sorg med dig
och vara dig trogen
tills döden skiljer oss åt.
eller
 
Makarna säger i överenskommen ordning:
I NN, jag vill älska dig,
dela glädje och sorg med dig
och vara dig trogen
tills döden skiljer oss åt.
II NN, jag vill älska dig,
dela glädje och sorg med dig
och vara dig trogen
tills döden skiljer oss åt.
Ringväxling äger rum.
 
* Tillkännagivandet
P Ni har nu ingått äktenskap med varandra
och bekräftat detta inför Gud
och denna församling (dessa vittnen).
Ni är nu man och hustru alt. äkta makar.
Må Herren vara med er
och leda er i sin sanning
nu och alltid.
 
Psalm
Kan utelämnas.
 
Förbön
Prästen eller någon av parets vänner ber den första bönen nedan
eller en fritt formulerad förbön.
Som alternativ kan prästen/försångare sjunga (läsa) den andra
bönen nedan eller annan formulerad förbön med liknande
innehåll.
 
P Låt oss bedja.
(P) Himmelske Fader,
vi tackar dig för denna dag,
för dess glädje och förhoppningar.
Vi ber dig för det äktenskap
som NN och NN nu har ingått inför dig.
Låt deras liv tillsammans präglas av tillit
och respekt för varandras egenart.
Hjälp dem att skapa ett öppet och varmt hem,
där (deras barn får leva i trygghet och)
deras vänner finner gemenskap.
När svårigheter möter,
för dem då närmare dig och varandra.
Hjälp dem att förlåta varandra
och låt dem dag för dag
ta emot glädje och kraft ur din hand.
Genom Jesus Kristus, vår Herre.
F Amen.
 
eller
 
(P) Helige Herre, himmelske Fader, evige Gud,
himmelens och jordens skapare,
du som, när du skapade allt,
skapade människan till man och kvinna alt. din avbild.
Du gav dem/henne nåd att vara förvaltare över allt skapat
efter din kärleks beslut.
O Gud, som har förenat man och kvinna och givit dem alt. givit oss människor
din välsignelse,
se i nåd till dessa som står inför dig
och begär att bli välsignade av dig.
Hjälp dem att leva i kärlek och frid,
i ömsesidig trohet,
gemenskap och aktning för varandra.
Inneslut dem i din nåd och kraft
(och låt barnen för dem bli till glädje och hjälp)
och giv dem efter detta livet en evig salighet.
Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre.
F Amen.
Herrens bön
Prästen kan säga:
Låt oss tillsammans be Herrens bön.
 
F Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder,
liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning
utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket.
Din är makten och äran,
i evighet. Amen.
 
eller
 
F Fader vår, som är i himmelen.
Helgat varde ditt namn.
Tillkomme ditt rike.
Ske din vilja såsom i himmelen
så ock på jorden.
Vårt dagliga bröd giv oss idag,
och förlåt oss våra skulder
såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro,
och inled oss icke i frestelse
utan fräls oss ifrån ondo.
Ty riket är ditt och makten och härligheten
i evighet. Amen.
 
Välsignelsen
Prästen kan säga:
 
Tag emot Herrens välsignelse.
P Herren välsigne er och bevare er.
Herren låte sitt ansikte lysa över er och vare er nådig.
Herren vände sitt ansikte till er och give er frid.
I Faderns och Sonens + och den helige Andes namn.
F Amen.
 
Om prästen håller vigseltal kan detta lämpligen ske här eller efter
psalmen.
Vigselbeviset överlämnas här eller efter psalmen.
 
Psalm
 
Avslutningsmusik
Instrumental- och/eller vokalmusik kan föregå utgångsmusiken.

Mer information finns på www.svenskakyrkan.se

Vigsel

Författare VigselGuiden Kommentarer inaktiverade för Vigsel

Vigsel

Att gifta sig är något av det största och roligaste två människor kan göra i livet. Att sätta kärleken till varandra i ett större sammanhang. Vigselakten är en symbolhandling där brudparet lovar att älska och vara trogen varandra och att satsa helhjärtat på varandra genom hela livet.

De flesta väljer att gifta sig i kyrkan, det är en rättsligt bindande och religiös ceremoni. I många andra länder är borgerlig vigsel obligatorisk, men ofta har man ändå en kyrklig välsignelseakt efter den borgerliga. Även i Svenska kyrkan finns möjlighet för dem som önskar att efter ett borgerligt ingånget äktenskap få välsignelse i kyrkan.

Lysning
Från början av 1200-talet fram till 1969 var det enligt lag tvunget med så kallad lysning tre söndagar i rad i kyrkan inför en vigsel. Lysningen gick till så att prästen, på kyrktrappan efter högmässan eller på senare tid från predikstolen, läste upp namnen på de två som avsåg ingå äktenskap. De förlovade som det lyste för skulle sitta i kyrkan och lyssna till sin "lysning". Den utförda lysningen skulle nå alla. Den som kände till något hinder för de två personerna att ingå äktenskap skulle ha möjlighet, ja de hade faktiskt en skyldighet, att påpeka detta. I vissa utländska vigselritualer finns detta till viss del kvar när vigselförrättaren under vigselakten ställer en fråga ungefär att "den som känner till ett hinder för äktenskap mellan dessa två säger det nu, eller håller tyst därom för evigt".

Hinder för att ingå äktenskap kunde till exempel vara alltför nära släktskap, att den ena personen redan var gift med någon annan, viss sjukdom eller att endera parten exempelvis hade rymt från fängelse eller från en soldattjänstgöring. Ända fram till 1700-talet räknades det som ett slags släktskap om man var fadder till ett barn som den man ville gifta sig med också var fadder till, varför detta intressant nog också var ett hinder.

Idag har lysning ersatts med hindersprövning, vilket det blivande brudparet ansöker om hos det lokala skattekontoret. Vill brudparet ändå att det ska ske en lysning i kyrkan inför sitt bröllop, så vänder man sig till prästen. Nuförtiden blir det bara en lysning i kyrkan, och inte som förr tre.

Lysningsmottagning
Enligt gammal tradition är lysningsmottagningen det tillfälle då gästerna ger det blivande brudparet presenterna.

Fram till någon gång under 1900-talets första hälft hölls lysningsmottagningarna efter en gemensam formel både i staden och på landsbygden. Mottagningarna, som hölls en eller två söndagar före vigseln, kunde bli ganska omfattande. De som var bjudna till bröllopet kom. Gåvorna till brudparet hade gästerna oftast skickat i förväg med visitkort fastsatta så att de kunde ställas upp på ett presentbord. Vid lysningsmottagningen serverades vanligtvis små fina smörgåsar, tårta, kaffe, te och sherry, men gästerna var inte bordsplacerade och det förekom heller inte några formaliteter i form av tal.

I samband med lysningsfesten ställdes även brudens hemgift upp för att beskådas av gästerna. Hemgiften var inte att betrakta som en present, utan som ett förtida arv eftersom kvinnor inte ärvde en huvudgård om det fanns söner i familjen. Storleken på hemgiften var överenskommen mellan de båda berörda familjerna. Senare kom hemgiften att jämställas med den utrustning till hemmet som bruden fick, och som hennes föräldrar bekostade.

Även om en lysning inte har någon juridisk betydelse längre, blir det mer och mer vanligt att blivande brudpar bjuder in till lysningsmottagning. Det vanligaste är då att de annonserar i dagstidningen under rubriken "Lysning" när och vart mottagningen äger rum. Alternativt kan brudparet skicka ut ett enkelt kort eller papper med en informell formulering. Följer man traditionen ska lysningsmottagningen ske innan bröllopet, när hindersprövningen är klar. Om brudparet har bjudit in till en lysningsmottagning, tar gästerna med sig, eller skickar sina presenter, till denna tillställning. På en lysningsmottagning bjuds gästerna på någon form av lätt förtäring.

Om många gäster är bjudna till bröllopet kan det vara svårt för brudparet att få tid till att öppna alla presenter på bröllopsfesten. En lysningsmottagning kan därför vara ett bra alternativ för att brudparet i lugn och ro, tillsammans med sina gäster, få öppna bröllopspresenterna.

Förslag till aktiviteter

Det finns en mängd aktiviteter man kan göra på en svensexa. Tänk dock på att inte planera in allt för […]

Bröllopsresan

Kritvita stränder, turkosblått vatten, vajande palmer, romantik och stillhet… Eller myllrande storstadsvimmel med trånga gator, små romantiska restauranger och pulserande […]

Brudens kläder

Att välja brudens klädsel är något av det viktigaste och mest tidskrävande i planeringen inför bröllopet. Länge trodde man även […]

Bröllopsfotografering

Att gifta sig är en stor händelse i livet. En viktig del av er dag är att skapa minnen från […]

ETIKETTMOLN

POPULÄRA